Newsroom Press and media

La UAB participa en l'Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès

Carnestoltes de Terrassa
Carnestoltes de Terrassa | Immaterial Vallès
L'objectiu de l'inventari, que compta amb la participació del Departament d'Antropologia, és identificar totes les manifestacions culturals, per després poder preservar-les i fer-ne difusió. Tradicions orals, festes o activitats productives són alguns dels elements que s'estan recollint dins del projecte.

22/05/2018

El Departament d'Antropologia de la UAB, a través de la Comunitat de Recerca Estratègica (CORE) en Patrimoni Cultural, participarà en l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès, conjuntament amb els Centres d'Estudis del Vallès Oriental i Occidental. L'objectiu és identificar totes les manifestacions culturals, per després poder preservar-les i fer-ne difusió. Tradicions orals, festes o activitats productives són alguns dels elements que s’estan recollint dins del projecte, que espera comptar amb la col·laboració ciutadana.

Així, a part d'incloure dos tipus de recerca, com és el treball de camp etnogràfic i la recerca històrica en fonts bibliogràfiques i documentals, l'inventari està obert a la participació. Per això s'ha obert un web (immaterialvalles.cat) on les entitats i la població poden fer aportacions o recomanar informants i persones coneixedores del patrimoni cultural del Vallès.

Superant les divisions comarcals, els investigadors que lideren el projecte han concebut el Vallès com a regió natural i històrica. Per tant, s'inclouran mostres patrimonials del Vallès oriental i occidental.

A través del treball de camp i de la recerca, ja s'ha assolit el buidatge de 766 ítems. En concret, seguint els criteris de l’IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya), s'han establert set categories d'elements a inventariar: activitats productives, festes i cerimònies, tradicions orals, escenificacions, jocs i esports; manifestacions musicals, salut i gastronomia, i formes de sociabilitat col·lectiva i organització social.

Coordinat per la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, la iniciativa compta amb la col·laboració del Centre d'Estudis de Granollers, els Centres d'Estudis del Vallès, els Consells Comarcals del Vallès Oriental i Occidental, la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'IRMU. La UAB forma part de l'òrgan director i gestor del projecte.

More information: null