Nova Càtedra de Responsabilitat Professional Mèdica i Medicina Legal

Conveni Col·legi Metges Barcelona

La UAB, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Grup Med i l’asseguradora Sham han signat un conveni per a la creació de la càtedra, amb l’objectiu de promoure la docència, la investigació i la formació en l’àmbit de la responsabilitat mèdica i la difusió de pràctiques segures en l’exercici professional.

05/06/2018

La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix; el president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós; el conseller delegat de Grup Med, Albert Lluch; i el director general de l’asseguradora Sham (Société Hospitalière d’Assurances Mutuelles), Dominique Godet, van signar ahir el conveni per a la creació de la primera Càtedra de Responsabilitat Professional Mèdica i Medicina Legal, una iniciativa pionera en el món acadèmic nacional i internacional que neix amb l’objectiu de promoure la docència, la investigació i la formació en l’àmbit de la responsabilitat mèdica i la difusió de pràctiques segures en l’exercici professional.

La nova càtedra estarà adscrita a la UAB (Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal) i s’ubicarà a la unitat docent de l’Hospital Vall d’Hebron i a la seu del CoMB. La direcció de la càtedra anirà a càrrec del doctor Josep Arimany, que actualment dirigeix l’Àrea de Praxi del CoMB i que va ser el primer director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

L’objectiu principal de la càtedra és promoure quatre pilars bàsics. La docència a diferents nivells, des del grau universitari fins a la formació de postgrau i el màster en gestió del risc sanitari. La investigació, amb la promoció de l’accés a beques i ajuts nacionals i internacionals per a estudiants de doctorat que elaborin les seves tesis sobre responsabilitat professional mèdica i/o medicina legal i per a grups específics de recerca. La transferència de coneixement i la difusió dels resultats d’aquestes investigacions en congressos, jornades i publicacions científiques. I, per últim, la projecció a escala internacional, establint relacions i intercanvis amb universitats i centres de recerca d’altres països.

La càtedra neix de la sinèrgia dels sectors acadèmic, professional i assegurador i representa la culminació del treball i de l’experiència acumulats a l’Àrea de Praxi del CoMB en l’àmbit de la recerca sobre responsabilitat professional mèdica i seguretat clínica, així com de la cultura de la gestió de riscos sanitaris compartida amb Sham. Neix també amb una vocació clara de convertir-se en referència científica internacional en aquests àmbits. “El coneixement que se’n derivi serà fonamental per a la professió mèdica, atès que qualsevol millora en la seguretat clínica repercuteix en la qualitat de l’assistència”, afirma el doctor Josep Arimany.

La creació de la càtedra demostra també l’esforç conjunt que realitzen el CoMB, el Grup Med i Sham en la difusió de la cultura de gestió de riscos amb l’objectiu de reduir el nombre d’accidents mèdics i de millorar la seguretat dels pacients.

A la fotografia, d'esquerra a dreta: Antoni Bulbena, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB; Josep Arimany, director de l’Àrea de Praxi del CoMB; Jaume Padrós, president del CoMB; Margarita Arboix, rectora de la UAB; Pierre-Yves Antier, CEO de Sham Espanya; Albert Lluch, conseller delegat de Grup Med, i Fréderic Fuz, director de gestió de riscos internacional de Sham.
 

 

Notícies relacionades

Imatge Expo Art Apart Presentació

La UAB presenta el seu patrimoni artístic a l’exposició “Art Apart”

La presentació de l'exposició Art Apart tindrà lloc el 19 de juny, a les 16 h, a la Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General amb motiu del 50è aniversari de la UAB. L'acte comptarà amb la particació de Jaume Vidal, professor d'Història de l'Art i comissariat de l'exposició i de Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura.
Llegir més

Totes les notícies