L'IEC presenta a la UAB l'ortografia i la gramàtica noves del català

Biblioteca d'Humanitats
El 27 d'abril, seran presentades a la UAB l'Ortografia catalana i la Gramàtica de la llengua catalana que ha aprovat recentment l'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia de la llengua catalana. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres, a les 11,30 h.

21/04/2017

El 27 d'abril, la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà un acte de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i de l'Ortografia catalana que ha aprovat l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) recentment. Tindrà lloc a les 11,30 h, a la sala d'actes del centre. Aquest acte està organitzat per la Facultat i pel Departament de Filologia Catalana de la UAB.

Hi intervindran Joan Carbonell, degà de la Facultat; Daniel Casals, director del Departament de Filologia Catalana; Teresa Cabré, presidenta de la secció filològica de l'IEC; Gemma Rigau, presidenta de la comissió de gramàtica de l'IEC i professora de la UAB; i Mila Segarra, membre del Grup de l'Ortografia de l'IEC i professora jubilada de la UAB.

A diferència de la de Pompeu Fabra, la Gramàtica de la llengua catalana és una obra signada institucionalment per l'autoritat normativa. Va ser aprovada el setembre de 2016 i substitueix la Gramàtica catalana de Fabra. A partir de la descripció lingüística, amplia la normativa de 1918 gràcies als estudis que s'ha dut a terme des d'aleshores, resol algunes qüestions pendents de dictamen i en matisa d'altres. A més, té en compte formes dels diferents parlars del domini lingüístic (per exemple, alguns usos de les preposicions per i per a) i de les varietats funcionals, i assenyala les situacions en què aquestes formes lingüístiques són acceptables o no.

Pel que fa a la nova Ortografia catalana, va ser aprovada pel ple de l'IEC l'octubre de 2016 i està previst que surti publicada el maig d'enguany. Actualitza les normes ortogràfiques amb els acords que la Secció Filològica ha anat adoptant durant el segle XX i començament del XXI. Els darrers retocs afecten les paraules amb sons ròtics (erradicar), l'accent diacrític (present només en quinze mots), els mots prefixats i compostos (com ex-director general) i la reducció de la dièresi (laical). Conté també les modificacions de criteris adoptats per a les entrades del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC i per a l'escriptura de topònims, entre d'altres.