Viu a la UAB

La UAB va celebrar els 50 anys amb memòria, debat i festa

El 6 de juny passat la UAB va celebrar el seu 50è aniversari amb una conferència d'Henry Weber a Lletres, la presentació del llibre L'audàcia del coneixement, un diàleg entre la rectora de la UAB i el rector de la UAM i un sopar amb ball, culminat amb focs artificials ja entrada la matinada.

07/06/2018

El 6 de juny passat es va commemorar el 50 aniversari del decret de creació de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va iniciar la seva activitat docent la tardor següent amb els estudis de Filosofia i Lletres i de Medicina. La UAB va celebrar l’efemèride amb un seguit d’activitats que van tenir lloc al llarg de tot el dia i que van culminar amb el sopar del 50è aniversari.

La Facultat de Filosofia i Lletres, també pel seu 50è aniversari, va commemorar l’efemèride amb un convidat il·lustre, Henri Weber, una de les cares visibles del Maig del 68, qui al matí va oferir, a l'auditori de la Facultat, una conferència sobre el context sociopolític del Maig del 68 a Europa i, concretament, a França. A l'acte, que va comptar també amb les intervencions del degà de la Facultat, Joan Carbonell, i de la rectora Margarita Arboix, el professor Weber va evocar l'origen de la seva universitat, París VIII, similar al de la UAB, que va ser creada enmig del Bois de Vincennes, a 20 km del centre, per tal d'allunyar les mobilitzacions universitàries del nucli de la ciutat. Henri Weber -juntament amb  Daniel Cohn-Bendit i Alain Krivine- va protagonitzar uns esdeveniments que marcarien l’imaginari de tota una generació, un ideal utòpic que ha estat present fins a avui en dia i que, segons va afirmar, va ser una mobilització "contra tota forma autoritària de poder, no contra tota autoritat, com diuen els detractors".

Podeu recuperar la conferència a l'apartat Vídeos del 50è aniversari, una entrevista 3Q al Youtube de la UAB i les fotografies de l’acte.


Presentació del llibre L’audàcia del coneixement i diàleg entre 'autònomes'

Ja a la tarda, el periodista de TV3 Ramon Pellicer va conduir, a la sala d'actes de les facultats de Ciències i de Biociències, l'acte de presentació del llibre col·lectiu commemoratiu L’audàcia del coneixement. 50 anys UAB que, sota la direcció dels catedràtics d'Història Contemporània de la UAB Borja de Riquer i Carme Molinero, ofereix un breu resum d'aquest mig segle d'existència. L'acte va comptar amb les intervencions de Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i Cultura, qui va explicar el perquè d'aquest llibre i va presentar un petit vídeo commemoratiu del 50è aniversari. A més dels directors del llibre, van intervenir dos exrectors de la UAB que van participar, com molts altres, en l'elaboració d'aquesta obra col·lectiva: Ramon Pascual, catedràtic de Física Teòrica i rector de la UAB el 1980 i del 1986 a 1990, i Josep M. Vallès, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració i rector de la UAB de 1990 a 1994.

Podeu recuperar l'acte de presentació del llibre i el vídeo commemoratiu a l'apartat Vídeos del 50è aniversari.

 
Posteriorment va tenir lloc un diàleg entre la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el rector de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), Rafael Garesse, universitat ‘bessona’ que va ‘néixer’ amb el mateix decret que la UAB. Sobre l’origen d’aquestes universitats, Margarita Arboix va afirmar que en aquest període, a Catalunya hi havia “una situació molt potent de mobilitzacions d'estudiants que feia difícil la gestió, per part dels governs, del que estava passant al carrer". Per a Rafael Garesse, el 1968 es van crear les dues 'autònomes' per descongestionar les grans universitats de les capitals però també “hi havia una vocació que aquestes universitats sorgissin amb un esperit diferent, donant importància a la investigació". Molt d’acord es va mostrar la rectora de la UAB: "no entenem una universitat sense investigació perquè és la base de la innovació. Són elements fonamentals a transmetre als nostres estudiants". El rector Garesse va recordar el moment d’incorporar-se a la UAM: “era entrar en un altre món, era un ambient diferent, i això ho donava la investigació. No concebem una universitat sense una investigació d'alta qualitat". Sobre el futur de la Universitat, Arboix va advertir que s’han de crear “noves formes d'ensenyar, nous continguts. Hem d'impulsar la multidisciplinarietat. Tenir un sistema de gestió autònom és un repte per a les universitats". Garesse, per la seva part, es va congratular per la recent creació d’un Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats: “és una grandíssima notícia".

Podeu recuperar el diàleg a l'apartat Vídeos del 50è aniversari i les fotografies d’ambdós actes.


Festa fins a la matinada  

I finalment, ja al capvespre, les instal·lacions del Servei d'Activitat Física (SAF) van acollir la fi de festa, amb un aperitiu a cel obert i un sopar dins del pavelló poliesportiu elaborat minuciosament pel cuiner Nandu Juvany i el seu equip i un molt animat ball de festa a càrrec de la popular Orquestra Plateria. Entremig, un gegantí pastís d’aniversari decorat amb ‘dolces’ fotografies històriques de la UAB, un brindis pel passat, present i futur de la UAB a càrrec de la rectora i l’emissió d’un emotiu vídeo d’homenatge a la gent que ha estat protagonista d’aquest mig segle d’existència. La festa va culminar, entrada ja la matinada, amb un espectacular castell de focs artificials que, amb les Columnes de la UAB de testimoni, va il·luminar el cel del campus. Per molts anys UAB!

Podeu recuperar el vídeo homenatge a l'apartat Vídeos del 50è aniversari i les fotografies del sopar del 50è aniversari.

Més Informació L'audàcia del coneixement. 50 anys UAB