PEL PRESENT I FUTUR DELS ALUMNI


Una de les tasques que cal realitzar periòdicament des de la direcció del Deganat és la redacció d'aquest editorial del Butlletí. Aquesta comesa ineludible planteja dos tipus de qüestions: la concepció sobre quin ha de ser el seu caràcter i funció, i l'elecció de la temàtica a tractar. Sobre el primer aspecte, el Butlletí és sens dubte una eina important per fer conèixer l'assortida activitat que realitza la nostra petita comunitat, i els aspectes més rellevants de l'entorn institucional. El Butlletí es va llançar durant el Deganat del professor Salvador Cardús, que de forma molt encertada va donar importància a la dimensió comunicativa de la Facultat. Els seus editorials, breus, explicaven alguns dels principals objectius i tasques realitzades pel seu equip, així com les dificultats de dur a terme certs projectes en un entorn complex. Durant els dos mandats del Deganat del professor Joan Botella, els editorials van ampliar espai i contingut. Entre els temes habituals destacaven les reflexions crítiques sobre la universitat pública i les seves vicissituds –per cert, cròniques que mereixerien ser recollides i ampliades en una publicació pròpia–, o els comentaris sobre pensadors que han marcat el coneixement en els nostres àmbits acadèmics. En aquesta tercera etapa, i en consonància amb el programa de l'actual equip de Deganat, es concep el Butlletí com una eina de diagnòstic de la Facultat, incloent-hi sempre que sigui possible una dimensió propositiva i d'acció, com un instrument de cohesió (d'aquí la idea d'elaborar editorials conjunts, o d'impulsar la visibilització de més col·lectius), com una tribuna sobre els debats més punyents, o ocasionalment com un medi en què presentar a títol personal opinions pròpies sobre qüestions que considero rellevants. Aquest editorial correspon al darrer format.

Respecte a la segona qüestió, l'elecció del tema editorial, aquest ha de correspondre als anteriors criteris, als que cal sumar-hi l'avaluació de la rellevància i l'oportunitat. Pel present editorial, en haver-se realitzat recentment les Jornades de Portes Obertes i el Saló de l'Ensenyament, una primera pensada va ser dedicar-lo a les activitats de promoció de la Facultat, que ens han permès compartir l'entusiasme i la il·lusió del futur alumnat en la nova etapa que ara inicien. I efectivament l'alumnat serà el protagonista editorial, encara que des d'una perspectiva que transcendeix aquella idea inicial.

Just abans de vacances vaig rebre dues visites al meu despatx, i vaig mantenir una breu conversa de passadís. D'una banda, des de la direcció del Departament de Sociologia se'm plantejà la necessitat que la Facultat es posicionés respecte a la situació judicial d'alguns antics alumnes: en Jordi Sánchez, en Raül Romeva i en Toni Comín, que han estat estudiants, i en el cas dels dos primers, també professors d'aquesta casa. D'altra banda, vaig rebre una visita relacionada amb un alumne que fa uns anys va participar en unes protestes i que, podent ser condemnat a uns quants anys de presó, el preocupava la possibilitat de poder continuar els seus estudis. Per últim, en una conversa informal amb unes alumnes se'm preguntà quin era el posicionament del Deganat sobre el conegut com a cas "Som 27 i més", en el que, tot i que l'actual equip de Govern de la UAB s'ha retirat de la causa penal, la Fiscalia demana fins a 14 anys de presó per alguns dels participants en l'ocupació durant un mes del Rectorat. Són fets molt diversos amb una base comuna que a mi personalment m'interpel·len i preocupen.

Les causes que defensen, els valors que advoquen, les estratègies que segueixen els nostres alumni, i per extensió els moviments socials i la classe política, haurien de ser temes de debat a la Facultat, i tinc constància que així és en algunes classes, perquè entre les nostres funcions està formar ciutadans i ciutadanes de la forma més completa possible amb esperit crític i habilitats per a transformar la societat en positiu. Però aquest no és el tema d'aquest editorial, que versa sobre la situació greu i inèdita en què es troben exalumnes encausats amb demandes de penes molt dures en un context general de regressió dels drets civils i polítics. La comunitat universitària ha manifestat la seva preocupació i condemna al respecte, que també faig meves. L'equip de govern de la UAB s'ha expressat darrerament a través del comunicat de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), en el que critica la judicialització de la política, expressa el seu profund malestar pels empresonaments de dirigents i càrrecs polítics, i assenyala que el diàleg i la negociació sobre la base de les idees haurien de configurar el marc per a afrontar els problemes polítics que ens afecten. En el passat recent des de la Facultat s'ha recolzat a alumnes en situacions jurídiques diverses, o hi ha professorat que s'ha manifestat de forma pública en contra de la denominada Llei Mordassa, aplicada en judicis contra exalumnes de la UAB, pel fet que ha augmentat de forma rellevant les sancions per conductes emparades en els drets de reunió, expressió o informació. La urgència de la situació reclama que prenguem una posició activa en defensa dels drets humans i la justícia.

Des de fa molts anys la FCPS ha treballat per fomentar una associació d'exalumnes (actualment una secció d'Alumni UAB). Una xarxa d'aquest tipus troba el seu sentit en el compromís ferm amb la defensa dels seus integrants. Comptem amb una comunitat universitària especialment activa i implicada amb l'entorn polític i social. A més, una petita part dels nostres alumni ocupen càrrecs públics. Tot això planteja reptes importants. El jovent present al Saló de l'Ensenyament d'avui, al que m'he referit en començar aquest editorial, integrarà el col·lectiu d'alumni de demà. Quin futur els espera? Dijous passat em va venir a veure un alumne que em preguntà si podria presentar el seu TFG al febrer, ja que anirà com a candidat a les llistes municipals del seu poble per un partit que té diversos alcaldes encausats. Per a tots ells caldrà seguir treballant de valent en la seva formació i contribuir a bastir el marc democràtic en el qual puguin desenvolupar les seves activitats lliurement. Ara toca defensar-los.

Laura Feliu, degana

 

Setmana Saludable i Sostenible

Foodtrucks2017

La cursa i la caminada popular tindran lloc durant el dijous, 19 d'abril, la diada central de la IX Setmana Saludable i Sostenible a la UAB, que està tenint lloc durant tota la setmana, amb més de 50 activitats. Al migdia, continuaran les food-trucks i la música a l'Eix central. Més informació

 

 

Enrique Santiago i Rafael Grasa participaran en una conferència sobre el procés de pau a Colòmbia

Colombia

L’assessor jurídic Enrique Santiago i el professor Rafael Grasa oferiran una conferència sobre el procés de pau a Colòmbia el proper dimarts 10 d’abril.
Més informació

 

 

La UAB recolza i celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Dia Internacional del Poble Gitano a la UAB

El passat dijous 5 d’abril, per primera vegada una universitat pública catalana va recolzar i celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano. En l'acte hi van participar estudiants de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Més informació

 

 

Els rectors i rectora de les universitats públiques catalanes emeten un comunicat en relació amb els empresonaments de diversos dirigents i càrrecs polítics

ACUP

Demanen una solució democràtica i dialogada al conflicte.
Més informació

 

 

La UAB presenta la seva oferta d'estudis als salons de l'Ensenyament i Futura

Saló de l

Com cada any, la UAB va presentar la seva oferta acadèmica i de serveis per al proper curs al Saló de l'Ensenyament i al Saló Futura, a Barcelona. Professorat i alumnat de tots els centres van atendre els futurs universitaris als estands de la UAB.
Més informació

 

 

Obert el curs d'especialització en Govern Municipal i Gabinet d'Alcaldia

Curs alcaldia

L’Institut de Ciències Polítiques i Socials organitza la segona edició del curs, que pretén dotar de coneixements en direcció i coordinació d’un gabinet polític.
Més informació

 

 

Sessió formativa sobre la protecció de dades en l’administració

Protecció de dades

“La protecció de dades personals és un límit a la (bona) administració i a oferir uns serveis públics de qualitat?” se celebrarà el proper 24 d’abril a l’Escola d'Administració Pública de Catalunya. Més informació

 

 

La UAB organitza una Caminada especial pel 50 aniversari de la UAB

IMG caminada sostenible

En el marc del 50è aniversari de la UAB l'Oficina de Medi Ambient ha organitzat una caminada el dijous, 19 d'abril, que fa un recorregut pels indrets més emblemàtics del campus. La ruta -que forma part de la Setmana Saludable i Sostenible- vol despertar l’interès de totes aquelles persones que vulguin saber més de la universitat i els canvis que hi ha hagut en el seu territori. Més informació

 

 

Ja estan obertes les preinscripcions a la 36a edició del curs anual de drets humans

Curs drets humans

Aquest any el curs se centrarà monogràficament en els drets humans davant els extremismes i la discriminació.
Més informació

 

 

Cursos nous d’acompanyament a la redacció de la tesi

pdi a l

A l’abril engeguem cursos que us ajudaran a redactar la tesi doctoral en anglès i en català. La inscripció a les diferents edicions és oberta, fins a dos dies laborables abans de l'inici del curs. Més informació

 

EL PERFIL

Gerard Quiñones

El Gerard Quiñones i Macià es llicencià en Ciències Polítiques i de l’Administració en la promoció de l’any 2002.  Ha fet estudis de postgrau en Comunicació Política (ICPS) i en Tècniques d’investigació social aplicades (UB, UAB i COLPIS). També ha treballat com a Assessor Laboral. Actualment treballa com a Soci-Director de la Consultoria Sociopolítica Neòpolis.


En què consisteix la teva feina? 

Dirigeixo una Consultoria Sociopolítica i d’Innovació Social des de Girona (www.neopolis.cat). Oferim a administracions públiques (majoritàriament de caràcter local) suports externs per a l’elaboració d’estudis i planificacions estratègiques, així com per al disseny, dinamització i anàlisi de processos de participació ciutadana (pressupostos participatius, urbanisme participatiu, etc).

Com vas accedir-hi?

Conjuntament amb el sociòleg Daniel Tarragó vam crear l’empresa l’any 2003. Ens vam pressentar a un concurs de joves emprenedors convocat pel Consell Comarcal del Gironès i vam resultar un dels projectes guanyadors.
 
Com valores la formació rebuda a la Facultat?

La valoro de forma molt positiva. D’una banda, per les aptituds i coneixements teòrics adquirits, que permeten disposar d’una base de coneixement molt útil, i d’altra banda (i és el que més destaco), per les habilitats analítiques i les actituds que vaig aprendre durant la meva etapa formativa a la Facultat. Per tirar endavant una iniciativa empresarial com Neòpolis calen una sèrie d’actituds que la Facultat em va saber transmetre de forma molt efectiva.
 
Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?

Vista la rellevància de la part actitudinal i pràctica, crec que fóra bo emfatitzar aquesta vessant durant el període formatiu. En el nostre cas, saber com funciona un ajuntament, com es vehicula l’elaboració d’un Pla, o com es dinamitza a nivell pràctic un procés participatiu ens hagués estat molt útil.
 
Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?

Que posin en valor els coneixements i habilitats adquirides, i la utilitat social que tindrà en un futur la seva aplicació professional. Si la ciència política t’apassiona, de ben segur que t’hi podràs dedicar i ser útil per una societat complexa que necessita més que mai “arquitectes socials”.
 
Si vols posar-te en contacte amb el Gerard ho pots fer a través de: gerard@neopolis.com o a través del seu perfil de Twitter @gerardneopolis.

 

Agenda

Xerrada "¿Per què llegir Gramsci avui?"

La Revista La Trivial, juntament a l’associació Debats pel Demà, organitzen aquesta xerrada sobre la necessitat de recuperar i reivindicar el llegat d'Antonio Gramsci. Per això, la xerrada comptarà amb la presència de dos ponents: Maite Larrauri i Jordi Mir. Serà el proper 12 d’abril a les 13h a l'Aula 9 de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.