UAB

Māster Oficial - Histōria de la Cičncia: Cičncia, Histōria i Societat

Coordinador del māster

Xavier Roqué
coordinacio.master.hciencia@uab.cat

Professorat

El professorat del màster pertany a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Institució Milà i Fontanals-CSIC, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. El professorat inclou la majoria dels especialistes en Història de la ciència de Barcelona i la seva àrea metropolitana, pertanyents a les principals universitats públiques i el CSIC. A continuació es detalla el professorat i les seves línies de recerca.
 

Direcciķ del māster

Coordinador del màster
Xavier Roqué
Correu electrònic:
coord.master.historia.ciencia@uab.cat
 
Coordinador del màster per la UB
José Romo
Correu electrònic:
jose.romo@ub.edu

Llistat de professorat

Professor Ārea Categoria Recerca
Acosta Rizo, Carlos Alberto Histōria de la Cičncia Professor Associat Laboral Recerca
Gutierrez Garcia, Jose Manuel Histōria de la Cičncia Professor Associat Laboral
Molero Mesa, Jorge Histōria de la Cičncia Prof Titulars d'Universitat Recerca
Nieto Galan, Agusti Histōria de la Cičncia Prof Titulars d'Universitat Recerca
Roque Rodriguez, Francesc Xavier Histōria de la Cičncia Prof Titulars d'Universitat Recerca
Tabernero Holgado, Carlos Histōria de la Cičncia Agregat/da Interi/na
Vidal , Fernando Histōria de la Cičncia Professor Associat Laboral Recerca
de Bianchi , Silvia Lōgica i Filosofia de la Cičncia Investigadors Programa Ramķn Y Cajal Recerca
Professor Ārea Categoria Recerca
Balltondre Pla, Monica Psicologia Bāsica Agregat/da Interi/na Recerca
Mulberger , Rogele Annette Christine Psicologia Bāsica Prof Titulars d'Universitat Recerca
Professor Ārea Categoria Recerca
Camprubi Bueno, Lino Sense Informar en Origen Investigadors Programa Ramķn Y Cajal Recerca
Lugo Marquez, Sara Sense Informar en Origen Personal Investigador Ordinari

Relaciķ de professors

Arrizabalaga Valbuena, Jon (Institució Milà i Fontanals-CSIC, jonarri@imf.csic.es)
Investigador del CSIC en Història de la Ciencia, adscrit a la Institució Milà i Fontanals (IMF) de Barcelona. La seva recerca es focalitza principalment en tres àmbits: humanitarisme, medicina de guerra i tecnologies sanitàries (segles XIX-XXI); malalties infeccioses emergents i salut global en el món contemporani; i malaltia, medicina i minories a l’Europa de l’Antic Règim.
 
Balltondre Pla, Mònica (UAB, monica.balltondre@uab.cat)
Professora i investigadora de la Facultat de Psicologia (UAB). La seva recerca es centra en les relacions entre ciència i espiritualitat/religió. Ha treballat sobre figures femenines dels segles XV i XVI (Oliva Sabuco, Teresa de Cartagena, Teresa de Ávila) i recentment, treballa sobre la Metapsíquica, un programa d’investigació psíquica de principis del segle XX.
 
Calvo Labarta, M. Emilia (UB, ecalvo@ub.edu)
Professora de les assignatures de grau: “Llengua Àrab” i “Pensament i Ciència en l’Islam Oriental”, també de l’assignatura al màster UB-UAB: “Els processos de transmissió de la ciència medieval”i de l’assignatura al màster propi UB “Món Àrab i Islàmic”: “Ciència i Civilització”. Forma part del grup “Millàs Vallicrosa” d’Història de la Ciència Àrab. I les seves línies de recerca són els instruments astronòmics àrabs medievals, ciència i religió, astronomia i astrologia, lexicografia científica.
 
Casulleras Closa, Josep (UB, jcasulleras@ub.edu)
Ha impartit assignatures d'història de la ciència, història de les societats islàmiques, llengua, traducció i literatura en l'àmbit dels estudis àrabs i islàmics. La seva activitat de recerca se centra en l'astronomia, la matemàtica aplicada a l'astrologia i l'enginyeria en la societat medieval àrab. Forma part del grup "Millàs Vallicrosa" d'Història de la Ciència Àrab de la UB.
 
Cozzoli, Daniele (Universitat Pompeu Fabra, daniele.cozzoli@upf.edu)
Investigador del programa Ramón i Cajal a la Universitat Pompeu Fabra. La seves línies principals de recerca és centren en les institucions biomèdiques al segle XX. L’impacte dels EUA en la transformació del sistema de recerca europeu després de la Segona Guerra Mundial i el naixement del sistema de recerca químic-farmacèutic entre els anys 1920 i 1960.
 
de Bianchi, Silvia (CEHIC, Silvia.DeBianchi@uab.cat)
La Dra. De Bianchi s'incorporà al CEHIC en 2014 com a Marie Curie Fellow (FP7 PEOPLE-COFUND, Beatriu de Pinós Programme). El seu projecte de recerca, "Breaking Rules: Hermann Weyl in between the WWII and the Cold War. A History of Parity Violation" es centra en el treball de Hermann Weyl a Princeton (1934-1955). Els seus interessos de recerca inclouen la Filosofia de la Il·lustració, amb èmfasi en Immanuel Kant, i els debats en curs sobre la noció d'explicació en Filosofia de la ciència.
 
Díaz Fajardo, Montserrat (UB, mdiazfajardo@ub.edu)
Professora de la Facultat de Filologia i investigadora del Grup Millàs Vallicrosa d'Història de la Ciència Àrab. La seva línia de recerca principal es centra en l'edició crítica i estudi històric de manuscrits científics escrits en llengua àrab a al-Andalus i el Magreb (segles XI-XV). Ha treballat sobre tradicions astronòmiques, pràctiques i taules astrològiques, mesurament de superfícies, geografia astrològica i temps de gestació. En la segona línia de recerca, estudia el valor de la formació per al col·lectiu de dones immigrants magrebines.
 
Dorce Polo, Carles (UB, cdorce@ub.edu)
La seva activitat de recerca se centra en la història de la matemàtica sobretot en la matemàtica desenvolupada a l'al-Andalus àrab i al renaixement espanyol. Respecte de l'experiència docent, es professor de la matèria d'Història de les matemàtiques a la facultat de Matemàtiques des de 2006, professor d'història de les matemàtiques a l'antic màster d'Història de la ciència i professor al màster de formació del professorat de la UB.
 
Forcada, Miquel (UB, mforcada@ub.edu)
Activitat docent: matèries pròpies de l’àrea de coneixement d’estudis àrabs i islàmics; dues relacionades amb la història de la ciència: Pensament i Ciència a l’Islam Occidental (grau), més la d’aquest màster.
Recerca: especialitzada en  història de la ciència àrab d’al-Andalus: etnoastronomia; doctrines cosmològiques;  historia social de la ciència; interrelació entre filosofia i ciència, especialment a l’àmbit de les  ciències naturals i mèdiques.
 
Galech, Jesús Maria (UAB, JesusMaria.Galech@uab.cat)
Professor d'Història de la física i d'Història de la química en els graus de física i de química, i professor del mòdul de Frankenstein a Einstein: ciència i societat contemporànies del màster en història de la ciència. La seva recerca es centra en la història de l’astrologia, alquímia, medicina, matemàtica i astronomia als segles XVII i XVIII, la comunicació pública de la ciència i la tecnologia i les interrelacions entre la ciència i les arts al llarg de la història.
 
Girón, Álvaro (Institució Milà i Fontanals-CSIC, agiron@imf.csic.es)
Ha investigat, fonamentalment, el procés d’apropiació de les diferents versions d’evolucionisme/darwinisme per part del moviment llibertari dins i fora d’Espanya. Actualment treballa en la relació entre lliurepensament, maçoneria, cultura radical i darwinisme.
 
González Silva, Matiana (UAB, matiana.gonzalez@uab.cat)
Coordinadora del mòdul “La Ciència en la Història” del Màster d’Història de la Ciència i professora d’Història de la Ciència als estudis de pregrau en filosofia. Les seves línees de recerca inclouen la imatge pública de la ciència i el periodisme científic, així com la història del programa per l’eradicació de la malària en els anys cinquanta del segle XX.
 
Hochadel, Oliver (Institució Milà i Fontanals-CSIC, oliver.hochadel@imf.csic.es)
Investiga la interacció entra la ciència i els seus públics. Els seus estudis de casos inclouen l’electricitat en la il·lustració, la història de los parcs zoològics (segles XIX-XX), en concret el de Barcelona, la història de "human-origins-research" (segle XX), ciència i nacionalisme (segle XX) i el frau en la ciència.
 
Jiménez Lucena, Isabel (Universitat de Màlaga, isajimenez@uma.es)
Professora titular en l’àrea d’Història de la Ciència de la Universitat de Màlaga. Entre la seva activitat docent destaca l’assignatura “Historia de la Medicina” des del curs 2000-2001 fins l’actualitat, i en postgrau el curs de doctorat “Género y ciencia: aspectos epistemológicos, sociales y culturales” que pertany al programa “Relaciones de género, sociedad y cultura en el ámbito mediterráneo”, així com “La salud desde la perspectiva de género” del Máster Oficial de la UMA “Igualdad y Género”. Els seus treballs de recerca s’emmarquen en la història social de la medicina contemporània, i en les seves publicacions a abordat les relacions de la salut, la malaltia  i les polítiques sanitàries amb el gènere, la classe social i el colonialisme.
 
Malet Tomàs, Antoni (Universitat Pompeu Fabra, antoni.malet@upf.edu)
Catedràtic d'Història de la Ciència. Actualment és el cap del Seminari d'Estudis d'Història de la Ciència de la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca es concentra en tres àmbits: les ciències matemàtiques en els segles XVI i XVII, especialment en llurs relacions amb la filosofia i la religió; l'òptica de Kepler i els instruments òptics en el segle XVII; les relacions entre ciència i política durant el franquisme.
 
Massa Esteve, Maria Rosa (Universitat Politècnica de Catalunya, M.Rosa.Massa@upc.edu)
Professora agregada del Departament de Matemàtica Aplicada I (UPC) i membre del Grup de Recerca d’Història de la Ciència i de la Tècnica (GRHCT-UPC). Professora d’Història de les Matemàtiques del nou Màster de Secundària (ICE-UPC), de la FME-UPC i d’Història de la Ciència del ETSEIB-UPC. Recerca en la Història de les Matemàtiques dels segles XVI al XVIII i en Història i Ensenyament de les Matemàtiques.
 
Molero Mesa, Jorge (UAB, jorge.molero@uab.es)
Professor de la Facultat de Medicina de la UAB les seves línees de recerca són: la medicina i colonització en el protectorat espanyol al Marroc, la història de les malalties socials, la història de l’administració sanitària espanyola, la salut i classe obrera en l’Espanya contemporània i l’Anarquisme i procés de medicalització. La seva docència actualment s’associa a l’Individuo, salut y societat (Facultat de Ciències), la introducció a les Ciències de la Salut (Facultat de Medicina) i el Pràcticum I (Facultat de Medicina).
 
Mülberger, Annette (UAB, annette.mulberger@uab.cat)
Professora titular de la Facultat de Psicologia (UAB) on imparteix l’assignatura de Grau de Historia de la Psicologia. Les seves línees de recerca son: l’estudi de la ment a Europa (segles 19 i 20) i les discussions sobre els límits de la ciència psicològica.
 
Nieto-Galan, Agustí (UAB, agusti.nieto@uab.cat)
Agustí Nieto-Galan is Senior Lecturer in History of Science at the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), and ICREA Acadèmia Fellow (2009). Following degrees in both chemistry and history, he took his PhD in the History of Science at the Universitat de Barcelona and held postdoctoral positions in the Modern History Faculty, University of Oxford, and the Centre de Recherche en Histoire des Sciences et des Techniques at the Cité des Sciences et de l’Industrie/ CNRS, Paris. He has written widely on the history of chemistry and natural dyestuffs, and the history of the popularization of science (18th-20th centuries). He is a founding member of the international research group “Science and Technology in the European Periphery” (STEP), and the Director of the Centre d’Història de la
Ciència (CEHIC) at the UAB. He is currently working on several aspects of science popularization and urban history of science in Europe. From his recent work on the history of science popularization (18th-20th centuries), Dr. Nieto-Galan focuses now on urban history of science, as a way to explore the complex interactions between science and the city. Following the “urban turn” in the historiography of science, he is now editing a collective volume on the scientific culture of Barcelona (1888-1929). In that “urban” context, he also develops the “hunger artists’ project”, as a new research field on cultural history of science at a European level. Through a careful analysis of several itinerant public fasts from 1880s to the 1920s, he approaches debates on the culture of nutrition, its
medicalization processes, and the quest for scientific authority at a comparative level. He also works on a new history of chemistry in twentieth-century Spain, with a particular emphasis on professional chemists’ role during Franco’s dictatorship.
 
Pardo Tomás, José (Institució Milà i Fontanals-CSIC, pppardo@imf.csic.es)
Orienta actualment la seva investigació cap a la medicina i la història natural a l’Edat Moderna (segles XVI-XVIII) i Contemporània (segles XIX-XX): relacions entre àmbits colonials i metropolitans; espais de relació entre ciència i públics (teatres anatòmics, gabinets, museus); vehicles i xarxes de comunicació científica (publicacions, correspondència, ensenyament, viatges).
 
Presas Puig, Albert (Universitat Pompeu Fabra, albert.presas@upf.edu)
Professor agregat d’història de la ciència a la Universitat Pompeu Fabra. Doctorat per la Technische Universität Berlin (1995), actualment està treballant en la generació dels sistemes de recerca i desenvolupament a Europa al voltant de l’energia nuclear, així com analitzant la constitució de la comunitat científica espanyola durant el franquisme.
 
Puig Aguilar, Roser (UB, roserpuig@ub.edu)
Professora de la Facultat de Filologia de la UB de les assignatures “Tradición lingüística árabe” i “Manuscritos árabes”.  Membre del Grup “Millàs Vallicrosa de Historia de la Ciencia Árabe” i les seves línees principals de recerca són: Ciència i tècnica al al-Andalus, Astronomia àrab medieval, Instruments astronòmics medievals i la seva relació amb instruments del Renaixement, i Instruments astronòmics en manuscrits i llengües mediterrànies.
 
Puig Pla, Carles (Universitat Politècnica de Catalunya, carles.puig@upc.edu)
Professor del Departament de Matemàtica Aplicada I de la UPC. La seva docència està relacionada amb: patrimoni i institucions científicotècniques; història del ferrocarril; construcció de la ciència moderna; tecnologia a l’antiga Xina; geocentrisme física antiga; escoles tècniques. Les seves línies de recerca estant orientades cap a: la història dels ensenyaments científicotècnics i el patrimoni (segle XVIII i XX), especialment a Catalunya; Ciència i tecnologia a l’antiga Xina i Grècia.
 
Roca Rosell, Antoni (Universitat Politècnica de Catalunya, antoni.roca-rosell@upc.edu)
Professor titular d’Història de la Ciència a la UPC. S’interessa per la historia de l’enginyeria (segle XVIII-XX) i sobre el patrimoni científic, tècnic i industrial. Igualment, per les relacions mútues entre ciència, tècnica i societat, principalment en relació les ciències exactes.
 
Romo Feito, José (UB, romo@ub.edu)
Imparteix un curs introductori d’Història de la Ciència en el primer cicle del Grau de Filosofia i cursos monogràfics a segon cicle.  Pel que fa a la seva activitat investigadora, el seu interès es centra en la filosofia natural que sorgeix en la Revolució Científica del segle XVII, la filosofia mecànica.
 
Roqué, Xavier (UAB, xavier.roque@uab.cat)
Membre del Centre d'Història de la Ciència de la UAB, que va dirigir entre 2000 i 2010, i professor del departament de Filosofia de la mateixa universitat. Ha impartit docència de grau en Història de la ciència a les facultats de Ciències i Filosofia i Lletres, i ha estat coordinador del postgrau en Història de la ciència (2000-2010). Ha publicat treballs sobre la història de les ciències físiques al segle XX, les relacions entre ciència i indústria, i física i gènere. També ha traduït o editat, en català i en castellà, textos de Heinrich Hertz, Albert Einstein, Marie Curie i Niels Bohr.
 
Sturm, Thomas (UAB, thomas.sturm@uab.cat)
Investigador ICREA en el Departament de Filosofia de la UAB. El seu treball se centra en les relacions entre la Filosofia i la Psicologia a través de la història, i en l’epistemologia. El seu interès principal és en la Filosofia de les Ciències (humanes) de Kant, i els actuals debats sobre la psicologia de la racionalitat.
 
Tabernero Holgado, Carlos (UAB, carlos.tabernero@uab.cat)
Professor de la Facultat de Medicina i del Centre d’Història de la Ciència. Les seves línees de recerca són: el cine i la televisió en els processos de popularització de la ciència, la medicina i la tecnologia al segle XX; la Popularització de la ciències naturals en l’Espanya contemporània (segles XIX i XX); i la Representació  i articulació de pràctiques i discursos mèdic-sanitaris en l’Espanya del segle XX. La seva docència està associada a la cultura material, patrimoni i comunicació científica. També a la medicina, cinema i literatura. La història de la Biologia i l’aprenentatge Integrat en la Medicina (AIM-I).
 
Vidal, Fernando (CEHIC, fernando.vidal@icrea.cat)
Investigador sènior de ICREA. Ha estudiat temes d’història de les ciències humanes, com ara la psicologia en l’Edat Moderna, miracles i ciència en els segles XVII-XVIII, la sexualitat durant l’Il·luminisme, les psicologies de l'inconscient a principis del segle XX, política i reforma educativa drant i després de la Primera Guerra Mundial. Últims llibres: The Sciences of the Soul: the Early Modern Origins of Psychology (University of Chicago Press, 2011) i Neurocultures (ed. con F. Ortega, Lang, 2011). El seu tema de recerca principal és actualment el "subjecte cerebral" en perspectiva històrica i en la cultura contemporània.
 
Zarzoso, Alfons (UAB, alfons.zarzoso@uab.cat)
Professor Associat (UAB) i Conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya. Fa docència de pregrau a la Facultat de Medicina, on forma part del professorat de l’assignatura troncal “Introducció a les Ciències de la Salut”, amb un seminari especialitzat sobre “cultura material de la medicina”. També fa docència de postgrau al Màster d’Història de la Ciència, on coordina el mòdul d’Introducció a la Recerca i forma part del professorat dels mòduls sobre “Els públics de la ciència” i “Els processos de medicalització”. Coordina els mòduls sobre “Cultura material, patrimoni i comunicació” i “Pràcticum” de la propera edició del Màster. La seva recerca es centra en l’estudi de la medicina –processos de professionalització, formació i especialització; espais i mitjans de producció de coneixement mèdic; compromís polític- en el marc de la  gènesi i desenvolupament de la societat catalana moderna i contemporània.

Si tens dubtes o vols més informaciķ pots omplir el formulari següent: *Camps obligatoris

Un cop enviat el formulari, rebrās un correu de confirmaciķ de la teva peticiķ

Web del māster http://www.cehic.es/master.php?sitelang=ca