Mayor Zaragoza inaugura el curs defensant la "transició de la força a la paraula"

Memòria del curs acadèmic 2016-2017 de la Universitat Autònoma de Barcelona
La UAB va donar el tret de sortida a la celebració del seu cinquantè aniversari amb l'acte d'inauguració de curs que va tenir lloc el 21 de setembre passat al Monestir de Sant Cugat del Vallès. Federico Mayor Zaragoza va defensar la cultura de pau en la seva lliçó inaugural.

22/09/2017

La UAB va inaugurar el curs 2017-2018 i va obrir la celebració del seu cinquantè aniversari el 21 de setembre, al Monestir de Sant Cugat del Vallès. Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco, no va poder assistir a l'acte per problemes de salut però va oferir una lliçó magistral gravada en què va defensar la cultura de pau i, especialment, del paper de la dona i del coneixement en el repte que ha definit com a "transició de la força a la paraula".

Mayor Zaragoza va recordar que el 21 de setembre era el dia internacional de la pau i va reivindicar un reforçament de Nacions Unides i del multilateralisme davant d'un ordre mundial dominat per "un grup de sis, set, vint països rics". A més, ha defensat el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible: "No pot ser que deixem a les futures generacions una Terra deteriorada pel que fa a l'habitabilitat".

La cerimònia, retransmesa en directe a través del web de RTVE, va ser presentada per la periodista Marta Cáceres i conduïda per la companyia teatral Comediants, que va intercalar, entre les diferents intervencions, la representació d'una sèrie de faules basades en El llibre de les bèsties de Ramon Llull. A més, l'orquestra de cambra i el cor de la UAB van interpretar un tema composat expressament per a la celebració del cinquantè aniversari de la UAB.

"Una estructura bàsica de la societat"

La secretària general de la UAB, Cristina Riba, va presentar la memòria del curs 2016-2017 de la Universitat. Va donar algunes dades sobre l'activitat docent i de recerca de la UAB i sobre les iniciatives i activitats institucionals més destacades. Segons va afirmar, "el curs 2016-2017, la Universitat ha complert amb excel·lència la missió de generar i transferir coneixement".

La rectora Margarita Arboix, per la seva banda, va començar la seva intervenció mostrant una "profunda preocupació" per la situació política actual a Catalunya i afirmant que "el diàleg i la negociació són l'única via possible" per trobar-ne una sortida. I es va referir també als atemptats del 17 d'agost passat per solidaritzar-se amb les víctimes i expressar el "rebuig més rotund" contra el terrorisme.

Arboix va lloar tot el personal docent i d'administració que ha fet possible, al llarg d'aquests cinquanta anys, els èxits assolits per la UAB. "Som una de les estructures bàsiques de la nostra societat", va assegurar, i va aprofitar per reivindicar que el Govern inclogui la recuperació del finançament universitari en la seva agenda per al 2018, així com l'estabilització del personal universitari en precari.

La rectora es va referir també al col·lectiu 27 i més, que va llegir un text al començament de l'acte. Segons Arboix, es tracta d'un procés "que no s'hauria d'haver produit mai" i va criticar la sol·licitud de "penes de difícil justificació", tot demanant a la judicatura que les reconsideri.

Cinquanta anys de relació amb l'entorn

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, va afirmar que considera la seva vila com una "ciutat universitària" gràcies al vincle establert amb la UAB a partir de la inauguració del primer curs acadèmic de la història de l'Autònoma, el 1968. Segons Conesa, celebrem ara, a més de l'aniversari de la Universitat, "cinquanta anys de convivència entre la UAB i les ciutats del seu entorn". I va afirmar que "invertir en la universitat és invertir en el futur".

Santi Vila, conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, va declarar que "la UAB encarna com poques institucions la llibertat i el progrés assolits pel país al llarg de les darreres dècades". I va afirmar que la UAB fa una aportació decisiva perquè Catalunya tingui "el sistema universitari més potent del sud d'Europa". Vila va defensar també l'equitat en l'accés als estudis universitaris.

Aquí podeu veure el reportatge complet