Professors de la UAB ingressen a la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans
Bonaventura Bassegoda, Rafael Cornudella i Josep Maria Gregori, professors del Departament d'Art i Musicologia, han esdevingut membres numeraris de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC. Aquesta secció centra la seva recerca en la història de la literatura, les arts i el dret.

14/06/2017

Bonaventura Bassegoda, Rafael Cornudella i Josep Maria Gregori, professors del Departament d'Art i de Musicologia de la UAB, han ingressat a la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) com a membres numeraris.

Bassegoda es va doctorar amb una tesi sobre l'obra de Francisco Pacheco a la UAB, on és catedràtic d'art des del 1998. Va ser secretari acadèmic i director del Departament d’Art i de Musicologia, així com vicerector de Transferència Social i Cultural de la Universitat. va ser un dels promotors de la revista Locus Amoenus de la UAB i de la col·lecció "Memoria Artium". Ha dirigit el Gabinet de Dibuixos i Gravats del Museu Nacional d’Art de Catalunya, entre altres responsabilitats. Codirigeix el projecte Diccionari d’Historiadors de l’Art Català, Valencià i Balear de l’IEC.

Cornudella és també doctor en història de l’art per la UAB. Va començar l’activitat docent en història de l’art modern a la Universitat de Lleida el 1995 fins incorporar-se més tard a la UAB. Ha exercit bona part de la seva activitat en l’àmbit dels museus. Ha estat documentalista i a tècnic superior del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC, del qual va ser també cap de l’Àrea d’Art Gòtic entre el 2007 i el 2012. És vocal de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Cultural de Catalunya des del 2011.

Gregori és musicòleg i cantant i es va doctorar en filosofia i lletres a la UAB, on és catedràtic de musicologia. Va dirigir el projecte "IFMuC: Inventari dels Fons Musicals de Catalunya", a partir del qual, va engegar la col·lecció de partitures "Mestres Catalans Antics". Ha estat secretari de l’Institut de Musicologia Josep Ricart i Matas i de la Societat Catalana de Musicologia. És membre de la junta directiva de la Sociedad Española de Musicología i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 2007.

La Secció Històrico-Arqueològica va ser creada el 1911, quatre anys després de la fundació de l'IEC. La recerca de la secció comprèn la història de la literatura, la història de les arts i la història del dret, tot entenent aquestes disciplines "el sentit més ampli i centrades en l'estudi dels territoris de llengua catalana". A més, emet informes i dictàmens sobre escuts municipals, banderes i béns d'interès cultural. El Ple de l'Institut va aprovar la incorporació de Bassegoda, Cornudella i Gregori el 8 de juny passat, juntament amb la de l'arqueòleg Josep Maria Nolla i la medievalista Roser Salicrú.