Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Presentat el projecte reWINE

rewine_presentacio
La presentació pública del projecte europeu Life reWINE, que coordina el Parc de Recerca UAB, va tenir lloc el passat 6 d'abril, al Palau Robert de Barcelona. En l'acte es van donar a conèixer les activitats que es duran a terme per promoure la reutilització d'ampolles de vi al sector vitivinícola.

06/04/2017

L'acte va comptar amb la intervenció de Francesc Giró, adjunt a direcció de l'Agència de Residus de Catalunya, i Francisco Javier Lafuente, director del Parc de Recerca UAB. Ambdós van destacar la importància d’apostar per la reutilització, tant des del punt de vista mediambiental com també per millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i la competitivitat de l’economia catalana.

“Malauradament la reutilització està en retrocés, però a Catalunya volem que sigui una prioritat en la gestió de residus, després de la prevenció. Amb projectes com el reWINE volem incidir en els consumidors i les empreses per retornar valor a la reutilització i adquirir nous hàbits de consum sostenibles i de futur”, va destacar Francesc Giró.

Juan Fran Sangüesa, cap de l'Àrea de Projectes d'Innovació del PRUAB i coordinador del reWINE, va set l'encarregat de presentar el projecte i les activitats que s'estan duent a terme per tal de demostrar la viabilitat d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.

El projecte té un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l'aporta la Unió Europea, i compta amb la participació de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus (Rezero), l'spin-off de la UAB Inèdit, l'Agencia de Residus de Catalunya, la planta de rentat Maria Nutó, i diversos cellers catalans com la Cooperativa Falset Marçà.

 "reWINE pretén identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d'ampolles de vi, a través de dades experimentals que ens permetin assegurar la seva viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica i avaluar si pot ser una solució rentable per les empreses i el medi ambient", va explicar Juan Fran Sangüesa.

Per la seva banda, Rosa Garcia i Marta Beltran, directora i coordinadora de Rezero, respectivament, van presentar la situació de la reutilització a Catalunya i l'impacte que pot tenir el projecte reWINE al sector del vi. Segons dades de l'ADISCAT, en els últims anys la quota de mercat dels envasos de begudes reutilitzable ha caigut un 35,6 % a l'Estat espanyol.

A Catalunya cada dia es consumeixen més de 9 milions de begudes envasades al dia, de les quals el 6% són ampolles de vi. "Però actualment els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució", va manifestar Rosa Garcia, alhora que va exposar diferents iniciatives que s'estan implementant a altres països europeus, com França, Alemanya, Dinamarca o Hongria, on hi ha la primera empresa de vi que ha introduït el seu propi sistema de retorn d’ampolles.

Precisament, reWINE està involucrant cellers, consumidors, bars, restaurants, empreses distribuïdores, deixalleries i botigues per començar una prova pilot a finals d'aquest any, que tindrà en compte tot el procés de l’ampolla des del seu etiquetatge, rentat, embotellament, distribució al mercat i recol·lecció de les ampolles buides. Marta Beltran, de Rezero, va explicar que la resposta està sent molt ben rebuda i que, en les enquestes que s'han dut a terme en les fases prèvies, dos terços dels cellers que han respost han manifestat que estarien en disposició d’envasar el vi en ampolles reutilitzables.

En la prova pilot, a més de comprovar que el procés de rentat i reintroducció al mercat sigui sostenible mediambientalment i econòmicament, es faran controls de microbiologia, proves organolèptiques i de percepció per assegurar que la qualitat del vi i l'estètica de l’ampolla no se'n ressentin.