Màster Universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura

Formació avançada en investigació per entendre i interpretar el paper clau de la comunicació i la cultura a les societats contemporànies, marcades per la digitalització i la globalització

Professorat Màster Oficial - Mitjans, Comunicació i Cultura

Coordinació del màster

Maria Corominas Piulats
Correu electrònic: coordinacio.master.mitjans@uab.cat

Llistat de professorat

Professor/a Àrea Categoria Recerca
Carrillo Perez, Nereida Periodisme Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Chillon Asensio, Lluis Albert Periodisme Prof Titulars d'Universitat Recerca
Corominas Piulats, Maria Periodisme Prof Titulars d'Universitat Recerca
Díez Jiménez, Mercedes Periodisme Agregat/ada Contractat/ada Doctor/a Recerca
Fernandez Alonso, Maria Isabel Periodisme Prof Titulars d'Universitat Recerca
Fernandez Viso, Ana Periodisme Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Ferre Pavia, Maria del Carme Periodisme Prof Titulars d'Universitat Recerca
Gayà Morlà, Catalina Periodisme Professor/a Lector/a Recerca
Herrera Sánchez, Sonia Periodisme Professor/a Substitut/a Recerca
Marin Otto, Enric Periodisme Prof Titulars d'Universitat Recerca
Martori Muntsant, Aida Periodisme Professor/a Lector/a Recerca
Muntané Rodríguez, Isabel Periodisme Professor/a Substitut/a Recerca
Reales Guisado, Lluis Periodisme Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Soriano Clemente, Jaume Periodisme Prof Titulars d'Universitat Recerca

Professorat

La doble orientació, investigadora i professional, del Màster en Mitjans, Comunicació i Cultura queda garantida per un equip de doctors amb àmplia experiència acadèmica, periodística i de gestió política i cultural, que s'han reunit per oferir el panorama més complet sobre la importància i l'impacte de la comunicació al món contemporani.

Relació de professors

Nereida Carrillo Pérez 
Nereida Carrillo és doctora en Periodisme i Comunicació per la UAB i professora en aquesta universitat des del 2013. S'ha especialitzat en l'estudi de l'infoentreteniment, la desinformació i les narratives multimèdia. És autora del llibre El periodismo volátil, sobre infoentreteniment i de Fake Over sobre desinformació i verificació digital. Ha impartit docència també a la URV, a la UPF i a la UOC. És fundadora de Learn to Check, un projecte educatiu i divulgatiu per combatre la desinformació i acostar a la societat la verificació digital i el pensament crític amb la informació.

Albert Chillón
Professor titular de la UAB des de 1991, les seves línies principals d'investigació són, d'una banda, l'estudi de la comunicació mediàtica des d'una òptica antropològica i filosòfica, de l'altra, l'estudi comparat de les relacions entre la cultura literària i la cultura mediàtica, periodisme inclòs. Ha escrit, entre altres, els llibres 'Literatura y periodismo. Una tradición de relaciones promiscuas' (1999) y 'La literatura de fets' (1993), a més de la novel·la 'El horizonte ayer' (2009).

Maria Corominas Piulats
Professora titular de la UAB des de 1992. Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura. La seva recerca s’ha centrat especialment en l’àmbit d’estructura i polítiques de comunicació en el context de la digitalització, i en les relacions entre política lingüística i política de mitjans. De 2007 a 2013, va ser cap de l’Àrea d’Estudis i Recerca del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).


Mercè Díez
Professora agregada del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura des de 2018. La seva principal línia d’investigació és l’estructura i les polítiques de comunicació, terreny en el qual ha treballat qüestions com la publicitat institucional, el grups de comunicació, l’economia i el finançament de la comunicació o els mitjans públics. També ha investigat sobre l’ús social de les tecnologies de la informació i la comunicació i la sociologia de la professió periodística. És membre del Grup de Recerca en Estructura i Polítiques de Comunicació Daniel Jones, reconegut com a grup consolidat de recerca per la Generalitat de Catalunya el 2017.


Isabel Fernández Alonso
Professora titular al Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona. Dirigeix el Grup de Recerca en Estructura i Polítiques de Comunicació Daniel Jones. Investiga prioritàriament sobre les relacions entre el poder polític i els mitjans. El darrer projecte d'R+D+I que ha dirigit s'ocupa de les fórmules de finançament públic de mitjans privats.


Ana Isabel Fernández Viso
Professora associada del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, és doctora en Comunicació, llicenciada en Periodisme i llicenciada en Ciències polítiques i Sociologia. Les seves línies de recerca inclouen l'estudi dels sistemes i les polítiques de mitjans i la comunicació per al desenvolupament, el canvi social i la justícia global. Ha treballat més d'una dècada com a periodista i com a consultora de projectes de cooperació al desenvolupament en diversos països. Actualment, compagina la docència i la recerca universitàries amb diversos projectes de comunicació per al canvi social a Centreamèrica.


Carme Ferré
Professora titular del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. Directora del grup de recerca Comress-Incom UAB (Comunicació i Responsabilitat Social). Les seves línies de recerca són història de la comunicació, comunicació i responsabilitat social, comunicació política, edició, revistes i llibres d'estil.


Catalina Gayà Morlà
Feminista i professora Lectora Serra Hunter del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB). Investigadora de Comress. Grup de recerca de Comunicació i Responsabilitat Social i de Xahrazad. Grup de pensament i acció narrativa en Cultura i Comunicació. També participa en el grup de recerca Cos i Textualitat. Les seves línies de recerca són la despatriarcalització dels relats hegemònics i els vincles entre la metodologia etnogràfica i el relat periodístic. Ha dirigit l’Estudi sobre les percepcions entorn de les violències masclistes i la igualtat entre els joves de 14 a 18 anys per a l'Institut Balear de la Dona (2018); Dona’m la Mar, projecte del Museu Marítim de Barcelona entorn de com incorporar les dones en els seus discursos (2019-2020); La remor de la memòria (2021), projecte participatiu comunitari del Museu Marítim de Mallorca, i Tros de Dona, la despatriarcalització del relat del Museu de la Vida Rural, de la Fundació Carulla (2022-2023). https://orcid.org/0000-0001-6190-6824


Sonia Herrera Sánchez
Doctora en Comunicació Audiovisual i Publicitat a la línia d'estudis audiovisuals des de la perspectiva de gènere per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Està especialitzada en periodisme de pau, educomunicació i anàlisi feminista de mitjans de comunicació, amb un èmfasi especial en el cinema i la ficció televisiva. És professora al Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i als Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). També és integrant del grup de recerca GAME de la UOC i de GLOBALCODES de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, així com de la Red Iberoamericana de Narrativas Audiovisuales (Red INAV), de Dones Visuals, de l'Associació de dones cineastes i mitjans audiovisuals (CIMA) i de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, entre d'altres grups de treball i associacions.


Aida Martori Muntsant
Professora lectora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, membre del Grup de Recerca en Estructura i Polítiques de Comunicació Daniel Jones i part de l'equip de treball del projecte I+D+i VALCOMM. Les seves línies de recerca són: mitjans de servei públic, mitjans locals, digitalització i transmèdia. Ha estat investigadora visitant a la Universitat de Glasgow i la Universitat d'Illinois a Urbana-Champaign, i professora convidada a la Bezalel Academy of Arts and Design de Jerusalem. Ha rebut premis de recerca per part del Consell de l´Audiovisual de Catalunya i per l´Associació Catalana de Premsa Comarcal.


Isabel Muntané Rodríguez
Llicenciada en periodisme per la UAB i especialitzada en comunicació feminista. Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania i estudis en la transversalitat de gènere i de les dones a les polítiques públiques. Coordinadora del Postgrau i del Màster Gènere i Comunicació de la UAB. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i és professora substituta de la Facultat de Ciències de la Comunicació i del Grau d’Estudis Socioculturals de Gènere de la UAB.


Lluís Reales
Professor associat del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura des de 2004. Director i co-presentador del programa Terrícoles, a betevé (des de setembre de 2013 fins al 2019). Director i presentador dels programes Deuwatts, Respira, i Einstein a la platja. Director i co-guionista, amb Albert García Espuche,  del documental Barcelona 1700: la ciutat del Born, per betebé. Guanyador del Premi periodístic Ecolicat 2017 pel programa Terrícoles, Guanyador del Premi periodístic ATLL de l’aigua (2017) pel programa Deuwatts. Guanyador, amb Joana Díaz, del Premi d’investigació periodística 2019 Montserrat Roig.

Jaume Soriano
Professor titular de la UAB des de l'any 2008. Les seves línies de recerca actuals són els estudis crítics d’internet i la metodologia d’investigació en comunicació. També ha treballat i té publicacions sobre gènere i comunicació i sobre anàlisi crítica del discurs.


David Vidal
Professor titular de la UAB. S'ha especialitzat en l'estudi dels gèneres i de l'escriptura periodística des de la perspectiva de la hibridació narrativa amb la ficció i la no-ficció literària, així com també en la reflexió epistemològica aplicada al periodisme. Ha dirigit el projecte MèdiaQuiosc al centre d'art Arts Santa Mònica. Ha escrit 'La entrevista en radio, televisión y prensa' (Cátedra). El 2003 va guanyar amb l'assaig 'El malson de Chandos' el XV premi a la Investigació en comunicació de masses del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), i el 2006 el premi Lleida de Narrativa pel reportatge novel·lat 'La fulla a punt de caure'.