A A A Contrast +/- Castellano   English
CERCA
Notícies
Utilitzen un patró cerebral cognitiu per activar dispositius
13.06.2017  -  Un estudi de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i la UAB ha identificat en rates un patró funcional cerebral associat a comportaments cognitius capaç d'activar la pantalla tàctil d'un iPad. Els resultats es podrien aplicar en interfícies cervell-màquina per facilitar la comunicació de persones amb dificultats físiques.
Les interfícies cervell-màquina representen una solució perquè persones amb dificultats físiques puguin comunicar-se amb el seu entorn físic i social. Investigadors de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i de la Universitat Autònoma de Barcelona han identificat un patró funcional de l'escorça prefrontal, associat a processos cognitius, i l'han utilitzat per activar la pantalla d'un dispositiu tàctil (una pantalla d'iPad). El resultat es publica avui a la revista The Journal of Neuroscience.
 
L'ús de l'activitat neural cortical per a tasques de condicionament operant es realitza des de fa dècades, tot i que en aquest cas s'utilitza un dispositiu patentat pels autors. El dispositiu permet l'activació de qualsevol instrument de l'entorn a partir de senyals elèctrics cerebrals específiques seleccionades a voluntat. En aquesta investigació els autors van treballar amb senyals cerebrals elèctriques que permeten activar la presentació d'estímuls a la pantalla tàctil d'un iPad. Al seu torn, els animals experimentals han de tocar aquests estímuls presentats en l'iPad per obtenir una recompensa i fer, d'aquesta manera, correctament la tasca.
 
Un dels resultats més interessants d'aquesta investigació és que les rates van aprendre a augmentar la freqüència del patró d'activitat neuronal seleccionat al llarg de les successives sessions experimentals, amb la finalitat d'obtenir la recompensa. Els autors del treball demostren també que el patró seleccionat està relacionat amb processos cognitius i no amb activitats motores o comportamentals, el que significa un important avenç en el disseny d'interfícies cervell-màquina. Un altre resultat d'interès és que el patró cerebral seleccionat no va modificar les seves propietats funcionals després de ser usat com a activador d'un aprenentatge associatiu. Així doncs, l'escorça prefrontal (una àrea cerebral particularment relacionada amb processos i estats mentals) té la capacitat de produir un patró oscil·latori que les rates poden generar per controlar el seu entorn.
 
Des del punt de vista de la recerca, és beneficiós utilitzar les conclusions d'aquest treball per avançar en l'àrea, cada vegada més real, de les interaccions entre els cervells i les màquines.
 
El treball ha estat desenvolupat pels investigadors Samuel Hernández-González, Agnès Gruart i José María Delgado-García, de la Divisió de Neurociències de la Universitat Pablo de Olavide i per Celia Andreu-Sánchez i Miguel Ángel Martín-Pascual, del grup Neuro- com de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'estudi ha estat publicat a la revista The Journal of Neuroscience i ha comptat amb el suport econòmic del Ministeri d'Economia (MINECO), de la Junta d'Andalusia i de la Fundació Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno.
 
Anar a Notícies
Arxiu de notícies
Categoria
Des de
Fins a
Paraula clau
Contacta
Si tens algun dubte sobre una notícia o desitges més informació
+ 34 93 581 19 02
Enviar correu
Inici Mapa del Web Contactar Sobre el Web
2018 Universitat Autònoma de Barcelona