La UAB acull, el 6 de setembre, la inauguració del curs 2018-2019 del sistema universitari català

Recinte Històric Hospital de Sant Pau
La crisi dels refugiats protagonitzarà la cerimònia, amb la lliçó inaugural a càrrec d’Òscar Camps, director i fundador de Proactiva Open Arms, la música del conjunt Orpheus XXI i l’espectacle de dansa al carrer Halab, de Sol Picó.  Es lliuraran també les distincions Jaume Vicens Vives.

18/07/2018

Els jardins del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, primera seu, ara fa 50 anys, de la Facultat de Medicina de la UAB, acolliran, el 6 de setembre, a les 18 hores, l'acte d'inauguració del curs 2018-2019 de la Universitat Autònoma de Barcelona i del sistema universitari català. L'acte, que serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, inclourà també el lliurament de les distincions Jaume Vicens Vives i els parlaments de Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB,  i de la rectora de la UAB, Margarita Arboix. L'acte es podrà seguir en directe.

L’acte s’iniciarà amb la presentació la Memòria del curs 2017-2018 a càrrec de de Cristina Riba, secretària general de la UAB, i una glossa del 50è aniversari de la Facultat de Medicina a càrrec de Miquel Vilardell, professor emèrit de la UAB. A continuació, Òscar Camps oferirà la lliçó inaugural “Els drets humans a la Mediterrània". Socorrista, empresari i activista pels drets humans, Camps ha col·laborat com a voluntari en diferents etapes de la crisi dels refugiats que arribaven per via marítima a l’illa de Lesbos (Grècia). L’any 2015, juntament amb uns quants companys especialistes en socorrisme i rescat marítim, van fundar l’ONG Proactiva Open Arms, una organització no governamental sense finalitat de lucre amb la missió principal de rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint dels conflictes bèl·lics, la persecució o la pobresa. L’entitat treballa al mar Egeu i a la Mediterrània Central. Ha rebut premis i distincions de diferents entitats, entre els quals cal destacar el Premi Ciutadà Europeu, concedit pel Parlament Europeu (2015), i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2018).

Cultura compromesa amb els refugiats
La cerimònia inclourà l’actuació musical del conjunt Orpheus XXI, sota la direcció del músic sirià Moslem Rahal.  Orpheus XXI és un conjunt musical integrat per professionals i joves estudiants, tots ells músics immigrants i refugiats procedents de diversos països, essencialment de la mediterrània. La seva proposta musical posa en valor les músiques i les tradicions de diversos països de la conca mediterrània, amb músiques interpretades amb instruments tradicionals com el llaüt, les percussions nordafricanes, el qanun o les flautes tradicionals. Una orquestra que incorpora a vocalistes especialitzats en la música àrab i oriental. Músiques, totes elles, amb un denominador comú, l’emoció que desprenen, a més de la invitació al diàleg intercultural. Orpheus XXI neix del projecte social que Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural el 2008 i Artista per la Pau escollit per la UNESCO inicia l’any 2016 amb l’objectiu de permetre la integració de músics professionals refugiats i immigrants i de transmetre la seva cultura a través d’una proposta intercultural d’acció pedagògica i creativa a favor dels joves refugiats i immigrants amb un coneixement o talent musical. 

Posteriorment Lluís Baulenas, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, farà lectura dels mèrits dels premiats amb les distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària atorgades per la Generalitat de Catalunya i es faran els parlaments institucionals a càrrec del president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, la rectora, Margarita Arboix, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. L’acte acadèmic continuarà amb l’actuació del Cor de la UAB, dirigit per Poire Vallvé, que interpretaran les peces Universitas, de Poire Vallvé i Rafel Simó, escrita amb motiu del 50è aniversari de la UAB  i el Cant del Gaudeamus Igitur.

Per finalitzar, la companyia de dansa contemporània de Sol Picó, oferirà la peça de dansa al carrer Halab. Halab era el nom que rebia antigament la ciutat d’Alep a Síria, i es tracta d’una coreografia de Sol Picó que pretén sensibilitzar i donar visibilitat al drama humanitari dels refugiats que cada dia arrisquen les seves vides al mar Mediterrani per fugir del terror dels seus països d’origen. Amb música en directe de Pere Jou, Halab és una peça austera, però molt impactant, compromesa, emocionant i alhora colpidora, que a través del llenguatge poètic de la dansa ens acosta a una terrible realitat que pateixen milers de persones.

 
Atès que l’aforament del recinte és limitat i les condicions de l’espai requereixen controlar-ne l’accés, per confirmar l'assistència cal emplenar aquest formulari abans del 3 de setembre. El dia de l’acte caldrà presentar el corresponent comprovant a l’entrada per fer l’acreditació.

Més informació: L'audàcia del coneixement. 50 anys UAB