Lliurades les distincions 'Ad studia humanitatis fovenda'

Miquel Vilardell rep la distinció 'Ad studia humanitatis fovenda'
Filosofia i Lletres de la UAB ha lliurat per primer cop les distincions ‘Ad studia humanitatis fovenda’ que han estat atorgades a Miquel Vilardell i a la Societat del Gran Teatre del Liceu en el acte inaugural del curs 2016-2017. Els guardons van ser lliurats per la rectora Margarita Arboix i el degà Joan Carbonell.

06/10/2016

"El món reclama amb insistència la implantació decidida dels valors que tradicionalment han afavorit els estudis d’humanitats."

El 6 d'octubre passat, l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres va acollir el lliurament de la menció ‘Ad studia humanitatis’, creada per distingir anualment una persona i una institució que s'hagin destacat per defensar i incorporar a la seva praxi els valors propis dels estudis d’humanitats o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la recerca de la Facultat.

La primera distinció, en la seva categoria individual, ha estat per a Miquel Vilardell, catedràtic emèrit de medicina interna de la UAB en reconeixement de la defensa i incorporació contínues a la praxi de la medicina pública dels valors propis dels estudis d’humanitats. Segons va explicar Margarita Freixas, secretària de la Facultat de Filosofia i Lletres, la “seva trajectòria personal i pública al llarg de gairebé cinquanta anys de praxi mèdica activa en els àmbits assistencial, docent, de gestió, corporatiu i sociopolític, s’ha basat sempre en una mirada humanística sobre el món i la persona, i en l’exercici escrupolós de la professió”.

La distinció en la categoria institucional va ser per a la Societat del Gran Teatre del Liceu, model de com una entitat privada està patrocinant una recerca científica, fent-la accessible a tothom a través de les eines telemàtiques. El gener de 2011 la Societat del Gran Teatre del Liceu va signar amb la Universitat Autònoma de Barcelona el conveni marc per a la restauració, la catalogació i la digitalització del seu arxiu. Era el resultat de mesos de treball, després de valorar-ne la importància musicològica, i d’establir els mecanismes de col·laboració i les metodologies tècniques per a portar-ho a terme. Com a resultat, la digitalització progressiva de més de cinquanta mil documents relacionats amb la història del Gran Teatre des de 1837 fins a l’actualitat. La documentació, que es pot consultar en línia i en obert, és una eina de primera categoria per a conèixer la complexitat i diversitat de facetes que intervenen en un teatre d’òpera. La web, que es manté des de la UAB gràcies al mecenatge de la mateixa Societat va rebre l’any 2015 un total de 66.889 consultes i 57.665 descàrregues.  “És gràcies a la duradora col·laboració de la Societat amb un dels grups de recerca del Departament d’Art i Musicologia –va explicar Freixas- que tot el que acabem d’exposar ha estat possible”. Xavier Coll, president de la Societat del Gran Teatre del Liceu, va rebre el premi.

Prèviament, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, havia justificat la creació de la distinció: “en un món en què es reclama amb insistència la implantació decidida dels valors que tradicionalment han afavorit els estudis d’humanitats, la Facultat de Filosofia i Lletres se’n vol fer altaveu, distingint persones i institucions alienes que els hagin incorporat a la seva praxi professional o que hagin afavorit amb el seu ajut la consecució dels objectius docents i de recerca del centre. És per això que es crea una distinció específica, dotant-la d’un títol en la llengua universal: Ad studia humanitatis fovenda.”

El guardó és una distinció honorífica que consisteix en un diploma acreditatiu i un aiguafort a la manera negra de títol La porta del paradís de l’artista sabadellenc Isidre Manils que forma part d’una sèrie múltiple inspirada en les anomenades Portes del Paradís del baptisteri de la catedral de Florència. Carbonell ha demanat que “aquesta Porta del Paradís –que deixa traslluir la claror de l’altra banda- sigui una metàfora de la llum que poden aportar les humanitats a tants moments de foscor del nostre dia a dia”.