Un llibre i una exposició evoquen l'exili dels germans Pi i Sunyer

Família Pi i Sunyer
Laia Arañó i Francesc Vilanova han compilat el llibre Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer, catàleg de la mostra homònima que s'exposa al Museu Memorial de l'Exili, a La Jonquera. L'acte de presentació tindrà lloc el 29 d'abril, a les 18 h, al propi museu.

25/04/2017

El 29 d'abril, serà presentat el llibre Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer, catàleg de la mostra homònima que es pot visitar al Museu Memorial de l'Exili, a La Jonquera (C. Major, 43-47). Els compiladors de l'obra són Laia Arañó i Francesc Vilanova, comissària i codirector de l'exposició, respectivament. Tots dos són investigadors del Centre d'Estudis de les Èpoques Franquista i Democràtica de la UAB. La presentació tindrà lloc a les 18 h, al propi museu, i hi intervindran Maria Campillo, professora de literatura catalana contemporània de la UAB, i Alfons Zarzoso, professor d'història de la ciència de la UAB i conservador del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya.

La mostra i el llibre volen reflectir què va suposar en el si de la família Pi i Sunyer, com per a tantes altres persones, la derrota republicana a la Guerra Civil espanyola. Els protagonistes en són August Pi i Sunyer, fisiòleg de renom i catedràtic de la UB; Santiago Pi i Sunyer, també fisiòleg prestigiós i catedràtic a la Universitat de Saragossa; i Carles Pi i Sunyer, enginyer de carrera, escriptor i polític que va ser diputat, conseller de la Generalitat, ministre i alcalde de Barcelona. Pel seu compromís catalanista i republicà, els germans Pi i Sunyer van ser objecte de depuració professional a l'Espanya de Franco i van patir les conseqüències de la Llei de Responsabilitats Polítiques. Els dos germans fisiòlegs, Santiago i August, van refer les seves carreres universitàries a l’Amèrica Llatina. Carles va formar part del govern de la Generalitat a l'exili.

L'exposició, que es podrà visitar fins al 2 de juliol, compta amb documents i objectes originals, procedents majoritàriament dels fons familiars, i evoca l'experiència de l'exili amb totes les seves conseqüències: desarrelament, viatges i desplaçaments a través del món, separacions familiars, preocupació constant per un possible retorn -que no es va produir mai- i, especialment, enyorança.

Més informació: Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies