Error: manca enllaç de capçalera a la plana

La UAB lidera un projecte per recuperar contaminants farmacèutics persistents a les aigües residuals

La UAB lidera un projecte per recuperar contaminants farmacèutics persistents a les aigües residuals
Istock/kozorog
La primera reunió de treball de Recopharma té lloc els 17 i 18 de gener a la Facultat de Ciències i aplega els representants de les vuit institucions que en formen part. Coordinat pel Grup de Tècniques de Separació del Departament de Química i liderat pel professor Manuel Valiente, suposa la primera participació de Cuba amb la UAB en un programa H2020.

15/01/2018

Recopharma té com a objectiu dissenyar i desenvolupar tècniques amb mínim impacte ambiental per a la recuperació de contaminants persistents, com ara els productes farmacèutics a les aigües residuals, els que s’anomenen E3P (de l’anglès Environmental Pharmauceutical Persistent Pollutants). Finançat amb 895.500 € pel Marie Sklodowska-curie Research and Innovation Staff Exchange (RISE), del programa Horizon2020, tindrà una durada de quatre anys.

Al projecte participen, a més de la UAB i l’spin-off AERIS Tecnologías Ambientales de la Universitat, la Lunds Universitet (Suècia), la Université de Pau et des Pays de L’adour (França), la Università degli Studi di Udine (Itàlia), l’Europe For Business Ltd (Regne Unit), la Universidad de La Habana i el Centro de Investigación y Desarrollo de Medicamentos (CIDEM), ambdós de Cuba. Aquestes dues últimes institucions, de reconegut prestigi i referents per la comunitat científica de gran part dels països de Llatinoamèrica, suposen la primera participació de Cuba amb la UAB en un projecte H2020.

L’obertura de la primera reunió de treball anirà a càrrec del vicerector de Programació Acadèmica i Qualitat de la UAB, Josep Ros, i la coordinadora dels Estudis de Doctorat al Departament de Química, la professora Mariona Sodupe.

També hi són convidats els representants consulars a Barcelona dels països participants al consorci.

Cap a un nou procés de recuperació més eficient i econòmic

El fàrmacs es caracteritzen per la seva persistència al mediambient. Sobretot les anomenades substàncies cistostàtiques (CDs), que han estat detectades en diferents masses d’aigua (de beure, subterrànies, superficials i residuals) a concentracions superiors al nivell μ/L. Per a l’eliminació i degradació de les CDs s’han desenvolupat mètodes electroquímics, fotoquímics i biològics, però resulten costosos i, de vegades, insuficientment eficaços.

Recopharma neix per desenvolupar i validar un nou procés que permeti la recuperació de les CDs i la degradació o transformació dels productes o metabòlits resultants, en un mode operatiu de funcionament continuat. La nova tècnica integrarà les potencialitats que ofereixen nous compostos i tècniques com ara els Polímers Impresos Moleculars (MIPs), la Termoadsorció Reactiva (RTS), els materials funcionals nanocompostos i els processos d’oxidació avançada.

La nova tecnologia serà desenvolupada amb l’objectiu que es pugui integrar, a llarg termini, en un procés d’economia circular que afavoreixi el reaprofitament de les aigües tractades i l’estalvi de recursos energètics consumits en el procés.

El projecte Recopharma (Removal and Recovery of Pharmaceutical Persistent Pollutants from Wastewater by Selective Reagentless Process) ha rebut finançament del Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange (RISE), del programa d’innovació i recerca Horizon 2020 de la Unió Europea, amb el contracte núm. 778266