MOOC UAB Vols cursar o crear un MOOC? Aquí hi trobaràs tota la informació sobre els cursos en línia massius i oberts a tothom

Eines de comunicació

Eines de comunicació i tutorització

La comunicació amb els estudiants és molt important, però sobretot cal posar èmfasi en la interacció, la compartició i la generació de coneixements entre els estudiants mateixos. Per això és aconsellable incorporar espais per facilitar i fomentar aquesta comunicació, que pot ser centralitzada a través de fòrums de debat de la mateixa plataforma, o distribuïda a través de mitjans socials com ara blogs, hangouts... Les eines de comunicació per facilitar la interacció estudiant-estudiant i professor-estudiant són:
 
Correus electrònics
Comunicacions sobre aspectes rellevants del curs, sobre canvis que puguin afectar el seguiment normal del curs, sobre la resolució d'un dubte sorgit als fòrums o d'una errada...

 
Fòrums
Els fòrums són l'eina de comunicació més utilitzada als MOOC, ja que permeten la participació massiva dels estudiants. És el millor canal de comunicació i intercanvi d'idees i coneixements, i per plantejar dubtes. L'equip docent fa el seguiment del fòrum i dóna una resposta eficaç a determinades qüestions que s'hi plantegen.
 
Normalment, els dubtes els contesten els mateixos estudiants, però cal que els professors de suport estiguin atents als fòrums per poder resoldre dubtes o problemes que vagin sorgint.
 
Els fòrums poden tenir diferents fils o categories i hi ha la possibilitat de subscriure-s'hi per estar alerta dels temes de més interès.

 
YouTube Live
YouTube Live és una aplicació multiplataforma que permet fer videoconferències a través d'una plataforma totalment gratuïta. 

A través del xat de vídeo en grup i de les conferències web, podem estar connectats amb diverses persones de diferents parts del món a la vegada. També permet compartir la pantalla en la qual realitzem les transmissions, és a dir, els altres poden veure el que es mostra a la nostra  pantalla; aquesta eina és ideal per fer tutories, resoldre dubtes en directe o ensenyaments pas a pas. Les videoconferències, un cop acabades, queden gravades a Youtube.
 
 
Xarxes socials
Els blogs, el Twitter i el Facebook (entre d'altres) poden ser espais d'intercanvi i interacció entre els estudiants i a més permeten als professors d'intervenir per explicar tot allò sobre què vulguin cridar l'atenció durant el curs. Els diferents posts o piulades poden versar sobre el nou material que posem a disposició dels estudiants i la manera de dur a terme les diferents activitats.