Newsroom Press and media

Més de cent investigadors a les primeres Jornades de la Xarxa d'Humanitats Digitals

Jornades d'Humanitats Digitals
La Xarxa d'Humanitats Digitals de la UAB ha organitzat aquesta setmana unes jornades amb l'objectiu de debatre els reptes que suposa l'era digital en el camp de les humanitats i les ciències socials. L'esdeveniment ha reunit més de cent professors, investigadors i estudiants.

19/04/2018

Durant les sessions, que s'han fet els dies 18 i 19 d'abril, s'ha donat visibilitat a les humanitats digitals presentant els projectes que estan duent a terme els grups i centres de recerca de la UAB. En aquest camp, la UAB és una universitat capdavantera, amb més de 30 grups i centres de recerca dedicats a les humanitats i les tecnologies de la informació i la comunicació.

Un altre dels objectius de les jornades era crear un marc de treball en xarxa, entre diferents institucions. Per aquest motiu s'ha convidat a investigadors d’altres universitats i centres de recerca, com l'Institut de Recherche et d’Histoire des Textos (IRHT) de París, la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) o la Sociedad Internacional de Humanidades Digitales Hispánicas (HDH), entre d’altres. També es volia establir sinergies entre grups de recerca de la UAB. Per això les sessions han tingut lloc en dues localitzacions diferents: el dimecres 18 d'abril a l'Escola d'Enginyeria i el dijous 19 d'abril a la Facultat de Filosofia i Lletres.

La ponència inaugural, Text as an image in the light of digital humanities, ha anat a càrrec del Dr. Dominique Stutzmann, especialista en paleografia de l’IRHT de París i amb una àmplia experiència en projectes d’humanitats en l’àmbit europeu.

Amb la voluntat de reflexionar sobre què són i cap on van les humanitats digitals, els temes de les sessions han estat molt diversos, com els repositoris digitals, les aplicacions web i mòbils per fer difusió del patrimoni o el processament d'imatges. També hi ha hagut ponències sobre com aplicar la mineria de dades o les eines de traducció automàtica a les humanitats digitals. A més, s'han presentat projectes de participació ciutadana, e-learning i realitat virtual.

Les jornades han estat organitzades per la Xarxa d'Humanitats Digitals i el CORE de Patrimoni de la UAB, amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia i Lletres, l'Escola d’Enginyeria i el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura.