Viu a la UAB

El Parc de Recerca UAB impulsa projectes per generar nous models de consum i producció

La 8a edició del Programa de Generació d'Idees, que s'inicia l'1 de juny amb la participació de 40 persones, pretén crear sinergies entre la comunitat investigadora, empreses, entitats i la ciutadania per crear projectes d'economia circular.

10/05/2018

El Parc de Recerca UAB, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha posat en marxa la vuitena edició del Programa de Generació d'Idees per ajudar al personal investigador i  doctorand a trobar la millor aplicació a la seva recerca.

L'edició d'enguany està enfocada en el sector de l’economia circular, que pretén trencar amb el concepte lineal i insostenible d'extreure, produir, consumir i llençar. Així, davant el creixement constant de la població, l’economia circular pren relleu com a model innovador basats en la circularitat dels recursos, amb productes dissenyats per durar i retornar a la cadena de valor, incorporant l'eliminació de tòxics i l'ús d'energies renovables.

A més dels beneficis mediambientals, l’economia circular representa una oportunitat i un repte per impulsar la competitivitat i la creació d'ocupació a les economies europees i mundials, amb un mercat estimat de 30 milions d’euros anuals que s'espera triplicar abans de 2030.

10 nous projectes d’economia circular

El Programa de Generació d’Idees, que s’inicia l'1 de juny, combina la formació teòrica i pràctica, perquè el sector investigador conegui com transferir a la societat les seves propostes d’innovació per a resoldre  el repte que suposa aquest nou paradigma.

L'objectiu és crear sinergies entre investigadors, empreses i entitats per generar projectes capaços d'oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d'experts en la temàtica. Hi participaran quaranta investigadors i investigadores, que generaran al voltant de 10 projectes.

Un mes de formació teòric-pràctica

El programa s’estructura en tres fases. La primera fase consistirà en diferents sessions co-creatives per idear els nous projectes i solucions disruptives basades en la recerca dels investigadors i investigadores. En la segona fase, els participants rebran formació en aspectes clau com la propietat intel·lectual, la valorització, el model de negoci, el finançament i tècniques de presentació, amb l’objectiu de poder validar els seus projectes. A la vegada, els projectes estaran assessorats per mentors experts en aquest sector. Per finalitzar aquesta fase, tots els grups presentaran els seus projectes i, d’aquests, en seran escollits 5 projectes finalistes que passaran a la fase final.

Per últim, el dia 5 de juliol els finalistes presentaran els seus projectes davant d'experts de valorització d'idees de negoci que escolliran els tres guanyadors. El primer premi consistirà en 2.500 euros i sis mesos d'incubació a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB; el segon premi, en 1.500 euros i també sis mesos d'incubació i el tercer premi seran 1.000 euros i tres mesos d'incubació.

Més Informació Web del Programa de Generació d'Idees