"Què tenen a veure Júpiter, Mart i Venus amb el clima i el cicle del carboni?", a ICTA-UAB Maria de Maeztu Seminar Series

MdM-RichardEZeebe


19/04/2017

Els registres geològics a tot el planeta mostren importants variacions en una escala de temps de 20.000 a 400.000 anys durant nombroses èpoques que es remunten a centenars de milions d'anys. L'origen d'aquests anomenats cicles de Milankovic són variacions en els paràmetres orbitals dels cossos del Sistema Solar.

Les variacions orbitals no poden ser computades analíticament en escales llargues de temps, a causa de la naturalesa caòtica del Sistema Solar. Per tant, s'utilitzen solucions numèriques per estimar canvis en, per exemple, els paràmetres orbitals de la Terra en el passat. Les solucions orbitals representen la columna vertebral de l'ciclostratigradia i l'astrocronologia, eines àmpliament utilitzades en geologia i en paleoclimatologia. Fins ara només dues solucions per a l'excentricitat de la Terra han estat utilitzades en estudis paleoclimàtics, proporcionats per dos grups diferents que van integrar les equacions del sistema solar durant més de 100 milions d'anys. En aquesta presentació Richard E. Zeebe descriurà la física bàsica, i els nous resultats, d'integracions exactes del Sistema Solar per a l'excentricitat de la Terra durant els últims cent milions d'anys.

Tractarà sobre diverses limitacions dins el marc de les simulacions actuals i compararà els resultats amb les solucions existents. A més, presentarà nous resultats de les aplicacions pràctiques de tals solucions orbitals en la paleoclimatologia, incloent els efectes del forçament orbital sobre les variacions combinades del cicle climàtic i del carboni. Per exemple, un dels nostres estudis recents ha revelat un mecanisme del gran desfasament entre els canvis en les proporcions d'isòtops de carboni i l'excentricitat en un període de 400.000 anys, observat en les seccions de Paleocè, Oligocè i Miocè. Finalment, presentarà les primeres estimacions de les variacions d'escala orbital en el diòxid de carboni atmosfèric durant el Paleogen primerenc.

El Dr. Richard E. Zeebe és membre de la facultat de la Universitat de Hawaii. La seva recerca se centra en el cicle global del carboni, la biogeoquímica, la geologia, la paleoceanografia, la astrocronologia, entre d'altres. Els seus interessos van des de les propietats fisioquímiques de les molècules i la biogeoquímica dels foraminífers fins a l'escala de l'oceà global i el sistema solar. Juntament amb el Wolf-Gladrow ha publicat un llibre sobre la química del CO2 en l'aigua de mar que es considera un kit de supervivència del CO2. El Dr. Zeebe té un doctorat en Física de la Universitat de Bremen (Alemanya) i ha estat editor de les revistes Climate of the Past i Paleoceanography.