La UAB nomena doctor honoris causa Josep Maria Flotats

Josep Maria Flotats
La UAB investirà dos nous doctors honoris causa, Josep Maria Flotats, referent internacional de l’art dramàtic, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres, i Margarita Salas, destacada bioquímica i deixebla de Severo Ochoa, a proposta de la Facultat de Ciències.

24/03/2017

Flotats, un referent en l'àmbit dramàtic al nord i al sud dels Pirineus, rebrà a la UAB el seu primer doctorat honoris causa a Espanya. La seva trajectòria va començar a França, amb la formació a l'Escola Nacional Superior d'Art Dramàtic d'Etrasburg i amb la incorporació posterior a diferents companyies d'Estrasburg i París. El 1981 va ingressar a la Comédie-Française i, un any més tard, hi va ser nomenat membre sociétaire. Un cop acabada la seva vinculació a la Comédie-Française, va continuar la seva trajectòria a Madrid i a Barcelona, on va ser director escènic del Teatre Reial i fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya. Va crear també la Companyia Flotats i la productora Taller 75, SL.

La seva activitat ha destacat tant en l'àmbit de la interpretació com en la direcció, la traducció, la creació teatral i l'adaptació d'obres originàriament concebudes per a altres mitjans. Destaquen, entre d'altres, fites com la representació de Dom Juan ou le Festin de pierre de Molière al Gran Teatre del Liceu el 1983, la traducció de l'obra Arte de Yasmina Reza o la creació de l'espectacle Ara que els ametllers ja són batuts a partir del text de Josep Pla. A més, al llarg de la seva trajectòria, ha treballat els textos dels autors més destacats tant de la tradició francesa (Corneille, Racine o Molière) com universal (Sòfocles, Shakespeare, Arthur Miller, etc.).

Flotats, gran difusor de la cultura francesa a Catalunya i a Espanya i viceversa, ha rebut algunes de les distincions culturals més destacades, com ara el nomenament com a Oficial de la Legió d'Honor per part del president de la República Francesa, el nomenament com a Oficial de les Arts i les Lletres per part del ministeri de cultura francès, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts d'Espanya.

Margarita Salas ha estat deixebla de Severo Ochoa, qui va despertar el seu interès per la bioquímica. Després de doctorar-se en ciències a la Universidad Complutense de Madrid, va realitzar la seva tesi sobre l'estudi de l'enzim glucosa-fosfat isomerasa del llevat que intervé en el metabolisme de sucres i, seguidament, va realitzar una estada postdoctoral al laboratori d'Ochoa, als Estats Units.

En tornar a Espanya, va iniciar un projecte al Centre de Recerques Biològiques del CSIC sobre els bacteriòfags com a model d'estudi de la biologia molecular de la morfogènesi, la replicació i la transcripció, tema que ha marcat tota la seva trajectòria científica. Concretament, ha dedicat 56 anys a comprendre la biologia molecular de ɸ29. Entre altres fites en aquest camp, destaca el descobriment i caracterització de la polimerasa del ɸ29, ja que les tecnologies d'ampliació basades en aquesta polimerasa són potents eines per als estudis genòmics. I, pel que fa a la seva relació amb la UAB, concretament amb la Unitat de Microbiologia, s'ha intensificat els darrers anys arrel de la fundació de FAGOMA, xarxa que agrupa els investigadors espanyols que treballen en bacteriòfags.

Salas és autora de 196 publicacions a revistes del primer quartil de Journal Citation Reports amb un nombre de cites d'11.354 i un índex h de 55. És, a més, la inventora de la patent més rentable que hi ha hagut a Espanya. Ha dirigit 33 tesis doctorals. És membre de la Real Academia Española, de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, de l'American Academy of Arts and Sciences i de la National Academy of Sciences of USA. Entre moltes altres distincions, ha rebut el Premi Nacional de Recerca Santiago Ramón y Cajal i la Gran Creu de l'Ordre d'Alfons X el Savi.