Diàlegs a l’entorn de l’exposició “El sexe a l’època romana”

ExpoSexeRoma
Aquest dimarts 24 d’abril ha tingut lloc, en el marc de l’Exposició “El Sexe a l’Època Romana”, la xerrada El Sexe a l’Antiguitat. L’acte ha estat organitzat per la Facultat de Filosofia i Lletres i ha aplegat a professorat del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i Esther Gurri, comissària de l’exposició. 

04/04/2018

Aquest dimarts 24 d’abril a les 11:30 hores ha tingut lloc, al vestíbul d’accés als departaments de Prehistòria i Antropologia, la xerrada El Sexe a l’Antiguitat. Aquesta xerrada s’emmarca dins de l’exposició que ha acollit la Facultat de Filosofia sobre “El Sexe a l’Època Romana”. La trobada ha comptat amb la presència de Marc Orriols, del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana (UAB), Sebastià Giralt, també del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i traductor del Satíricon de Petroni, i Esther Gurri, comissària de l’exposició. L’acte ha estat moderat per Cándida Ferrero, també del Dep. de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana.

La moderadora, Cándida Ferrero, ha iniciat aquest segon cicle de diàlegs amb l’estudi de les mentalitats al llarg de la història a través del sexe. En aquest sentit, Esther Gurri, comissària de l’exposició,  ha remarcat que “la sexualitat depèn de la classe social. El sexe no era igual per a tothom ni es tenia accés de la mateixa manera”.

Una segona temàtica s’ha plantejat en l’àmbit de les activitats sexuals que estaven permeses. En aquesta línia, Sebastià Giralt, ha comentat que “les diferents orientacions davant la sexualitat són categories actuals” i ha volgut incidir, de la mateixa manera que Gurri, en què “la diferència bàsica era la classe social”.

Per la seva banda, Marc Orriols, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, ha deixat palès que “la sexualitat és un diferenciador cultural” i que “les diferents postures sexuals ens poden donar molta informació sobre les cultures de les societats”.

A continuació, s’ha tractat la sexualitat humana en relació a la sexualitat sagrada. En aquest sentit, “els romans eren molt supersticiosos i “els déus justificaven el que passava a la Terra”, afirma Esther Gurri. Així mateix, “en els textos sagrats la sexualitat està explícita. En canvi, en els textos profans, no”, conclou Orriols.

Acte seguit s’ha incidit en la figura de la dona romana envers l’egípcia. En el món egipci s’ha demostrat que les dones tenien més llibertat respecte el divorci, les dones romanes solteres sovint es trobaven més estereotipades.

La xerrada també ha posat de manifest la desigualtat de gènere en el món antic. “Tot el que sabem de les dones, ho sabem pels homes”, ha afirmat Sebastià Giralt.
Finalment, s’ha donat a conèixer la traducció de Satíricon, feta per Sebastià Giralt: “és una obra literària basada en uns costums socials però que no ens els podem prendre al peu de la lletra”. En darrer lloc, Esther Gurri ha volgut fer una crida a la transversalitat en tots els aspectes de la vida”.

Així mateix, els propers 8 i 24 de maig se celebraran els dos darrers cicles de diàlegs.

La reproducció des de la Prehistòria a l'actualitat. 8 de Maig a les 11:30 hores
Assumpció Vila. Institut Milà i Fontanals, CSIC. Autora del llibre La reproducció a la Prehistòria.
Bruna Àlvarez. Grup de Recerca i Centre AFIN de la UAB. Departament d’Antropologia Social i Cultural (UAB).
Estel Malgosa. Grup de Recerca i Centre AFIN de la UAB. Departament d’Antropologia Social i Cultural (UAB).
Moderadora: Raquel Piquè. Departament de Prehistòria (UAB).

El Sexe al segle XXI. 24 de Maig a les 11:30 hores
Laila Pilgren. Directora de Sex Academy Barcelona.
Sergi Santos. Expert en nanotecnologia.
Moderador: Jordi Vallverdú. Departament de Filosofia (UAB).

Díptic Activitats