Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Vetgenomics participa en el desenvolupament d'un nou mètode per a la detecció de seqüències d'ADN

Leishmania Infantum
En el marc del projecte europeu POC4PETS, investigadors de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'empresa de base tecnològica de la UAB Vetgenomics han publicat un article a Small, en el qual presenten un nou mètode qualitatiu i quantitatiu per a la detecció de seqüències d'ADN característiques del paràsit Leishmania infantum.

26/11/2015

La nova tècnica afegeix nanopartícules d'or i microesferes magnètiques al mètode estàndard conegut com a amplificació isotèrmica que ja superava algunes de les complicacions de la clàssica Reacció en Cadena de la Polimerasa (PCR). El mètode s'ha aplicat amb èxit en la detecció d'una seqüència d'ADN característica del paràsit Leishmania infantum, un cinetoplast responsable d’una malaltia que afecta a gossos domèstics, gossos salvatges i també a humans.

El mètode ha resultat sensible i fàcilment reproduïble. A més, l'ADN amplificat de gossos sense Leishmania es va poder discriminar perfectament, demostrant l'especificitat tant del procés d'amplificació com de la detecció electroquímica. De fet, el rendiment del nou mètode és millor que l'obtingut per altres tests per a la detecció de Leishmania, oferint a més una quantificació del nombre de paràsits. Aquesta nova estratègia es podria aplicar en qualsevol diagnòstic basat en tècniques d'amplificació isotèrmica de DNA.

L'estudi ha estat coordinat pel professor ICREA Arben Merkoçi, responsable del Grup ICN2 de Nanobioelectrònica i Biosensors, i el Dr. Alfredo de la Escosura-Muñiz -primer autor de l'article- en col·laboració amb Luis Pires, estudiant de doctorat del mateix Grup. La recerca s'ha fet en col·laboració amb el professor Armand Sánchez, la Dr. Olga Francino, la Dr. Laura Altet i Lorena Serrano de l'empresa Vetgenomics.

Aquest treball s'ha publicat en el marc del Projecte Europeu POC4PETS (www.poc4pets-fp7.eu), coordinat per l'Alma Mater Studiorum – Università di Bologna i orientat a millorar la velocitat i fiabilitat de les eines veterinàries actuals per al diagnòstic de patògens.

Article de referència:
Alfredo de la Escosura-Muñiz, Luis Baptista-Pires, Lorena Serrano, Laura Altet, Olga Francino, Armand Sánchez, Arben Merkoçi. Magnetic bead/gold nanoparticle double-labeled primers for electrochemical detection of isothermal amplified Leishmania DNA. Small. DOI: 10.1002/smll.201502350

Més informació:
http://www.icn.cat/index.php/ca/component/icn/news/nanoparticles-simplify-dna-identification-and-quantification#.VlXdAnYveUk