<img src="/Xcelerate/graphics/novaUAB/interior/bgTorresAdnInterior.jpg" alt="Un cielo claro mirado desde las torres de la UAB"/>
El Croscat podria haver protagonitzat la darrera erupció de la península, fa menys de 13 mil anys
Croscat -IPHES 23.07.2012 Investigar  -  Els científics han confirmat, amb datacions de Carboni 14 i anàlisi de les restes de pol·len fossilitzades, que un dels volcans més joves de la Península Ibèrica és el Croscat, a la comarca de la Garrotxa (Girona) i han determinat que la darrera erupció es va produir fa menys de 13 mil anys.

La zona volcànica de la Garrotxa, amb una quarantena de cons volcànics i unes vint colades de lava, és considerada la més ben conservada de la Península Ibèrica. A l’hora és també la d’època més recent. Tot i que es coneix aproximadament l’edat d’alguns edificis volcànics d’aquesta regió, una de les problemàtiques principals del seu estudi és la de poder precisar de manera concreta la cronologia de cadascuna de les erupcions. S’han realitzat diversos estudis geocronològics, però es disposa de poques dades i poc precises. Pel que fa a la cronologia del volcà del Croscat, considerat un dels edificis volcànics més recents, la darrera datació de que es disposava va ser obtinguda amb la tècnica de la termoluminescència realitzada als anys vuitanta.

Un equip de científics de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), juntament amb investigadors del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l'empresa del sector mediambiental Axial Geologia i Medi Ambient i Tosca, han desenvolupat un programa per situar cronològicament el moment final de les erupcions volcàniques de la Garrotxa.

Els investigadors han publicat recentment els primers resultats, en un article a la revista Geologica Acta. El primer volcà sobre el que s’ha treballat ha estat el Croscat. Les datacions del sòl s’han fet per mitjà de la datació amb 14C -un mètode molt precís i fàcilment realitzable en molts laboratoris- de la matèria orgànica que es trobava just a la superfície del sòl anterior al moment de l’erupció.

“La idea general es basava en la hipòtesi que si es podia datar el paleosòl just a sobre del qual es varen dipositar les gredes expulsades pel volcà es tindria la data del moment anterior a l’erupció” explica Maria Saña, investigadora del Departament de Prehistòria de la UAB.

Els científics van perforar la capa de gredes a la zona del Pla del Torn, situada a pocs metres al NE del con volcànic. S’hi van fer dos sondeigs que, entre 12 i 15 metres de fondària, van arribat al punt de la base de la capa de greda i la superfície del paleosòl.

Les mostres obtingudes de la superfície d’aquest nivell prevolcànic han pogut ser analitzades pol·línicament, amb la qual cosa s’ha pogut obtenir una visió de la vegetació de la zona en el moment previ a l’erupció del Croscat i s’han pogut realitzar diverses anàlisis de 14C del material orgànic que contenien.

Les anàlisis palinològiques del sòl a l’època de l’erupció, desenvolupades per l’IPHES, han revelat que el paisatge de la Garrotxa era més aviat obert, amb prats o estepes mediterrànies definides a base de gramínies, asteràcies i artemísies. Entre els arbres s'hi trobaven algunes roures i alzines, la qual cosa indica un ambient temperat, símptoma de l'inici del desglaç, un cop l'Últim Màxim Glacial havia passat. D'altra banda, la presència d'arbres de ribera (oms, verns i salzes), així com d'herbes aquàtiques i de llocs humits (ciperàcies, bogues, alismes, etc.) evidencia que en aquella època també va tenir lloc un increment de les pluges.

La datació ha mostrat que l’edat de la part superior d’aquest sòl seria d’aproximadament entre 13.270 i 13.040  anys abans del present, i que just després d’aquest moment hauria tingut lloc l'erupció del volcà del Croscat.

Article de referència
Puiguriguer, M.; Alcalde, G.; Bassols, E.; Burjachs, F., Expósito, I.; Planagumà, Ll.; Saña, M. & Yll, E. (2012). “14C dating of the last Croscat Volcano eruption (Garrotxa región, NE Iberian Peninsula”, Geologica Acta, 10-1: 43-47.

Fotografia:
Vista panoràmica de l'indret on es van efectuar les extraccions de sediment. (Font: IPHES).
 Convertir a PDF 
Anar a Notícies
Notícies relacionades
14/05/14 Investigar -  M. J. Yzuel presideix el comitè espanyol per a l'Any Internacional de la Llum 2015 [+]
01/05/14 Investigar -  La UAB ocupa la posició 23 en el rànquing mundial THE d’universitats joves [+]
02/04/14 Estudiar -  Jornades Research Espresso sobre el programa Horitzó 2020 [+]
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2014 Universitat Autònoma de Barcelona