Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Investigadors, empreses i consumidors treballen per generar idees innovadores per al sector lacti

Laboratori d'idees del sector lacti català
El Parc de Recerca UAB i el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya han presentat els resultats del Laboratori d'idees del sector lacti, en el qual han participat al voltant de 100 persones i 40 empreses, a més de cinc universitats catalanes.

20/03/2018

El Parc de Recerca UAB i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) van posar en marxa el mes d’octubre passat un laboratori d'idees entorn el sector lacti amb l’objectiu d’activar la innovació en aquest sector a través de noves formes de col·laboració entre empreses, universitat, institucions i usuaris. Es pretenia, així, ajudar a desenvolupar un nou model de creació de valor sostenible dins el sector.

Aquesta iniciativa, de la qual ara se n’han presentat els resultats, ha comprès tres tallers diferents amb públics i objectius ben definits, seguint la metodologia de treball del design thinking. Al llarg de tot el procés, hi han participat al voltant de 100 persones i 40 empreses, a més de cinc universitats catalanes.

La primera fase del Laboratori d’Idees s’ha centrat en l’exploració de l’experiència del ciutadà com a persona consumidora i les seves percepcions entorn la llet i els productes lactis així com el seu consum. En el document destaca, entre d’altres conclusions, que la nostàlgia i salut són dues idees predominants i la preocupació dels consumidors pel benestar animal i el medi ambient.

La segona fase ha fet èmfasi en l’etapa de creativitat on es generen idees d’alt valor afegit a partir de tots els actors de la cadena de valor. Entre d’altres idees per millorar el sector s’ha parlat de la personalització de la llet, la incorporació de tecnologia, la cerca de nous usos en economia circular, l’apropament de les granges a la societat i la millora de la comunicació. Tanmateix s’ha elaborat un llistat de propostes com l’elaboració de nous productes lactis modificant l’alimentació dels animals, la llet com a transport de nutrients, un certificat de garantia de “vaques felices”, l’ús de subproductes com a font d’energia, productes i envasos intel·ligents,la revalorització dels residus, productes de neteja de base làctica, o noves tecnologies per a la distribució de la llet fresca.

Finalment, en la tercera fase s’han seleccionat aquelles idees generades als tallers previs, que podrien ser desenvolupades per diferents agents del sector lleter i esdevenir una realitat en el futur. El document assenyala els projectes de la “llet vectora”, el “pinso com additiu” i la “llet cowfriendly” com els tres més ben valorats en termes generals, tenint en compte l’impacte global, el benefici pel nínxol de mercat i els indicadors econòmics de viabilitat, rendibilitat i escalabilitat.

Més informació: Informe del Laboratori d'idees del sector lacti català