Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Es presenten sis projectes sobre eficiència energètica dins de la tercera edició del Programa Engega!

Tancament del Programa Engega!
Participants de la tercera edició del Programa Engega!
El dimecres, 11 d'abril, es va tancar la tercera edició del Programa Engega! amb la presentació de sis projectes davant d'experts de la Fundació Repsol i InnoEnergy. La validesa de la base científica, el nivell d'innovació, la viabilitat empresarial o l'impacte econòmic i social són alguns dels factors que es van tenir en compte per a avaluar els projectes.

11/04/2018

Engega! vol fomentar l'esperit emprenedor i la cultura de la innovació dels investigadors i estudiants de doctorat. Trobar noves aplicacions per a les seves tecnologies aportant solucions de mercat, és un dels seus objectius. El programa, realitzat en anglès, proporciona les eines perquè els projectes tinguin accés al fons de la Fundació Repsol Emprenedors i al camp InnoEnergy Cleantech.

Els projectes que es van presentar són:

  • MOFun: ofereix una solució per recobrir paquets d’aliments augmentant la seva data de caducitat. El recobriment, fet amb MOF a base de coure, redueix els ions alliberats dins del paquet, evitant així que els fongs i els bacteris creixin. D’aquesta manera, es redueix la contaminació dels aliments i, per tant, es pot augmentar la seva data de caducitat.
  • Pocket Fridge: és una aplicació mòbil gratuïta que suggereix als usuaris quins productes han de comprar segons el seu estat de salut (tenint en compte les intoleràncies, per exemple). També mira la data de caducitat dels productes. Per tant, pot ser útil per minimitzar la quantitat de menjar que es llença perquè està caducat i per ajudar als usuaris a mantenir una dieta saludable.
  • ULTRADOFC: proposa una solució de generació d’energia ultralleugera que es pot integrar en dispositius portàtils petits, com drons comercials, permetent augmentar el seu temps de vol. Fet amb combustible d'òxid microsòlid (micro-SOFC) i una bateria d’ió de liti convencional, és fàcil d’integrar i fa que la recàrrega sigui molt ràpida.
  • π-Sense: és una tecnologia de proves domèstiques, fàcil d'utilitzar i assequible, basada en un dispositiu colorimètric de múltiples bandes, capaç de detectar diversos metabòlits patològics de l'orina. Permet al pacient realitzar-se els seus propis tests i enviar-los al metge per mitjà el telèfon mòbil. D’aquesta manera, π-Sense redueix els costos clínics i socials, i millora la comunicació entre el doctor i el pacient.
  • Tom-Wheel: l’objectiu d’aquest projecte és combinar dos nanogeneradors diferents per utilitzar cotxes elèctrics més eficients. La tecnologia, que s'utilitzarà a les rodes "TOM", ajuda als cotxes elèctrics a estalviar fins a un 20% de la seva energia mecànica i a convertir-la en electricitat. El cotxe es carrega mentre es mou.
  • WALK-E: generen electricitat a partir de petjades. Els sòls piezoelèctrics de capa fina que proposen transformen l’energia mecànica dels passos en electricitat. Estan destinats a ser instal·lats en llocs concorreguts per generar la quantitat més gran d'electricitat possible, que servirà per reduir els costos associats al consum d'electricitat. A més, les dades generades es poden utilitzar per controlar el flux de persones.
El programa Engega!, dirigit a investigadors, doctorands i empreses, està impulsat pel Parc de Recerca UAB, la Fundació Repsol i InnoEnergy, i compta amb el suport de Demeter Partners.

Més informació: Web del Programa Engega!