• UABDivulga
27/02/2017

Són els Pirineus una barrera real per al transport atmosfèric de pol·len?

Són els Pirineus una barrera real per al transport atmosfèric de pol·len?
Els resultats de l’estudi dut a terme per Jordina Belmonte i Concepción de Linares, investigadores expertes en botànica de la UAB, constaten que el pol·len de bedoll, una de les espècies principals de plantes que causen al·lèrgia a Europa Central i del Nord, viatja fins a la Península Ibèrica sortejant els Pirineus, seguint el recorregut de les masses d’aire que entren per les zones més baixes d’aquesta serralada. La recerca ha calculat també la posició sinòptica associada al seu recorregut, per poder tenir una nova eina d’alerta i prevenir els efectes adversos en la població que en pot resultar afectada.
Foto: Istock/JanBussan

La pol·linització és un important procés biològic, ja que té efectes en l’estructura dels ecosistemes i la distribució espacial de les espècies vegetals. Al mateix temps, el pol·len alliberat a l’atmosfera pot tenir efectes negatius en la salut pública, ja que pot provocar episodis d’al·lèrgia en la població sensibilitzada. Per aquesta raó, s’han establert diverses xarxes aerobiològiques per tot Europa amb l’objectiu d’analitzar els nivells de pòl·lens atmosfèrics i per tant  disposar d'un sistema de predicció i alertes pol·líniques. Cal tenir en compte, que no tots els pòl·lens tenen capacitat de provocar al·lèrgia i que la seva font d’emissió és principalment la vegetació local. Tot i això, s’ha observat que en situacions meteorològiques concretes es pot produir transport atmosfèric de pol·len a llargues distàncies, el qual també pot donar lloc a aquestes patologies respiratòries.

La situació i la orografia dels Pirineus, amb una elevació de més de 3400m i la seva extensió de més de 400 km, fan d’aquesta serralada una barrera natural única per avaluar el transport de pol·len a llarga distància entre la Península Ibèrica i la resta del continent europeu. El pol·len de bedoll es va seleccionar per portar a terme aquest estudi per dues raons: 1) és una de les principals causes d’al·lèrgia a Europa Central i del Nord; i 2) perquè aquesta espècie està àmpliament distribuïda per tot Europa, però la seva presència a la Península Ibèrica és escassa. En aquest context es van analitzar les dades aerobiològiques i models de trajectòries d’aire de dues estacions catalanes (Bellaterra i Vielha) i una basca (Vitoria-Gasteiz) en el període 2004-2014, amb l’objectiu d’estudiar per separat el transport de pol·len fins a les zones oriental, central i occidental dels Pirineus.


Principals àrees d’origen i recorregut de masses d’aire que transporten el  pol·len de bedoll que arriba al nord de la Península Ibèrica
procedents de l’altra banda dels Pirineus. 


Els resultats indiquen que es produeix transport de llarga distància a través dels Pirineus, sent França i Europa Central les principals àrees d’origen del pol·len de bedoll que arriba al nord te la Península Ibèrica. No obstant, la regió d’origen i el recorregut de les masses d’aire que transporta el pol·len de bedoll fins a cada estació varien en funció de la seva situació. Concretament, arriba a Vitoria-Gasteiz procedent de la zona oest de França i formant un arc Atlàntic sobre la costa francesa, mentre que a Bellaterra arriba a través de la costa Mediterrània. D’altre banda, també s’ha detectat un fort efecte de l'orografia sobre els patrons de transport atmosfèric en la zona dels Pirineus, on el vent es canalitza a través de regions específiques. Particularment, a través de zones baixes costaneres orientals i occidentals, com les Alberes, per a Vitoria-Gasteiz i Bellaterra, i impactant directament a Vielha a través de la vall de la Garona. Finalment, s’ha calculat la situació sinòptica tipus associada al transport de llarga distància de pol·len de bedoll amb l’objectiu de proporcionar una nova eina d’alerta i prevenció de salut pública.

Jordina Belmonte i Concepción De Linares
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, ICTA-UAB
Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Izquierdo R., Alarcón M., Mazón J., Pino D., De Linares C., Aguinagalde X., Belmonte J. 2017. Are the Pyrenees a barrier for the transport of birch (Betula) pollen from Central Europe to the Iberian Peninsula? Science of the Total Environment 575, 1183-1196. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2016.09.192

 
View low-bandwidth version