La rectora de la UAB reivindica al Parlament un increment del finançament universitari

La rectora Margarita Arboix, al Parlament de Catalunya
Margarita Arboix, rectora de la UAB, va comparèixer davant de la Comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya el 8 de juny passat. En la seva intervenció, va insistir en reivindicar un increment dels pressupostos universitaris. 

08/06/2017

Va lamentar que el Parlament no aconseguís aprovar l'increment pressupostari que la pròpia cambra havia acordat defensar davant el Govern

La rectora va qualificar com "un deure" de les universitats estar en contacte amb els diputats del Parlament i es va referir a les qüestions principals que marquen la realitat universitària, com la programació de les titulacions del futur, les dificultats per a l'estabilització del personal universitari o la situació econòmica del sistema universitari català.

Arboix va descriure la qüestió del finançament com un "tema vital" per a les universitats catalanes, tot denunciant que la reducció pressupostària dels darrers anys, en què s'ha passat del 912 milions d'euros als 750 milions per al conjunt del sistema, és "inassumible". Va lamentar que el Parlament no aconseguís aprovar l'increment pressupostari que la pròpia cambra havia acordat defensar davant del Govern. I va celebrar la recent decisió del govern andalús pel que fa a la política de taxes universitàries tot afirmant que "Andalusia ha demostrat que l'importa la universitat".

Pel que fa a la programació acadèmica, Arboix es va referir als nivells de qualitat acreditada de les titulacions de la UAB i als plans de la institució per consolidar i millorar els seus resultats. Va apuntar també els projectes de noves titulacions amb les quals es vol donar resposta als reptes de la societat actual i futura relacionats als canvis demogràfics, l’envelliment, la sostenibilitat mediambiental, el desenvolupament tecnològic o l’alimentació mundial. En aquest sentit, segons la rectora, "hem de fer titulacions flexibles" per formar ciutadans "amb molta cintura" i clarament enfocats cap a un reciclatge formatiu permanent.

Pel que fa al personal universitari, Arboix va alertar de l'envelliment del personal docent i investigador, que va descriure com un "problema molt greu", així com les desigualtats de gènere que encara es fan notar com es veu en la diferència del percentatge de dones que hi ha entre l'alumnat (prop d'un 60%) i entre els catedràtics (entre un 25 i un 30%). Va emfatitzar que calen "polítiques que permetin retenir i captar talent" i va reivindicar l'autonomia universitària en referència a la definició de les plantilles. I pel que fa al personal d'administració i serveis, la rectora va demanar el suport del Parlament per reclamar que els pressupostos generals de l'Estat donin suport a la seva estabilització d’igual manera com s'ha facilitat enguany l'estabilització del personal docent al permetre que els interins puguin passar a fixes sense esgotar taxa de reposició.

A la sessió de la comissió parlamentària, van intervenir també els rectors de la Universitat de Lleida, Robert Fernández; de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferrer; i de la Universitat de Vic, Jordi Montaña. Tots ells van coincidir amb Arboix en subratllar l'alta qualitat del sistema universitari català i la necessitat de millores al finançament per mantenir els nivells actuals d'excel·lència.

Podeu veure la compareixença completa de la rectora a la comissió parlamentària al següent enllaç.