Departament de matemàtiques > Divulgació > Olimpíada matemàtica

Olimpíades Matemàtiques 2017

Sessions de Resolució de Problemes Matemàtics (RePMaT)

Les Olimpíades Matemàtiques són un concurs internacional que se celebra anualment des de l'any 1965, i on es competeix resolent problemes d'alta dificultat però en els que només s'utilitzen tècniques de nivell de batxillerat.
 
La fase catalana de l'Olimpíada és a mitjans de desembre. Es fa en dos dies, divendres a la tarda i dissabte el matí, i a cada sessió es proposen tres o quatre problemes. En base als resultat obtinguts es concedeixen tres medalles d'or, tres de plata i tres de bronze. Cadascuna de les medalles té també un premi en metàl·lic i, a més, aquests nou estudiants participen en les Olimpíades Espanyoles, on se seleccionen els participants a l'Olimpíada Internacional.
 
Encara que la participació a la fase catalana de l'Olimpíada Matemàtica sigui lliure, és recomanable seguir algunes sessions d'orientació. Al Departament de Matemàtiques de la UAB oferim aquest tipus de formació a les Sessions de Resolució de Problemes Matemàtics (RePMat).
 
Les sessions RePMaT, a més de ser útils per a la preparació de les Olimpíades, són també una introducció a tècniques senzilles que els estudiants podran utilitzar tant a l'institut com a la universitat. Però, per sobre de tot, volem que les sessions RePMaT siguin una oportunitat per gaudir manipulant conceptes matemàtics nous, pensant i treballant en equip.
 
Centrem cada sessió del curs en un tema. Primer fem una breu introducció teòrica i un repàs de diverses tècniques, i després plantegem problemes per discutir a classe, alguns d'Olimpíades passades, on veiem com aplicar les tècniques apreses. A més, procurem que les sessions siguin independents entre si. L'assistència és lliure i gratuïta, i hi poden participar alumnes de 4t d'ESO, i de 1r i 2n de batxillerat.
 
Si l'alumne ho demana, l’assistència a les sessions RePMaTpot ser convalidada per 70 hores del programa Argó de la UAB. Aquestes hores poden entrar al còmput de l’assignatura Pràctiques en Empreses del centre d’ensenyament secundari, sempre que s’hagi signat un conveni entre el centre i la UAB.
 
Les sessions RePMaT d'aquest curs seran cada dijous lectiu, des del 29 de setembre de 2016 fins al 27 d'abril de 2017, de 17:30 a 20:30 hores, a l'aula C3B/013 (canvi d'aula) de la Facultat de Ciències de la UAB.
 
La inscripció s'ha de dur a terme escrivint a l'adreça de la Societat Catalana de Matemàtiques: scm@iec.cat, i enviant còpia del missatge a l'adreça del Departament de Matemàtiques de la UAB: secundaria@mat.uab.cat. Al missatge cal indicar el nom complet de la persona que s’inscriu, el centre d'on ve, la localitat on es troba el centre i el curs que està fent aquest any acadèmic 2016-2017.

Professora Responsable:
Dolors Herbera Espinal, dolors@mat.uab.cat

Equip docent:
Joan Claramunt Carós, jclaramunt@mat.uab.cat
Dolors Herbera Espinal, dolors@mat.uab.cat
Odí Soler i Gibert, odisoler@mat.uab.cat
 

Enllaços relacionats

Olimpíades a Catalunya
Olimpíades Matemàtiques a Espanya
Cartell RePMaT 2016/17 (pdf MB)
Programa Argó UAB
MATUAB Divulga Subscriu-te, i rebràs informació sobre les activitats organitzades pel departament

 

Orientació Universitària Adreçades a estudiants de batxillerat i de cicles formatius de grau superior

 

UAB Divulga Revista de divulgació científica de l'Autònoma

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
web

 

 

 

 

2017 Universitat Autònoma de Barcelona