La UAB impulsa el segon Chapter Alumni internacional a Pequín

La UAB impulsa el segon Chapter Alumni internacional a Pequín
Una delegació de la UAB s'ha reunit a Pequín amb antics estudiants xinesos titulats a l'Autònoma per la creació del segon Chapter Alumni internacional, una iniciativa amb la qual la Universitat vol enfortir el vincle amb els alumni UAB arreu del món.

12/03/2018

Una delegació de la UAB encapçalada per la rectora, Margarita Arboix, ha creat el UAB Alumni Beijing Chapter, el segon Chapter internacional alumni, en el marc d'una visita institucional a la capital xinesa entre el 7 i l'11 de març. El primer chapter internacional Alumni es va crear el 2016 a Brussel·les, on hi resideixen i treballen un gran nombre d’alumni de la UAB.

Juntament amb la rectora, integraven la delegació el vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez; la directora del Departament de Filologia Espanyola, Beatriz Ferrús; i la coordinadora del Màster de Traducció i Interpretació de la Facultat de Traducció i Interpretació, Marta Arumí.

A la trobada hi han assistit alumni xinesos titulats a la UAB, així com alumnat de la Universitat que actualment fa una estada de mobilitat internacional a la Xina. En aquesta primera trobada, s’ha explicat que la universitat vol potenciar la xarxa internacional de persones titulades a la UAB a través d’Alumni UAB: “Mantenir la vinculació amb la UAB, afavorir el networking entre la comunitat i fomentar l’acompanyament peer-to-peer, són els pilars dels chapters internacionals, que esdevenen una oportunitat de connexió de la UAB amb els nostres estudiants internacionals d’un determinat territori”, explica Màrius Martínez.

Li Enhan, doctorat en Dret a la UAB, primer coordinador del UAB Alumni Beijing Chapter, i que conjuntament amb la resta de membres impulsaran l’enllaç de la UAB amb el territori: “El chapter UAB no serà només una plataforma amb la qual els alumni podrem intercanviar informació i trobar-nos de nou, sinó que també serà un pont a través del qual, tota la comunitat d’exestudiants podrem estar en contacte amb la UAB i introduir la Universitat a altres estudiants”, explica.


La UAB, com a Campus d’Excel·lència Internacional (CEI), té una llarga i ferma vocació per la internacionalització i una sòlida relació amb la Xina, un país amb un gran creixement i valor de futur i un alt impacte en investigació científica i tecnològica. La comunitat xinesa al campus és una de les més rellevants, es titulen cada any més de 250 persones xineses de titulacions de grau, màster i doctorat de tots els àmbits de coneixement. També són un col·lectiu nombrós que cursa estudis d’anglès o espanyol a la Facultat de Traducció i Interpretació, a la Facultat de Lletres així com altres estudis impartits en anglès de totes les disciplines.

Durant aquesta darrera visita a Pequín, la delegació de la UAB ha mantingut trobades amb 4 universitats partner i diferents institucions que col·laboren amb la Universitat en diferents aspectes: la Peking University (primera universitat de la Xina i de les 40 millors del món),  la Universitat d'Estudis Estrangers de Pequín (BFSU, amb qui la UAB comparteix l’Institut Confuci de Barcelona),  la Renmin University of China (amb qui la UAB imparteix un doble grau en Dret) i la Universitat d’Estudis Estrangers de Xina (CFAU). També es van reunir amb el China Scholarship Council (organisme governamental xinès que, des del curs 2010-2011, ha atorgat beques a 134 estudiants xinesos que s'han doctorat a la UAB), Hanban (seu mundial de l'Institut Confuci) i la Conselleria d’Educació de l’Ambaixada Espanyola a la Xina.

La UAB ha sigut sempre una universitat pionera en l’àmbit dels Estudis d’Àsia Oriental. El 1988 es van crear el Centre d’Estudis Xinesos i el Centre d’Estudis Japonesos, que a partir de l’any 2000 van passar a constituir el Centre d’Estudis Internacionals i Interculturals. El curs 2001/02 es va iniciar el Graduat Superior d’Estudis Internacionals i Interculturals com a titulació pròpia de la UAB, oferint-se així per primera vegada una especialització dedicada als Estudis d’Àsia Oriental, i finalment, el curs 2003/04 es va crear la Llicenciatura de segon cicle en Estudis d’Àsia Oriental. A partir del curs 2009/10, aquesta llicenciatura va ser substituïda per l’actual Grau d’Estudis d’Àsia Oriental que imparteix únicament la UAB, convertint-se així en l’única universitat de Catalunya i una de les pioneres a l’Estat en aquests estudis. Així mateix, el 2008 es va crear la Fundació Institut Confuci de Barcelona impulsada per la UAB, la UB, Casa Àsia i la BFSU, com a universitat Xinesa, contrapart en e patronat de la Fundació. Finalment, el 2012 el Centre d’Estudis Internacionals i Interculturals es va constituir com a Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO) a la UAB.
 

Més informació: Alumni UAB