Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Sensòrica al servei de la salut

brunch innovació hub b30 sensòrica
Durant el primer Brunch d'innovació del Hub b30 es va presentar el cas de col·laboració entre l'empresa Devicare, que desenvolupa solucions innovadores per al diagnòstic, el tractament i la monitorització de malalties cròniques, i l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (CNM - CSIC), que desenvolupa nous transductors bioquímics.

24/04/2018

La sensòrica està resultant ser un element clau d'innovació en el camp de la salut i té una influència creixent en la qualitat de vida dels malalts, ja que a través de l'aplicació i ús de dades es poden predir i controlar paràmetres de benestar de les persones. En aquest context, estan emergint noves tecnologies que apunten que els principals avenços s'estan produint en els camps de la nanotecnologia, la microelectrònica i els materials avançats.

Concretament, les tendències en sensòrica per a la salut abraça una àmplia gamma de tecnologies i aplicacions que van des de tecnologies implantables (com ara implants basats en nanotecnologia per a la monitorització de senyals fisiològics o sensors 3D amb bioimpressió sobre dispositius intel·ligents integrats a la roba), tecnologies portàtils, diagnòstic assistit per robots, o tecnologies domòtiques intel·ligents de suport domèstic o d'atenció puntual.

Per tal de mostrar aquestes tendències i donar a conèixer un cas concret, el Hub b30 va organitzar el primer Brunch d'innovació "Sensòrica al servei de la salut", el passat 20 d'abril a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB. La sessió, moderada per Xavier Catasús, responsable de Negoci dels Sectors Salut i Esport d'Eurecat, va comptar amb el testimoni de Rosendo Garganta, director general de l'empresa Devicare, i Antoni Baldi, investigador del Grup de Transductors Químics (GTQ) de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (CNM - CSIC).

Ambdós van explicar el seu projecte de recerca col·laborativa, gràcies a la qual Devicare ha portat al mercat un dispositiu capaç de mesurar els paràmetres de l'orina relacionats amb la formació de càlculs renals. "Es tracta d'un cas d'èxit de transferència de tecnologia del laboratori a la societat, que ha estat possible gràcies a l'experiència en microsistemes d'anàlisi químic que el Grup hem anat adquirint al llarg dels seus 25 anys de existència", va destacar Antoni Baldi.

Per la seva banda, Rosendo Garganta va ressaltar el seu model de negoci i com aposten per col·laborar amb hospitals, universitats i centres tecnològics per desenvolupar solucions innovadores per al diagnòstic, el pronòstic, el tractament i la monitorització de malalties cròniques. "Des de la creació de l'empresa, hem apostat per la innovació oberta per generar impacte a la societat", va remarcar.

Durant la jornada, els quaranta assistents que hi van participar, també van debatre sobre com trobar el finançament per portar al mercat nous dispositius mèdics i les dificultats de les empreses start-ups per créixer.

A més, es va presentar un informe de vigilància tecnològica sobre les tendències de la sensòrica en el camp de la salut, en què es mostraven les tecnologies clau, la previsió del mercat durant els propers anys, l'evolució de les patents en aquest sector, i els sol·licitants més actius, entre d'altres.

Aquesta activitat ha comptat amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i el cofinaçament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El proper Brucnh d'innovació serà el proper 11 de maig i estarà centrat en solucions per a la mobilitat intel·ligent.
 

Més informació: Informe de vigilància tecnològica