• UABDivulga
14/10/2015

Milloren el tractament de l'aigua de piscines publiques

Freepool
Investigadors de la UAB i de Ctrl4enviro, empresa ubicada al Parc de Recerca UAB, han col·laborat amb l'empresa Fluidra per desenvolupar un nou sistema integral de tractament i desinfecció de l'aigua de piscines públiques, que no utilitza productes químics de forma directa i millora la salut i el benestar dels esportistes d'elit i dels usuaris.

El sistema, anomenat Freepool, ha nascut d’un projecte col·laboratiu impulsat per l'Indescat, el clúster de la indústria de l'esport de Catalunya, que ha unit Fluidra, amb científics de l'Hospital Clínic i la UAB i el Club Natació Atlètic-Barceloneta.

El sistema desinfecta l'aigua de la piscina amb la tecnologia neolysis, que combina l'electròlisi i la radiació ultraviolada, i corregeix els nivells de pH injectant CO2 d'alta eficiència, reduint a la vegada el consum d'aigua. Amb aquestes tecnologies s'obté una qualitat perfecte en l’aigua de la piscina, però també en l’ambient, beneficiant la salut i el confort dels usuaris de la instal·lació.

Investigadors de la UAB i l'Hospital Clínic de Barcelona han realitzat un estudi científic que avala aquests beneficis i que per primera vegada ha mesurat de forma simultània les dades d’impacte en la salut de les persones i en el medi ambient de la piscina.

Menys contaminants en l'ambient
L'equip de la UAB i l'spin-off Ctrl4enviro ha analitzat l'impacte mediambiental del sistema en comparació amb un sistema convencional i han constatat una millora de la qualitat de l'ambient amb una reducció significativa del nivell dels oxidants. "Hem obtingut xifres sorprenents pel que fa a la millora de l'aire en l'ambient", ha assegurat el Anton Gomà, investigador del grup Genocov de la UAB i fundador de l'start-up Ctrl4 Enviro, ubicada al Parc de Recerca UAB. "L'estudi mostra una reducció del 75% dels oxidants, un 66% de reducció en el consum d'aigua i un 20% menys de clor combinat a l'aigua", ha afegit.

Adéu als ulls vermells i a la inflamació respiratòria
Les conclusions de l'impacte en la salut i el confort de les persones, realitzat per l'Hospital Clínic de Barcelona, constaten que amb l'ús d'aquest sistema millora la salut, disminueixen significativament les molèsties percebudes en pell, ulls i nas i redueixen els marcadors d'inflamació en les vies respiratòries.

L'estudi s'ha dut a terme en practicants de lleure i esportistes professionals. S'han analitzat 340 casos validats aleatòriament d'usuaris i personal del Club Natació Atlètic-Barceloneta per classificar els símptomes d'1 a 4 en relació a les molèsties localitzades sobretot en ulls, nas (obstrucció, secrecions) i pell (picor freqüent) però també en les vies respiratòries baixes (bronquis) com tos o dificultat per respirar. En relació als esportistes d'elit, waterpolistes i nedadors, es van recollir mostres a 53 d'ells de secrecions de les vies aèries pel sistema d'aire expirat condensat per comprovar els marcadors de la inflamació.

El Dr. César Picado, catedràtic de medicina de la Universitat de Barcelona, consultor sènior de Pneumologia de l’Hospital Clínic, ha explicat que "quan es va analitzar el sistema es va veure una evidència estadística significativa, qui tenia molèsties passava a no tenir-les o es reduïen. S'ha constatat, per exemple, la reducció del 59% de la incidència d'irritació ocular i del 33% de la incidència de molèsties nasals en els esportistes".

 
View low-bandwidth version