Error: manca enllaç de capçalera a la plana

SomAtents impulsa dues iniciatives culturals per donar visibilitat a la identitat del Raval

SomAtents
© Estefania Bedmar
SomAtents ha estrenat recentment al MACBA el documental "La roba estesa", sobre el rumbero Joan Ximénez Valentí el Petitet i l'Orquestra Simfònica de la Rumba, i ha inaugurat l'exposició "Retrats paral·lels, històries de vida del Raval" al Casal de Barri Folch i Torres.

11/11/2015

L'associació SomAtents, impulsada per investigadors, estudiants i exalumnes de la Facultat de Comunicació de la UAB, ha presentat recentment dos projectes culturals i d'innovació que pretenen afavorir el diàleg entre periodisme, art, carrer i veïns del barri del Raval de Barcelona.

Per una banda, dijous 12 de novembre a les 19h, SomAtents va estrenar el curtmetratge documental "La roba estesa" sobre Joan Ximénez Valentí, conegut com el Petitet, i l'Orquestra Simfònica de la Rumba. El curt ressegueix la vida quotidiana del rumbero, Petitet, gitano del carrer de la Cera, els espais de la seva infantesa al Raval, el bar dels rumberos, els amics de tota la vida, les tradicions, mentre s'assisteix al procés de gravació de les peces musical a l'estudi, i a la gravació del primer videoclip de l'Orquestra. L'estrena del documental va tenir lloc dins del certamen "La mida no importa", amb la presència d'una representació de l'Orquestra que va tocar algunes peces després de la presentació.

Per altra banda, SomAtents també ha apostat per dur a terme una intervenció periodística i artística en el medi urbà i social del veïnat del Raval, a través de l'exposició "Retrats paral·lels, històries de vida del Raval", que va inaugurar el passat dissabte 14 de novembre al Casal de Barri Folch i Torres. L'exposició recull les històries de vida de quinze veïns anònims del Raval en retrats fotogràfics i literaris de gran format, que s'han penjat als carrers del barri, en balcons i en les pròpies portes i persianes dels comerços tancats. "D'aquesta manera, els veïns i els visitants del barri poden trobar les cares i les veus dels que habiten i passegen pels carrers, ja que el rostre i el relat són elements centrals de construcció de la identitat", explica David Vidal, impulsor del col·lectiu i professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB.

Aquests dos projectes neixen arran del viver de reporterisme que SomAtents ha engegat al Districte de Ciutat Vella de Barcelona, un lloc d'encontre i co-working per a professionals del món del periodisme, de la comunicació i de la cultura. Aquest viver s'emmarca dins del programa Mentrestant, una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut de Cultura, la Regidoria de Comerç i el Districte de Ciutat Vella, per revitalitzar i dinamitzar la zona propera al mercat de Sant Antoni a través de la reutilització d'espais buits.

Col·lectiu d'acció periodística
SomAtents és un col·lectiu d'acció periodística que neix de la mà d'investigadors, estudiants i exalumnes de la Facultat de Comunicació de la UAB. "Volem oferir eines per veure i llegir més enllà de les paraules, la tecnologia i el discurs aparent, recuperant el periodisme narratiu, rigorós, acurat i atractiu difós en format multimèdia i per diversos canals", expliquen els professors Catalina Gayà i David Vidal, impulsors del col·lectiu i professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB.

En el col·lectiu, transgeneracional, participen de manera igualitària alumnes, exalumnes, professors i professionals del sector de la comunicació -periodistes, fotoperiodistes, documentalistes, dissenyadors i acadèmics-, que tenen com a objectiu desenvolupar un periodisme de responsabilitat social que apropi l’activitat interpretativa i crítica de la premsa a la ciutadania.

En aquest sentit, SomAtents ofereix tallers de formació a institucions públiques i privades, centres educatius, associacions ciutadanes o empreses sobre comunicació i tecnologia, amb una visió social. A més, proporcionen assessorament a empreses en la identificació de problemes comunicatius i en el desenvolupament de solucions i projectes a partir de la innovació comunicativa.

L'associació desenvolupa també activitat periodística a través del seu mitjà de comunicació digital (www.somatents.com), en el qual publica reportatges, entrevistes i cròniques a través de periodisme narratiu. Catalina Gayà, periodista y professora de la Facultat de Comunicació de la UAB, destaca: "Apostem per treballar col·lectivament històries amb implicació social, pluralitat de fonts i temes i aconseguir precisió i una visualització simple d’aquest treball amb nous formats a la xarxa".

Actualment, el col·lectiu SomAtents compta amb el suport del Parc de Recerca UAB per crear una empresa cooperativa.