Inauguració del "Retaule laic" a la Biblioteca i Hemeroteca de Comunicació
PepDuran 05.06.2012 Viure  -  L'escultura "Retaule laic"és una obra de 13 metres d'alçada i consta de 54 peces de ceràmica. La peça prové del MACBA, on ha estat exposada a la capella. L'autor Pep Duran l'ha cedit a la UAB pels propers 15 anys.

A la inauguració de l'obra hi ha assistit l'autor de l'obra, Pep Duran; el Vicerector de Transferència Social i Cultural de la UAB, Bonaventura Bassegoda, i la responsable de Conservació del MACBA, Antònia Perelló.

"Retaule laic" és una obra que prové de la Capella del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), on havia estat anteriorment exposada, i que ara el seu autor, Pep Duran, ha cedit a la Universitat. En ubicar-la al vestíbul de la Biblioteca i Hemerotecade Comunicació, l'obra s'ha hagut d'adaptar al nou espai, marcat per una important entrada de llum, cobrant un nou sentit. Segons l'autor, "l'obra s'ha integrat perfectament i ha adquirit un caràcter especial i nou, convertint-se en una mini-catedral".

L'obra original de 60 plaques ha passat a tenir aquí 54, peces de gres ceràmic -elaborades al taller de Toni Cumella- amb relleus inscrustats i esmaltats, col·locades sobre una estructura de 13 metres d'alçada-. És una obra-assaig que destil.la les influències intel.lectuals i estètiques que marquen el pensament i el treball de l'autor.

"L'arquitectura i el retaule conviuen de forma natural i orgànica, es complementen, dialoguen i es reforcen", explica el Vicerector Bonaventura Bassegoda, alhora que afegeix que "la singularitat de cadascuna d'aquestes grans peces de ceràmica blanca arriben a fer l'efecte d'un autèntic retaule".

A través d'un conveni signat amb la UAB, Duran cedeix l'obra i els drets d'explotació intel.lectual a la UAB durant un període de quinze anys.

Pep Duran (Vilanova i la Geltrú, 1955) és escultor, pintor i escenògraf. Va estudiar a l'Institut del Teatre de Barcelona, amb Fabià Puigserver com a mestre, i a partir d'aquí va començar a dedicar-se al món de l'escenografia teatral. Posteriorment es va endinsar en el món de la pintura i l'escultura. La seva obra global barreja realitat i ficció per mitjà de la construcció de dispositius escènics. Ha exposat en galeries i museus d'arreu del món: d'Holanda o Itàlia fins al Japó o Alemània.

ART AL CAMPUS: DE LES COLUMNES AL RETAULE
 Al llarg dels seus més de 40 anys d'existència, la UAB ha anat reunint tot un seguit d?obres escultòriques rellevants. A hores d'ara el campus de Bellaterra conté en diferents racons i espais una vintena d?escultures d'artistes com Aguilar, Alfaro, Benito, Caro, Corberó, Llimós, Navarro, Orensanz, Plazuelo, Solano i Vaccaro, entre d'altres.

Destaquen les espectaculars columnes d'Andreu Alfaro (any 1999) -que han esdevingut ja tot un símbol de la UAB-, i les tres escultures cedides pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) el 2005 dels artistes Anthony Caro, Xavier Corberó i Pablo Palazuelo, incrementades el 2007 per l'obra de Perejaume ?L?enclavament de Bellaterra?, un cargol metàl.lic de bronze enclavat al terra. Amb la incoporació del "Retaule laic", s'enriqueix el conjunt escultòric que conté el Campus de Bellaterra.

 Convertir a PDF 
Anar a Notícies
Notícies relacionades
25/10/13 Seminaris -  Bastenier parla del periodisme internacional en l'era digital [+]
21/10/11 Mobilitat -  Spanish Language Campus is a great way to learn the language and discover Barcelona [+]
26/11/09 Formació -  Barcelona - México DF - Monterrey - Bogotá - Medellín [+]
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2018 Universitat Autònoma de Barcelona