Màster Universitari en Polítiques Socials i Acció Comunitària

Formació de caràcter professionalitzador i de recerca que ofereix una perspectiva pràctica, pluridisciplinària i territorialment propera de l’acció comunitària i les polítiques socials.

Professorat Màster Oficial - Polítiques Socials i Acció Comunitària

Coordinació del màster

Coordinadora tècnica:
Carolina Muñoz (IGOP - UAB) igop.bcn@uab.cat

Direcció del màster

Ernesto Morales Morales (IGOP - UAB)
Mariona Lladonosa (Facultat de Ciències de l'Educació - UdL)
Sandra Ezquerra (Universitat de Vic - UVic)
Carme Montserrat (Universitat de Girona - UdG)

Relació de professors

Carolina Muñoz-Mendoza (Coordinadora acadèmica)

Doctora en Ciència Política i Polítiques Públiques,  Màster en Gerència Pública, Treballadora Social, Diplomada en Pedagogia de Educació Superior. Coordinadora i docent del Màster Oficial Interuniversitari en Polítiques Socials i Acció Comunitària (UAB-UdG-UdL-UVic).
Les seves principals línies de especialització i recerca son l’Anàlisi, disseny, gestió, avaluació i qualitat de polítiques públiques socials, de desenvolupament institucional i territorial; l’Acció comunitària i  la Metodologia de recerca social.  

  • Coordinadora acadèmica del Màster Oficial Interuniversitari en Polítiques Socials i Acció Comunitària (UAB-UdG-UdL-UVic). 
  • Mòdul 4: Mètodes i tècniques de recerca social. 
  • Mòdul 7: Eines per a l'acció comunitària
     

Correu electrònic: carolina.munoz@uab.cat 

Google Scholar

 

Ernesto Morales Morales (Coordinador del Màster)

Treballador Social i sociòleg. Doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social per la UAB. Docent en el Màster interuniversitari en Polítiques Socials i Acció Comunitària (IGOP UAB- UdG – UdL – Uvic). La seva trajectòria professional l’ha desenvolupat en l’àmbit de l’acció comunitària, l’apoderament, la participació ciutadana i el cooperativisme. Actualment es coordinador de l’Escola de l’IGOP (Institut de Govern i Polítiques Públiques) que te com objectiu la formació en acció comunitària, la transferència i coproducció de coneixement i la recerca en col·laboració amb organitzacions socials i comunitàries, administracions i serveis públics, orientant-la a l’impacte social i a l’impuls de processos d’autoorganització.

  • Mòdul 3: Epistemologia de la intervenció social.  
  • Mòdul 6: Polítiques socials, persones i territori. 

Correu electrònic: ernesto.morales@uab.cat

Pàgina web personal
Research Gate
Academia.edu
Google Scholar
Linkedin

 

Carme Montserrat Boada (Coordinadora del Màster)

Doctora per la Universitat de Girona (UdG) en el programa de doctorat de Psicologia i Qualitat de Vida. Prèviament havia obtingut les titulacions de Mestra i de Pedagoga per la Universitat  de Barcelona. Des de 2007 es professora a la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG impartint docència als Graus de Psicologia, Educació Social i Treball Social, així com al Màster d’Intervenció Psicosocial (coordinat per la UB) i el Màster de Polítiques socials i Acció Comunitària (a l’equip de direcció). És Vicedegana de Pràcticum i Mobilitat de la Facultat. Anteriorment va treballar durant 13 anys com a professional en el camp de la protecció a la infància i adolescència a l’Ajuntament de Barcelona.

  • Coordinadora del Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària per part de la Universitat de Girona.
  • Mòdul 5: Eines per a la comprensió de la realitat social. 

Correu electrònic: carme.montserrat@udg.edu

Pàgina web
Research Gate
Google Scholar

 

Sandra Ezquerra Samper (Coordinadora del Màster)

Llicenciada en Història i en Antropologia per la Universitat de Barcelona i Doctora en Sociologia per la Universitat d’Oregon, a Estats Units. És directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic i professora de Sociologia a la mateixa universitat. Ha realitzat estàncies de recerca a Berkelei (Estats Units) i a Manila (Filipines). Els seus principals camps de recerca son les polítiques socials, laborals i d’immigració, així com l’impacte que aquestes tenen en diferents col·lectius socials. Particularment, ha posat especial èmfasi en l’estudi de polítiques des d’una perspectiva de gènere i en el plantejament de propostes de l’economia feminista. Els seus escrits i la seva producció científica han estat al voltant de l’anàlisi de les relacions entre la crisi econòmica i l’anomenada crisi de les cures i sobre les potencialitats de l’àmbit públic i el comunitari com a eixos vertebradors d’una nova organització social de les cures.

  • Coordinadora del Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària per part de la Universitat de Vic.
  • Mòdul 4: Mètodes i tècniques de recerca social. 
  • Mòdul 6: Polítiques socials, persones i territori. 

Correu electrònic: sandra.ezquerra@uvic.cat

Research Gate
Academia.edu
Google Scholar

 

Mariona Lladonosa Latorre (Coordinadora del Màster)

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Sociologia per la Universitat de Lleida i professora associada del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida. És professora en el grau de Treball Social de la Universitat de Lleida i imparteix docència sobre exclusió social, polítiques socials i polítiques de l’Estat del Benestar. Les seves principals línies de recerca son els drets col·lectius i identitats, així com sociologia de la cultura. Ha investigat, principalment, sobre història cultural i del pensament contemporani del catalanisme dels anys seixanta i setanta. 

  • Coordinadora del Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària per part de la Universitat de Lleida.
  • Mòdul 7. Eines per a la acció Comunitària. 

Correu electrònic: mariona.lladonosa@udl.cat

Research Gate
Linkedin

 

Núria Reguero Jiménez

Periodista i Doctora en Polítiques públiques i transformació social (UAB). Investiga les polítiques de comunicació i cultura, així com els moviments socials, en especial els mitjans comunitaris, el procomú i l’economia solidaria. Membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB) i Digital Commons (DIMMONS-UOC). És docent i dona suport a la coordinació acadèmica del Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària (IGOP UAB-UdG-UdL-UVic). També participa de la xarxa catalana d’economia solidària (XES) i iniciatives d’agroecologia comunitària. Col·labora amb mitjans lliures i en diverses campanyes pels drets de la comunicació. Va ser membre de la junta directiva del Foro Europeu de Mitjans Comunitaris (2008-2011). Coordinadora del MOOC Introducció a la Acció Comunitària. Enfocs i metodologies per a la transformació social.  

  • Mòdul 1: Fenòmens socials i canvi d’època. 

Correu electrònic: nuria.reguero@uab.cat

Research Gate
Academia.edu
Google Scholar
Linkedin

 

Nicolás Barbieri Muttis

Doctor en Ciència Política, investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB) i professor associat del Departament de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona. És també professor i consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i del Màster oficial en Polítiques socials i acció comunitària. La seva recerca es concentra en l’anàlisi del canvi de les polítiques públiques, particularment en el camp de les polítiques socials i culturals. Ha estat investigador invitat a la Universitat de Montpellier (França) i a les universitats argentines Nacional de Avellaneda i Nacional de Quilmes. Ha publicat diversos llibres, capítols de llibres i articles a diferents revistes internacionals.

  • Mòdul 4: Mètodes i tècniques de recerca social. 

Correu electrònic: nicolas.barbieri@uab.cat 

Pàgina web personal
Google Scholar

 

Ismael Blanco Filolla

Doctor en Ciència Política per la UAB i professor agregat del Departament de Ciència Política i Dret Públic, amb l’acreditació de Recerca Avançada (Catedràtic) de l’AQU. Actualment és el Director de l’IGOP. Les seves recerques actuals es centren en les dinàmiques de desigualtat i segregació socioespacial a les ciutats i a les formes emergents de participació i governança urbana en el context de la (post)crisis. Es també, coeditor de Barrios i Crisis: Crisis Económica, Segregación Urbana e Innovación Social (Tirant, 2018). Docent del Màster oficial en Polítiques Socials i Acció Comunitària (IGOP UAB-UdL-UdG-UVic).

  • Mòdul 2: Polítiques socials i àmbits de benestar. 

Correu electrònic: ismael.blanco@uab.cat

Research Gate
Academia.edu
Google Scholar

 

Margarita León Ramon-Borja

Professora de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. Del 2010 al 2015 va ser investigadora ‘Ramón i Cajal’ a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB) de l’esmentada universitat. Ha estat professora de política pública comparada a la Universitat de Kent (2004-2010) i investigadora Marie Curie a l’Institut Universitari Europeu de Florència (2000-2003). És doctora en polítiques públiques per la London School of Economics i compta amb un Màster en recerca sociològica de la Universitat d’Essex. Les seves àrees principals de recerca son la política pública comparada i la reforma dels Estats del Benestar. És copresidenta de la Xarxa Espanyola de Política Social (REPS) i membre del comitè executiu de l'European Social Polici Network (ESPAnet). Ha estat guardonada amb el premi ICREA ACADEMIA a l’edició 2018. 

  • Mòdul 2: Polítiques socials i àmbits de benestar. 

Correu electrònic: margarita.leon@uab.cat

Pàgina web
Academia.edu
Google Scholar
ORCID

 

Joel Martí Olivé

Doctor en Sociologia, especialitzat en mètodes de recerca social. Professor de la UAB des de 1998, impartint docència de grau, Màster i doctorat en mètodes quantitatius i qualitatius, anàlisi de xarxes i metodologies participatives. Investigador del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball. Les seves línies de recerca (des de la recerca bàsica o aplicada) comprenen els camps del desenvolupament comunitari i la participació ciutadana, l’ocupació i les relacions laborals, la presó i la reinserció social, les migracions i la salut pública. Professor del Màster interuniversitari en Polítiques Socials i Acció Comunitària (IGOP UAB-UdG-UdL-UVic).

  • Mòdul 3: Epistemologia de la intervenció social. 
  • Mòdul 4: Mètodes i tècniques de recerca social.

Correu electrònic: joel.marti@uab.cat

Research Gate
Google Scholar
ORCID

 

Óscar Rebollo Izquierdo

Doctor investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP- UAB). Les seves principals línies de recerca son les polítiques de proximitat, l’acció Comunitària, la regeneració urbana i la política de barris. Ha treballat com assessor de diversos governs locals i organismes i institucions com l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa. Ha coordinat projectes plans comunitaris, projectes d’urbanisme participatiu, plans integrals de barris, etc. Director del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona (2016-actualidad).  Professor del Màster Oficial en Polítiques Socials i Acció Comunitària (IGOP UAB-UdG-UdL-UVic).

  • Mòdul 3: Epistemologia de la intervenció social. 
  • Mòdul 5: Eines per a la comprensió de la realitat social. 

Correu electrònic: oscar.rebollo@uab.cat

Pàgina web
Academia.edu

 

Christel Keller Garganté

Antropòloga i politòloga. Doctoranda del Programa Interuniversitari d’Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques, investigadora predoctoral en el grup de recerca Societat, Polítiques i Comunitats Inclusives (SOPC) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i membre de la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i  cultures a la mateixa universitat.

Des de l’any 2008 ha estat investigadora social i consultora a diferents entitats especialitzades en polítiques d’igualtat i estudis de gènere. Ha participat en diferents projectes de recerca en l’àmbit del treball remunerat i no remunerat, la gestió de les cures, l’impacte de la crisi sobre les condicions de vida de les dones i la transversalització de la perspectiva de gènere a la política pública.

  • Mòdul 2: Polítiques socials i àmbits de benestar. 

Correu electrònic: christel.keller@uvic.cat

Academia.edu
Linkedin

 

Özgür Güneş Öztürk

Llicenciada en Economia Laboral i Relacions Industrials per la Universitat  de Gazi (Ankara) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat  de Lleida. Doctoranda en el Departament de Geografia i Sociologia de la mateixa universitat. Va ser professora de Gènere i Societat del Departament de Geografia i Sociologia (2012-2013) i professora col·laboradora en el Màster oficial Participació i Desenvolupament Comunitari del Departament de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat del País Basc (2012). Posteriorment va treballar en el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) com a tècnica de projectes de cooperació internacional. Les seves principals àrees d’interès son les migracions, les teories i polítiques d’integració  d’immigrants, les teories de feminisme -marxisme i la història política de Turquia. Es sòcia fundadora de la Cooperativa Col·lectivaT.

  • Mòdul 4: Mètodes i tècniques de recerca social. 
  • Mòdul 7: Eines per a l'acció comunitària

Correu electrònic: ozgurgunes.ozturk@udl.cat

Pàgina web

 

Lara Maestripieri

Doctora en Sociologia i Recerca Social. Es becària Marie Skłodowska-Curie a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, estudiant gènere i vulnerabilitat social des d’una perspectiva interseccional. Anteriorment va treballar en projectes finançats per la UE FLOWS (2011-2014), WILCO (2011-2014) i CRESSI (2015/2016). Al 2015 va ser becària de la Fundació Giangiacomo Feltrinelli. Els principals interessos de la recerca es centren en la transformació laboral a la societat post industrial i, en particular, als grups marginats dels mercats laborals; interseccions de gènere i vulnerabilitat social; professions emergents.

  • Mòdul 4: Mètodes i tècniques de recerca social. 

Correu electrònic: lara.maestripieri@uab.cat

Pàgina web
Research Gate
Academia.edu
Google Scholar

 

Ricard Gomà Carmona

Doctor en Ciència Política per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Polítiques Públiques per la University of Strathclide (Glasgow, Escòcia) i Màster en Estudis Urbans i Metropolitans per la UAB. Treballa a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB i és professor titular a la Facultat de Polítiques i Sociologia de la UAB. També ha treballat com a professor visitant en diverses universitats espanyoles, europees i llatinoamericanes (Veneçuela, Nicaragua, Guatemala, Brasil). Està especialitzat en recerca sobre polítiques socials i Estat del Benestar, governs locals, participació ciutadana i moviments socials, tant a la UE como a América Llatina. 

  • Mòdul 1: Fenòmens socials i canvi d’època. 

Correu electrònic: Ricard.goma@uab.cat

Pàgina web
Research Gate
Academia.edu
Google Scholar

 

Joaquim Brugué Torruella

Llicenciat en Ciències Econòmiques (Universitat Autònoma de Barcelona), diploma en anàlisi de dades per a les ciències socials (Essex University) i Doctor en ciència política i de l’administració (Universitat Autònoma de Barcelona). Ha realitzat estàncies de recerca a les Universitats d’Oxford i Cambridge i, actualment, és catedràtic en ciència política i de l’administració en el departament de ciència política i dret públic de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l’IGOP. En l’àmbit universitari ha estat coordinador de titulacions, vicedegà d’ordenació acadèmica, coordinador del Màster en Gestió Pública, coordinador de l’àrea de ciència política i director del programa de doctorat. Ha desenvolupat la seva activitat docent i investigadora en els àmbits de la gestió pública, el govern local, la participació ciutadana i l’anàlisi de les polítiques públiques. Entre el 2003 i el 2008 va ser director general de Participació Ciutadana del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.

  • Mòdul 1: Fenòmens socials i canvi d’època. 
  • Mòdul 5: Eines per la comprensió de la realitat social.

Correu electrònic: q.brugue@udg.edu

Research Gate
Academia.edu
Google Scholar
ORCID

 

Fernando Pindado Sánchez

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor en diferents màsters universitaris en matèries relacionades amb la participació ciutadana i les polítiques públiques. Ha ostentat diversos càrrecs de responsabilitat en diferents administracions: Comissionat de Participació i Democràcia Activa de l’Ajuntament de Barcelona i Secretari General de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa. Gerent de l’Àrea de Drets de ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona. Gerent de l’Ajuntament de Premià de Mar. Subdirector general de Participació en l’Àmbit Local de la Generalitat de Catalunya. Cap de Recursos Humans de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. 

  • Mòdul 1: Fenòmens socials i canvi d’època. 

Correu electrònic: fernando.pindado@uab.cat

Academia.edu
Google Scholar
Linkedin

 

Antoni Vilà Mancebo

Llicenciat en dret i doctor en pedagogia. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Girona en els estudis de treball social, educació social i criminologia. Actualment és investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit dels serveis socials a l’administració de la Seguretat Social i del govern de Catalunya. És membre de l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona, del Consell Assessor de la Mesa del Tercer Sector de Catalunya, patró de la Fundació Pilares per a l’autonomia personal, membre del Consell social de l’Institut Guttmann i del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona.

  • Mòdul 2: Polítiques socials i àmbits de benestar. 

Correu electrònic: toni.vila@uab.cat

Pàgina web