• UABDivulga
29/11/2015

Un investigador de l’ICTA-UAB expressa a Nature la seva preocupació per la Pachamama boliviana

Pachamama carta Nature
El recent decret suprem del govern bolivià que permet obrir les portes dels parcs nacionals del país a l’exploració d’hidrocarburs i la seva intenció de construir una controvertida carretera a través del Territori Indígena Parc Nacional Isiboro Sécure (TIPNIS) han motivat un investigador de l’ICTA-UAB i un de la Universitat de Lisboa a escriure una carta a Nature. En el seu escrit insten el govern bolivià a revisar els seus compromisos ambientals internacionals i a donar suport a la tasca de les ONGs que treballen en la conservació de la natura del país.

Autor: iStockphoto/DC_Colombia.

Nature ha publicat recentment una carta d’Álvaro Fernández-Llamazares, investigador en formació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), en la qual urgeix al govern de Bolívia a revisar els seus compromisos mediambientals internacionals i destaca l’important paper de les organitzacions civils en la defensa de la biodiversitat del país. Escrita juntament amb l’investigador portuguès Ricardo Rocha, de la Universitat de Lisboa, l’investigador de l’ICTA- UAB mostra la seva inquietud pel recent decret suprem del govern bolivià que permet obrir les portes dels parcs nacionals del país a l’exploració d’hidrocarburs i per la seva intenció de construir una controvertida carretera a través del Territori Indígena Parc Nacional Isiboro Sécure (TIPNIS).

“Com a científics que treballem a les selves llatinoamericanes, estem preocupats perquè aquestes polítiques ignoren completament els compromisos internacionals del país en matèria mediambiental i soscaven la conservació de la seva excepcional diversitat biològica i cultural”, exposen en la seva carta. “Les dues decisions han provocat l’oposició de diversos grups nacionals i internacionals, inclosos científics i activistes, aconseguint una situació crítica, després de les recents amenaces del president Evo Morales, en altre temps conegut com a màxim defensor de la Pachamama (Terra Mare), d’expulsar del país a qualsevol veu que tracti d’oposar-se a l’explotació dels recursos naturals del país”.

Els investigadors insten el govern bolivià a reavaluar la coherència de les seves polítiques ambientals i a donar suport a la legítima tasca de les oenagés que treballen en la conservació de la natura del país.

“Els conflictes entre ecologistes i polítics a Bolívia no són cap novetat, però les mesures anunciades ara són el súmmum de l’amarg historial bolivià de polítiques negligents amb els seus compromisos mediambientals internacionals. Desafortunadament, aquestes notícies revelen un panorama alarmant per a la conservació del patrimoni biològic bolivià, atès l’important paper que juguen les organitzacions civils bolivianes a l’hora de defensar la Pachamama”, ha explicat Fernández-Llamazares sobre el motiu que els ha portat a escriure la seva carta a la coneguda revista científica.
 

Álvaro Fernández Llamazares
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Referències

Fernández-Llamazares, Álvaro; Rocha, Ricardo. Commerce: Bolivia set to violate its protected areas. Nature. 2015, vol. 523, 158. doi: 10.1038/523158c.

 
View low-bandwidth version