11è Curs de camp d'estudi d'evolució del paisatge

Modalitat: curs presencial.
Adreçat a: professorat de tots els nivells d'ensenyament.
Durada: 35 hores.
Calendari: del 2 al 6 de juliol de 2018.         Horari: dilluns a dijous de 9 a 20 h. Divendres de 9 a 14 h.
Lloc de realització: Centre d’Art i Natura de Farrera.
Professorat: Raquel Cunill Artigas, Ermengol Gassiot Ballbé, Albert Pèlachs Mañosa, Ramon Pérez Obiol, Joan Manuel Soriano López.
Preu: 75€

Correu electrònic de contacte: artinatura@farreracan.cat

La inscripció d'aquest curs l'heu de fer com s'indica a les observacions.

Presentació
El curs consisteix en cinc sortides de camp, pràctiques i multidisciplinàries, dins de l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (PNAESM) i del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP). S’analitzaran les influències antròpiques i naturals que expliquen el paisatge de muntanya, s’observaran les seves conseqüències ambientals i es coneixeran de la mà dels propis investigadors/es les tècniques que, amb una filosofia multidisciplinària, s’utilitzen per obtenir les informacions que facilitaran la interpretació de les transformacions del paisatge a través del seu estudi diacrònic.

Objectius
Especialment indicat per a docents dels àmbits de les Humanitats, les Ciències Socials i les Ciències Naturals, en el curs s’explicaran, sobre el terreny i a partir de casos concrets, les tècniques que s’utilitzen per interpretar les transformacions del paisatge a través de l’estudi evolutiu de la seva vegetació. Així doncs, es plantejarà la utilització de tècniques paleogeogràfiques basades en restes vegetals (antracologia, dendrocronologia, palinologia, pedoantracologia) i d’altres fonts de tipus documental directes i indirectes (escrites, gràfiques i orals).
Igualment, durant el curs s’analitzaran les principals pertorbacions naturals i/o humanes que alteren l’estat del paisatge de muntanya i les seves conseqüències ambientals.

Continguts
Dilluns 2 de juliol Dimarts 3 de juliol
  • Aproximació arqueològica a l’antropització dels paisatges de l’alta muntanya pirinenca des de l’inici de l’Holocè. Sortida de camp a Subenuix i Ratera (PNAiESM). Ermengol Gassiot (Departament de Prehistòria de la UAB)
Dimecres 4 de juliol
Estudi de la dinàmica forestal dels darrers 2.000 anys a partir de l’antracologia, la dendrocronologia i les fonts documentals. Sortida de camp al bosc de Virós. Albert Pèlachs, Departament de Geografia de la UAB

Dijous 5 de juliol
La variació del límit superior del bosc per causes antròpiques des del Neolític fins ara mitjançant la pedoantracologia, la palinologia i les fonts documentals. Sortida de camp als Plaus de Boldís. Raquel Cunill, Departament de Geografia de la UAB

Divendres 6 de juliol
Els canvis en el paisatge al llarg de l’Holocè: 15.000 anys de geohistòria ambiental mitjançant la transdisciplinarietat. Sortida de camp a la Coma de Burg. Joan Manuel Soriano, Departament de Geografia de la UAB

Metodologia
Sortides de camp dirigides per professorat que pertany als camps de l’Arqueologia, la Botànica i la Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Material
Els desplaçaments s’organitzaran comptant amb els vehicles de les persones assistents. Cal portar calçat còmode i apte per a camins de muntanya i estar-hi acostumat/da. És convenient dur roba d’abric i per a la pluja, per si de cas, així com protecció solar.

Observacions
Per inscriure’s cal omplir la butlleta que es pot descarregar en aquest enllaç http://geografia.uab.cat/gramp/curs_farrera/11e_CURS-EVOL_PAISATGE_2018.pdf i enviar-la a Lluís Llobet (artinatura@farreracan.cat, tel 973622106) juntament amb el comprovant de pagament que consta en la butlleta d’inscripció.

Qui, a més, vulgui gaudir d’allotjament, pot disposar d’habitació amb dret a cuina per 200€ (75+125) o bé contractar règim de pensió completa per  330€ (75+ 255, inclou des del sopar del dia 2 fins al dinar del dia 6, també els pícnics). El termini d'inscripció és obert fins al dia 22/06/2018.

Cal portar calçat còmode i apte per a camins de muntanya i estar-hi acostumat/da. És convenient dur roba d’abric i per a la pluja, per si de cas, així com protecció solar.
Donades les característiques del curs, les places són limitades (per ordre d’inscripció) i cal una bona condició física per caminar per la muntanya, ja que les caminades són llargues.

Certificació
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
A més de l'assistència al 80% de les hores de durada del curs, per tenir dret al certificat caldrà la valoració positiva del personal formador quant a l'aprofitament de l'activitat per part de cadascuna de les persones assistents.