La genòmica, eix central del XXè Congrés de la Societat Espanyola d’Antropologia Física

XXè Congrés d'Antropologia Física
La UAB organitza la 20a trobada científica estatal d’antropòlegs físics, del 12 a 14 de juliol a Barcelona, sota l’epígraf “L’Antropologia Física en l’era de la Genòmica”. Més de 140 experts hi reflexionaran sobre els últims avenços i els reptes que planteja l’aplicació de les noves tècniques i metodologies.

06/07/2017

El XXè Congrés de la Societat Espanyola d’Antropologia Física (SEAF) està organitzat per la Unitat d’Antropologia Biològica del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB, que ha estructurat el programa de ponències i presentacions al voltant de les següents àrees temàtiques: Antropologia Molecular, Primatologia i Evolució Humana, Biodemografia i Ecologia Humana, Reconstrucció de poblacions humanes, Osteologia i paleopatologia i Antropologia aplicada.

“Per a la Unitat d'Antropologia Biològica, aquest congrés suposa un repte que ens permet realitzar una anàlisi doble: d'una banda, fer balanç sobre l'evolució de la nostra matèria, per l’altra, significa una responsabilitat que ens obliga a dirigir la nostra mirada cap al futur, vencent els desafiaments que les noves tecnologies ens plantegen”, afirmen les investigadores del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia que formen el comitè organitzador del congrés.

En paral·lel al congrés, el dia 12 de juliol tindrà lloc el Simposi “Genomics in Anthropology: new challenges and opportunities”, organitzat per la UAB i la UPF, que comptarà amb la presència de destacats científics nacionals i internacionals, que aportaran la seva experiència i discutiran amb els participants els avenços més recents i els reptes que hi ha en l’antropologia genòmica.

Hi participaran com a ponents convidats els doctors Paolo Francalacci, professor de Genètica del Departament de Zoologia i Genètica Evolutiva de la Universitat de Sassari; Ivo Gut, director del Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG); Garrett Hellenthal, de l'UCL Genetics Institute de l'University College of London; Tomàs Marquès Bonet, cap del grup de Genòmica Comparada de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, UPF-CSIC i CNAG) i Lluís Quintana-Murci, director científic de l'Institut Pasteur i investigador de Genètica Evolutiva Humana.

El simposi mostrarà el potencial de les noves tecnologies i metodologies genòmiques, que, cada cop més assequibles i ràpides, estan sent introduïdes gradualment als laboratoris d’antropologia genètica, i plantejarà alhora la necessitat de formació en mètodes bioinformàtics i de laboratori per a la seva implementació.

“La genòmica ha vingut per romandre. Si els antropòlegs de tot el món són capaços de respondre aquest desafiament combinant totes les eines que ara tenim a l’abast, noves i tradicionals, les qüestions importants en antropologia poden ser formulades de manera més eficient. Això ja s’evidencia en la revolució produïda els últims anys en la genòmica de primats i la paleogenòmica”, manifesten els investigadors que organitzen el simposi.