Error: manca enllaç de capçalera a la plana

L'avaluació de les estratègies d'R+D+I centren l'acte de cloenda del CITEK

El passat dijous 11 de desembre, el Born Centre Cultural de Barcelona va acollir l'acte de cloenda del projecte CITEK per parlar de la metodologia que utilitzarà la Comissió Europea per avaluar els resultats dels principals programes d'inversió regional en innovació. El Parc de Recerca UAB és l'únic membre de l'àmbit universitari espanyol que ha participat en el projecte.

12/12/2014

La jornada va comptar amb la presència de diferents personalitats europees i experts de diversos països. La sessió d'obertura va anar a càrrec de Buenaventura Guamis, director del Parc de Recerca UAB, a més de Nicolas Espitalier, representant del Programa MED, Anna Torelli, representant de la regió italiana Marche, i Alessandro Rainoldi, representant de la Plataforma Smart Specialization de la Comissió Europea.
 
Durant tot el dia, es van tractar les conclusions sobre els nous criteris i eines de monitorització de l’estratègia d’especialització intel·ligent, amb l'objectiu de definir un manual d'indicadors i criteris. Però també es va debatre sobre l'impacte i les oportunitats que aquestes noves estratègies obren al mapa de la cooperació transnacional, especialment per a la generació de noves activitats econòmiques o xarxes de cooperació.
 
A més de les sessions obertes, també es va celebrar un laboratori d'experts que ha de construir un primer manual de criteris i guies d'avaluació, que ajudi a explorar com la connexió i la col·laboració transnacional incideixen en aquestes noves estratègies d'innovació regional.
 
La missió del CITEK
L'organisme al capdavant del disseny d'aquest esdeveniment va ser el projecte CITEK, format per 9 membres europeus, dels quals el Parc de Recerca UAB és l'únic a nivell universitari d'Espanya. La resta de membres són la Fundació de Innvación de CECOT de Terrassa, patronal catalana de pimes i autònoms; l'Institute Pedro Nunes de Coimbra, associació portuguesa per a la innovacció i desenvolupament en ciència i tecnologia; l'Agència de Desenvolupament Regional d'Alentejo (Portugal); Oxalis Scop de Meythet, societat cooperativa francesa d'emprenedors; CNA Emilia Romagna de Bolonya, confederació de pimes italiana; el Departament d'Internacionalització, Turisme, Comerç i Foment de la regió de Marche, Itàlia; el Comtat de Zadar, Croàcia; i la Universitat de Maribor, Eslovènia. El projecte sorgeix del Programa MED de la Comissió Europea i té l'objectiu d'estimular la innovació i la cooperació transnacional en aquesta àrea.
 
El CITEK ha estat treballant durant aquest últim any i mig, entre d'altres activitats i projectes, en definir quins criteris i metodologies assentaran el marc d'avaluació dels programes de la Comissió Europea de desenvolupament econòmic regional, coneguts com a estratègies d'especialització intel·ligent (RIS3) .
 
Aquesta especialització intel·ligent a Europa s'ha convertit en el requeriment previ que la Comissió exigeix als Estats membres i regions per poder-se beneficiar dels fons estructurals (FEDER, FSE ...) en l'actual ronda d'inversió 2014-2020.
 
Durant aquest estiu, la majoria d'estratègies d'innovació per a l'especialització intel·ligent i els seus programes operatius ja han estat presentades pels governs nacionals i regionals a la Comissió Europea.
 
Segons el responsable de l'àrea internacional del Parc de Recerca UAB, "ara entrarem en la fase d'implementació, per la qual cosa cal establir com es seguiran i mesuraran aquests programes que tenen el repte de posar la innovació i les sinergies publicoprivades en el centre del desenvolupament regional. Els membres de CITEK han col·laborat en aquests objectius, al costat de la CE, i hem discutit sobre ells a la jornada de Barcelona".
 
Ser referents en know how, una oportunitat per a Catalunya
La presència del Parc de Recerca UAB i CECOT dins del projecte CITEK és una oportunitat per a Catalunya i, singularment, per als agents econòmics i d’R+D+I de la comarca del Vallès Occidental. Per a Buenaventura Guamis, director general del Parc de Recerca UAB, "participar en una iniciativa com CITEK reforça el nostre espai de referència a Catalunya en apropar investigació i societat des de projectes d'abast europeu que obren portes a noves oportunitats d'alt valor afegit als nostres socis".
 
Un producte estrella del CITEK és l'Observatori de l'Especialització Intel·ligent (Smart Specialization Observatory), una innovadora eina tecnològica d'open data que es gestiona directament des del Parc. Mitjançant un mapping web interactiu amb els agents, recursos i iniciatives de les regions mediterrànies, els mateixos agents poden identificar oportunitats i establir col·laboracions transnacionals entre ells.
 
Buscant sinergies amb l’estratègia d’R+D+I de Catalunya
A Catalunya, els resultats d’aquest projecte, per exemple, poden afavorir a la implementació del RIS3CAT, l'estratègia de recerca i innovació dissenyada per la Generalitat de Catalunya en el marc de la seva estratègia d'especialització intel·ligent.
 
Es tracta d'una estratègia que preveu rebre, en el període 2014-2020, 1.980 milions d'euros de fons europeus, un 44% més que en el període anterior. Aquesta estratègia defineix les regles del joc per a la col·laboració entre el sistema d'R+D+I, el teixit empresarial, les administracions públiques i els receptors de la innovació. En definitiva, es tracta que els actors econòmics prenguin major presència a determinar aquestes especialitzacions futures de Catalunya sobre la base de les apostes d'inversió en recerca i innovació que comptaran amb el suport dels fons europeus.
 
RIS3CAT fixa la seva priorització en 7 àmbits sectorials líders al país, entre els quals destaquen alimentació, salut, sistemes industrials, indústries basades en el disseny i indústries relacionades amb la mobilitat sostenible. En aquest sentit, per a Buenaventura Guamis, "la nostra presència en els treballs de CITEK genera un know how prop del territori que suposa un avantatge perquè Barcelona es situï a l'avantguarda de la innovació regional d'Europa i reverteixi en aconseguir majors impactes en les estratègies d'innovació a Catalunya".