Els graduats i graduades de la UAB podran fer pràctiques no laborals a empreses

Els graduats i graduades de la UAB podran fer pràctiques no laborals a empreses gràcies a un acord amb el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC). Es tracta de la primera universitat catalana que obre aquesta possibilitat a les persones titulades.

20/07/2017

La UAB i el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) han signat un acord que permetrà les persones graduades a la Universitat realitzar pràctiques no laborals a empreses i institucions com a via d'inserció laboral. El Servei d'Ocupabilitat de la UAB farà prospecció d'ofertes i en facilitarà la gestió els convenis, fent d'enllaç amb el SOC. Aquesta possibilitat estava fins ara restringida amb matrícula vigent i l'expedient acadèmic obert; ara, s'obre a graduats que tinguin 25 anys o menys i que no tinguin experiència professional prèvia superior a tres mesos en el seu camp -l'edat requerida creix fins als 30 anys si la persona està inscrita en el Fitxer Nacional del Sistema de Garantia Juvenil-. La UAB és la primera universitat a Catalunya que ofereix aquesta possibilitat, que té com a objectiu incrementar l'ocupabilitat de les persones graduades.

L'acord entre les dues institucions va ser signat el 20 de juliol per la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i la directora del SOC, Mercè Garau, en una trobada que va tenir lloc a la seu del SOC, a Barcelona. Hi van assistir també la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat de la UAB, Sara Moreno; el director del Servei d'Ocupabilitat de la UAB, Vicenç Sellés; i la subdirectora general d'Ocupació i Territori del SOC, Susana Díaz.

A l'acte de signatura de l'acord, la rectora va destacar que aquesta iniciativa facilitarà el recorregut dels titulats cap a una ocupació de qualitat i, a les empreses, la incorporació de talent format a la UAB. Per la seva banda, Garau va explicar el treball realitzat des del SOC per lluitar contra la desocupació juvenil i afavorir la inserció laboral dels i les joves en diferents edats i situacions socials.

Inserció laboral de qualitat

Les pràctiques tindran una durada d'entre tres i nou mesos. Les condicions seran substancialment millors que les establertes pel Reial Decret 592/2014, que regula les pràctiques externes dels universitaris: la beca de suport que percebrà la persona graduada tindrà un preu hora mínim de sis euros, per la qual cosa no serà inferior a 960 euros mensuals bruts en cas que les pràctiques siguin a jornada completa. D'altra banda, l'empresa haurà de donar d'alta la persona a la Seguretat Social segons el Règim General de les persones que participen en programes de formació (RD 1493/2011).

Per tal d'optar a les pràctiques no laborals, caldrà haver-se graduat en els darrers dos anys, estar desocupat i inscrit al SOC, tenir entre 18 i 25 anys (fins a 30 si està inscrit en el Fitxer Nacional del Sistema de Garantia Juvenil), no tenir experiència professional prèvia superior a tres mesos en el seu camp en tasques relacionades amb la pròpia titulació universitària i ser Alumni UAB Premium. Les pràctiques tindran una durada d'entre tres i nou mesos, amb una dedicació màxima de 40 hores setmanals, i es desenvoluparan sota la supervisió d'un tutor de l'empresa i un altre de la Universitat. En acabar-les, l'empresa expedirà un certificat de realització de la pràctica, que constarà al Sistema d'Informació dels Serveis Públics d'Ocupació.

Coincidint amb l'inici del nou curs acadèmic, la UAB, a través del seu Servei d'Ocupabilitat, començarà a fer prospecció d'ofertes de pràctiques no laborals en empreses compromeses amb la qualitat i la posterior inserció laboral dels joves graduats. Aquestes empreses hauran d'establir prèviament un conveni de col·laboració amb el SOC i el Servei d'Ocupabilitat els donarà suport administratiu i documental, tot fent d'interlocutor amb aquest organisme.

Per cada oferta publicada, el Servei d'Ocupabilitat farà una preselecció de candidats, i la selecció final correspondrà a l'empresa. La Universitat facilitarà a la persona graduada la gestió del conveni de pràctiques amb el SOC i farà un seguiment de l'estada i el programa formatiu per assegurar que tinguin un desenvolupament correcte sempre en col·laboració amb el SOC.

 

Notícies relacionades

Dani Jiménez, cofundador de Waynabox, comparteix la seva experiència emprenedora

Graduat en Enginyeria Informàtica a la UAB, Dani Jiménez impartirà un taller el proper 22 de març, dijous, a les 13.00 a l'espai UAB-Emprèn, a la plaça Cívica, sobre la seva experiència d'emprenedor creant Waynabox, empresa que ha cofundat, que ha estat distingida com la Millor Startup de Turisme, i que ja compta amb més de 60.000 clients i un equip de més de 30 persones. Llegir més

Totes les notícies