Campanya per a visibilitzar les conseqüències de l'humor sexista

Humor sexista

Des de l'Observatori per a la Igualtat s'ha decidit assenyalar la base de la violència sexista per construir una universitat lliure de violències  masclistes, evidenciant les causes i les conseqüències de l'humor sexista com a reproductor d'estereotips i perpetuador de la violència masclista i lgtbifòbica.

22/03/2017

L'humor és una part imprescindible de les nostres vides: ens ajuda a alliberar tensions, enforteix les relacions i els vincles socials, ens proporciona plaer i és una eina per a trencar tabús i fer crítica social.  És, en definitiva, una forma de capital cultural. Però, a la vegada, l'humor té una funció social: en paraules de Bourdieu, l'humor serveix per a difondre un habitus establert pel poder. Dit d'una altra manera, la majoria de les vegades, l'humor reprodueix esquemes mentals establerts per la cultura hegemònica que, en la nostra societat, és patriarcal.
 
Podem dir, doncs, que l'humor té molt a veure amb el poder i que, per tant, no és neutre, sinó que s'exerceix de dalt cap a baix. És llavors quan l'humor deixa de tenir gràcia i esdevé una eina de control social. Moltes vegades l'humor reprodueix estereotips sexistes, banalitza la violència masclista, fomenta la cultura de la violació, difon models de bellesa tòxics, castiga les masculinitats no hegemòniques, etc. Aquesta producció cultural en forma d'humor sexista dóna continuïtat al sistema patriarcal i a la dominació masculina.
 
Cal trencar la cadena i prendre consciència de les importants conseqüències de ser còmplices de l'humor sexista. Hem de ser conscients del límit de l'humor, que no és un altre que la seguretat de les persones que patim violència estructural. Per aquesta raó, a l'Observatori per a la Igualtat de la UAB hem iniciat aquesta campanya amb la difusió de quatre cartells que mostren quatre bromes sexistes i les seves conseqüències. Acompanyem la campanya amb el hashtag #JoNoRic per a que es pugui interactuar per les xarxes socials rebutjant l'humor sexista i defugint la complicitat.

- Cartells

 

Notícies relacionades

Totes les notícies