Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Dos investigadors de la UAB rebran els ajuts europeus Consolidator Grant

european resarch council
Eva Østergaard Nielsen, amb un projecte sobre migració i participació democràtica, i Pietro Daniel Omodeo, que investigarà sobre metafísica i cosmologia, rebran els ajuts de l’European Research Council, juntament amb tres investigadors de l’ICMAB-CSIC, Núria Aliaga, Massimiliano Stengel i Gerard Tobias.

13/12/2016

Amb el projecte “La migració i la difusió de la democràcia: comparació de l’impacte de la migració en els processos de participació democràtica dels països d’origen (MigraDEMO)”, Eva Østergaard-Nielsen investigarà a la UAB el lligam entre inmigració i demòcràcia, i estudiarà la influència que la migració té en la política dels països d’origen dels immigrats. La recerca aplegarà noves dades que permetran fer una anàlisi de les noves idees i de les noves pràctiques polítiques que els immigrats, els no emigrats i els repatriats negocien en els seus països d’origen. Østergaard-Nielsen estudiarà la manera com aquests processos es relacionen amb les transformacions econòmiques, socials i polítiques de Turquia, el Marroc i Hongria en tres aspectes: la ciutadania a nivell individual, la societat civil i els polítics.

La recerca de Pietro Daniel Omodeo està centrada en la historia de la ciència i l’epistemologia històrica. Investiga la filosofia de la ciència, l’ontologia i l’epistemologia des de l’Antiguitat fins l’Edat Moderna, en particular, la revisió i la fusió de les idees de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana a l’Edat Moderna. A la UAB durà a terme el projecte “Cosmologia a l’Edat Moderna, institucions i metafísica de la cosmologia a les xarxes epistèmiques (EarlyModernCosmology)”.

L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), ubicat al campus de la UAB, ha aconseguit altres tres Consolidator Grants. Núria Aliaga durà a terme un projecte (Tmol4TRANS) dedicat al disseny de molècules, que inserides en nano-transistors basats en grafè, donaran lloc a conductàncies eficients a temperatura ambient. El projecte vol fomentar la utilització de molècules en els dispositius electrònics que utilitzem diàriament per a millorar-ne les seves prestacions. Massimiliano Stengel, amb el projecte MULTIFLEXO, investigarà des d’un punt de vista teòrica la flexoelectricitat i les propietats que sorgeixen de materials sotmesos a una pertorbació no uniforme. Les eines que proporcionarà permetran dissenyar, en un futur, dispositius innovadors per a la captació i transformació d’energia, així com materials fotovoltaics amb propietats millorades. I Gerard Tobias, amb el projecte NEST avançarà en la preparació de nanomaterials radioactius, més petits que les cèl·lules del cos humà, per al diagnòstic i tractament del càncer.

El Consell Europeu de Recerca ha concedit les seves subvencions de consolidació a 314 investigadors europeus. El finançament, per un import total de 605 milions d’euros, els permetrà que les seves recerques tinguin una repercussió en el món de la ciència i en altres àmbits. Les subvencions corresponen a la prioritat anomenada «excel·lència científica» del programa de recerca i innovació de la UE Horitzó 2020.

Els beneficiaris hauran de dur a terme els seus projectes a les seves universitats, centres de recerca o altres institucions acadèmiques d’acollida de la UE o dels països associats. Enguany el CER ha avaluat 2.274 propostes de recerca i n’ha triat el 13,8 %. El 28 % de les subvencions ha estat atorgat a dones. Les subvencions permetran crear uns 2.000 llocs de treball per a estudiants de doctorat, postdoctorat i personal administratiu que treballi en els equips de recerca. L’objectiu és donar suport als investigadors per establir o enfortir els seus grups de recerca excel·lents i que continuïn el desenvolupament de la seva carrera a Europa. El projectes seleccionats per aquesta institució són projectes d’alt risc que obren nous camins en els seus camps d'investigació.