Els graduats i graduades de la UAB podran fer pràctiques no laborals a empreses

Acord de la UAB amb el SOC

Els graduats i graduades de la UAB podran fer pràctiques no laborals a empreses gràcies a un acord amb el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC). Es tracta de la primera universitat catalana que obre aquesta possibilitat a les persones titulades.

20/07/2017

La UAB i el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) han signat un acord que permetrà les persones graduades a la Universitat realitzar pràctiques no laborals a empreses i institucions com a via d'inserció laboral. El Servei d'Ocupabilitat de la UAB farà prospecció d'ofertes i en facilitarà la gestió els convenis, fent d'enllaç amb el SOC. Aquesta possibilitat estava fins ara restringida amb matrícula vigent i l'expedient acadèmic obert; ara, s'obre a graduats que tinguin 25 anys o menys i que no tinguin experiència professional prèvia superior a tres mesos en el seu camp -l'edat requerida creix fins als 30 anys si la persona està inscrita en el Fitxer Nacional del Sistema de Garantia Juvenil-. La UAB és la primera universitat a Catalunya que ofereix aquesta possibilitat, que té com a objectiu incrementar l'ocupabilitat de les persones graduades.

L'acord entre les dues institucions va ser signat el 20 de juliol per la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i la directora del SOC, Mercè Garau, en una trobada que va tenir lloc a la seu del SOC, a Barcelona. Hi van assistir també la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat de la UAB, Sara Moreno; el director del Servei d'Ocupabilitat de la UAB, Vicenç Sellés; i la subdirectora general d'Ocupació i Territori del SOC, Susana Díaz.

A l'acte de signatura de l'acord, la rectora va destacar que aquesta iniciativa facilitarà el recorregut dels titulats cap a una ocupació de qualitat i, a les empreses, la incorporació de talent format a la UAB. Per la seva banda, Garau va explicar el treball realitzat des del SOC per lluitar contra la desocupació juvenil i afavorir la inserció laboral dels i les joves en diferents edats i situacions socials.

Inserció laboral de qualitat

Les pràctiques tindran una durada d'entre tres i nou mesos. Les condicions seran substancialment millors que les establertes pel Reial Decret 592/2014, que regula les pràctiques externes dels universitaris: la beca de suport que percebrà la persona graduada tindrà un preu hora mínim de sis euros, per la qual cosa no serà inferior a 960 euros mensuals bruts en cas que les pràctiques siguin a jornada completa. D'altra banda, l'empresa haurà de donar d'alta la persona a la Seguretat Social segons el Règim General de les persones que participen en programes de formació (RD 1493/2011).

Per tal d'optar a les pràctiques no laborals, caldrà haver-se graduat en els darrers dos anys, estar desocupat i inscrit al SOC, tenir entre 18 i 25 anys (fins a 30 si està inscrit en el Fitxer Nacional del Sistema de Garantia Juvenil) i no tenir experiència professional prèvia superior a tres mesos en el seu camp en tasques relacionades amb la pròpia titulació universitària. Les pràctiques tindran una durada d'entre tres i nou mesos, amb una dedicació màxima de 40 hores setmanals, i es desenvoluparan sota la supervisió d'un tutor de l'empresa i un altre de la Universitat. En acabar-les, l'empresa expedirà un certificat de realització de la pràctica, que constarà al Sistema d'Informació dels Serveis Públics d'Ocupació.

Coincidint amb l'inici del nou curs acadèmic, la UAB, a través del seu Servei d'Ocupabilitat, començarà a fer prospecció d'ofertes de pràctiques no laborals en empreses compromeses amb la qualitat i la posterior inserció laboral dels joves graduats. Aquestes empreses hauran d'establir prèviament un conveni de col·laboració amb el SOC i el Servei d'Ocupabilitat els donarà suport administratiu i documental, tot fent d'interlocutor amb aquest organisme.

Per cada oferta publicada, el Servei d'Ocupabilitat farà una preselecció de candidats, i la selecció final correspondrà a l'empresa. La Universitat facilitarà a la persona graduada la gestió del conveni de pràctiques amb el SOC i farà un seguiment de l'estada i el programa formatiu per assegurar que tinguin un desenvolupament correcte sempre en col·laboració amb el SOC.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies