Les jornades sobre pràctiques i feina a la UE copsen l'interès de l'alumnat

jornades per donar a conèixer les oportunitats de pràctiques i de feina a Europa
Més d’un centenar d’estudiants i titulats de la Universitat participen aquests dies a les Jornades “Polítiques, eines i territoris de la UE per a l’ocupació”, que s’han organitzat per donar-los a conèixer les oportunitats de pràctiques i de feina que ofereix Europa.

08/02/2017

Les Jornades s’estan celebrant els dies 15 i 16 a la Facultat de Ciències de la Comunicació i estan copsant l’interès de l'alumnat, que en la jornada d’ahir va poder conèixer l’oferta que hi ha per fer pràctiques o desenvolupar la seva carrera professional a Europa. Els estudiants van jugar un paper molt actiu en la primera sessió, dialogant amb els representants de les diverses institucions que van intervenir com a ponents i interpel·lant-los sobre diferents aspectes, per ampliar els seus coneixements i aclarir els seus dubtes.

Les Jornades van ser inaugurades ahir per la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, qui va assenyalar la voluntat de la Universitat de potenciar tots els aspectes relacionats amb l’ocupabilitat dels seus graduats i titulats i en acompanyar-los en el seu pas cap a la carrera professional. En aquest sentit, va explicar que el programa Euroacció Mentoring, posat en marxa aquest curs per la Universitat permetrà al estudiants comptar amb mentors, persones que actualment estan treballant en l’àmbit de Brussel·les i que són exalumnes de la UAB. “Ells us poden ajudar a conèixer tot allò que és més difícil de conèixer a través d’un curs de formació, us poden assessorar i us poden fer tutories personalitzades i recomanacions per ajudar-vos professionalment en tot allò relacionat amb les institucions europees”, va dir als estudiants participants.

A continuació, van intervenir-hi els participants en la primera sessió, dedicada a les polítiques i eines de la Comissió Europea per a l’ocupació. Antonio Martín, catedràtic de Sociologia del Treball de la UAB, va assenyalar l’estratègia Europa 2020 de la Comissió Europea com la que concentra les polítiques actives d’ocupació orientades cap a la societat del coneixement i el desenvolupament de les competències tècniques, metodològiques i participatives. Pablo Martín, director del SEPIE del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, va destacar els efectes positius de la mobilitat altament qualificada i la millora de l’ocupabilitat a través d’aquestes estades.
Esther Raluy, consellera de la xarxa EURES del Servei d’Ocupació de Catalunya, va explicar que és aquest programa per a la mobilitat laboral i va donar les claus perquè els interessats puguin trobar les ofertes de feina segons els seus perfils professionals. Finalment, Jordi Mas, director de l’AGAUR, va presentar EURAXESS, la xarxa de la Unió Europea destinada a afavorir la mobilitat dels investigadors catalans, explicant els seus serveis, tant per als investigadors com per a les institucions a través dels “contact points”, un dels quals està ubicat a la UAB.

Països per fer pràctiques i treballar

La sessió d’avui, que serà oberta per la rectora de la Universitat, Margarita Arboix, es dedica a mostrar les oportunitats de pràctiques i de feina de diversos països. Representants d’Holanda, la regió alemanya de Baden-Württemberg, amb una forta demanda de personal qualificat, i de Polònia, un mercat dinàmic i emergent, descriuen les oportunitats laborals que ofereixen respectivament. També s’hi exposen els programes de pràctiques i els sectors amb més demanda laboral de Quebec (Canadà), territori amb una estreta relació amb Catalunya.

Les jornades estan impulsades pel Vicerectorat d’Alumnat i Ocupabilitat i organitzades pel Servei d’Ocupabilitat de la UAB. A més, compten amb el cofinançament de la Comissió Europea com a part del projecte MIPUE UAB -que, alhora, s’emmarca dins del Programa EUROACCIÓ Mentoring-.

EUROACCIÓ Mentoring, un programa pioner

Les jornades que s’organitzen formen part del programa EUROACCIÓ Mentoring de la UAB. La Universitat és la primera a nivell estatal que disposa d’un programa d’aquest tipus, dedicat específicament a fomentar i preparar la presència d’estudiants i de graduats a les institucions i organismes europeus. El Programa també pretén difondre i augmentar el coneixement i la sensibilització dels universitaris sobre les prioritats europees en matèria d’ocupació i els territoris amb més demanda de professionals qualificats.

EUROACCIÓ Mentoring compta a més amb el suport d’una cinquantena d’alumni de la UAB, que faran de mentors i ajudaran als graduats i titulats en la seva primera experiència a Europa, donant-los suport i assessorament in situ i ajudant-los a conèixer els codis, valors i pautes específics del context europeu.
 
En aquest sentit, el programa preveu realitzar una jornada de debat interuniversitari entre alumni de la UAB que fa ja anys que treballen a les institucions europees i representants estudiantils i estudiants actuals, sobre la mobilitat laboral europea i els aspectes que caldria millorar. La iniciativa, que tindrà lloc el 4 de maig, comptarà amb la participació de Jordi Curell Gotor, director de mobilitat laboral de la Direcció General de treball, afers socials i inclusió de la Comissió Europea, i permetrà elaborar un document de propostes que es farà arribar a la UE.

Web: www.uab.cat/mipue
Facebook: www.facebook.com/mipueuab
Twitter: @MIPUE_UAB

Més informació: Programa "Polítiques, eines i territoris de la UE per a l'ocupació"