La UAB, líder en recerca col·laborativa
Observatori IUNE 24.04.2012 Investigar  -  Segons les dades del nou Observatori de l'activitat Investigadora de la Universitat Espanyola (IUNE), presentat ahir en el marc de l'Aliança 4U, la UAB lidera l'índex de coautoria de les universitats, indicador del treball col·lectiu enfront de publicacions de caràcter individual.

Les dades de l’Observatori també mostren que la UAB ocupa el segon lloc en cites per professor i en publicacions per professor, després de la UPF, i és la tercera universitat espanyola en nombre de publicacions en les 3 revistes líders de cada camp d'especialització, després de la UB i la UCM. Les dades presentades corresponen al promig anual entre l'any 2002 i el 2010.
 
L'Observatori de l'activitat Investigadora de la Universitat Espanyola, una eina que permet conèixer i analitzar la R+D+i de les universitats públiques i privades, va ser presentat dilluns a la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M). Es tracta d'una iniciativa coordinada pel Laboratori d'Estudis Mètrics de la Informació de la UC3M i realitzada en el marc de l'Aliança 4 Universitats (A4U), integrada també per la UAB, la UPF i la Universitat Autònoma de Madrid.
 
L'eina permet conèixer els resultats més significatius de l'activitat científica i innovadora de 73 universitats espanyoles (48 públiques i 25 privades). Per mitjà d’una plataforma web, l’observatori permet visualitzar dades d'un període determinat i obtenir gràfics de manera automàtica.
 
La informació es basa en una bateria de 42 indicadors sobre l'activitat universitària pel que fa al volum de professorat, el reconeixement que obtenen, l'activitat científica, la competitivitat per obtenir projectes, la innovació i la capacitat formativa de les institucions. Les dades presentades són relatives al període 2002-2010 i s'actualitzarà anualment en tots els indicadors, gràcies a les dades recollides de fonts d'informació contrastades i accessibles, com el Centre per al Desenvolupament Tècnic Industrial (CDTI), la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora (CNEAI), la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), la Xarxa OTRI o la plataforma Web of Science, entre d'altres.
 
Per al desenvolupament de l'IUNE, que ha comportat més de tres anys de treball de diversos grups de recerca de les universitats involucrades, s'han adoptat les directrius que han de seguir les classificacions d'universitats, tant en el context internacional com a Espanya, i s'ha decidit seguir amb els principis de Berlín per a la creació de rànquings d'aquest tipus, que s'han convertit en una eina de gran interès per a l'avaluació de l'activitat de les institucions d'educació superior.
 
Finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, l'observatori compta actualment amb el suport del Ministeri d'Educació, que el considera com a font oficial per als indicadors de recerca.
Més informació
Observatori IUNE
 Convertir a PDF 
Anar a Notícies
Notícies relacionades
13/02/14 Estudiar -  La UAB presenta els seus màsters i postgraus a la fira Entérate [+]
13/02/14 Estudiar -  L'Autònoma presenta els seus màsters i doctorats a la fira internacional QS Barcelona [+]
09/07/13 Formació -  Inscripció oberta al curs U2B: from University to Business [+]
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2018 Universitat Autònoma de Barcelona