L'ACUP reclama que es recuperi la conselleria d'Universitats i Recerca

Estudiants
L'Associació d'Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) ha reclamat públicament que el proper Govern de la Generalitat recuperi la conselleria d'Universitats i Recerca "per a situar l'ensenyament superior i la recerca al centre de les polítiques públiques del nou executiu".

22/01/2018

Davant del nou cicle polític que comença aquest mes de gener, els rectors, la rectora i els presidents dels consells socials de l'Associació d'Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) consideren fonamental que el pròxim Govern recuperi la conselleria d'Universitats i Recerca "per a situar l'ensenyament superior i la recerca al centre de les polítiques públiques del nou executiu". En l'assemblea general celebrada el 18 de gener, en què es va designar com a nou president el rector de la UOC, Josep A. Planell, els màxims responsables de les universitats públiques de Catalunya van reclamar al Parlament i al pròxim Govern de la Generalitat que prioritzin l'ensenyament superior i la recerca.

L'ACUP defensa el sistema universitari públic com a agent clau en els àmbits econòmic i social. En aquest sentit, sosté que l'impacte i el compromís social de les universitats públiques catalanes "han estat elements decisius en la transformació del nostre país i és voluntat de l'ACUP seguir contribuint a fer que la nostra societat sigui més equitativa, lliure, oberta, culta i pròspera".

Precisament, la contribució i el retorn a la societat de les universitats van quedar xifrats en l'Informe d'impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya: la universitat pública catalana genera 12,4 milions de facturació cada dia, una xifra que s'eleva fins als 14,7 si es té en compte l'impacte de la recerca, també de titularitat pública. Així, per cada 100 euros de despesa en el sistema català d'universitats públiques el 2015, en van retornar 402 al PIB de Catalunya. Aquest balanç, segons els autors de l'informe, només representa una part de tot el que reporten les universitats i els centres de recerca a la societat.

En els darrers anys, les universitats públiques han aplicat plans d'austeritat i de contenció pressupostària. Per això, ara reclamen lideratge polític i plantejament estratègic "perquè Catalunya refermi i impulsi el seu lideratge internacional com a referent en l'àmbit del coneixement i la recerca".

Més informació: Associació Catalana d'Universitats Públiques