José Sanchis Sinisterra inaugura el curs de la Facultat de Filosofia i Lletres

josesanchis

El proper dia 18 d’octubre a les 12.00 la rectora Mgca. presidirà l’acte d’inauguració del curs 2017-2018 de la Facultat de Filosofia i Lletres que tindrà lloc a l’Auditori.  La lliçó magistral de José Sanchis Sinisterra, un dels dramaturgs més prestigiosos de l’escena actual, es titula El texto insumiso: tareas para un teatro del s. XXI i donarà el tret oficial de sortida del cinquantè curs de la Facultat de Filosofia i Lletres.  En el mateix acte es farà el lliurament de la distinció Ad humanitatis studia fovenda a la Dra. Assumpció Malgosa i a l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya.

04/10/2017

José Sanchis Sinisterra

Nascut a València (1940), hi va començar la seva activitat teatral a la Facultat de Filosofia i Lletres. El 1971 fou nomenat catedràtic de Llengua i Literatura Castellanes de l’IB Pau Vila (Sabadell) i alhora contractat com a professor de l’Institut del Teatre de Barcelona. El 1977 va ser cofundador i director del grup de teatre experimental “Teatro Fronterizo”. A requeriment dels professors Jordi Castellanos i Manuel Aznar l’any 1984 va començar a impartir classes de “Teoria i Història de la Representació Teatral” a la nostra facultat. Tots tres van ser l’ànima de l’Aula de Teatre de la UAB que va comptar entre els seus primers actors els aleshores estudiants Sergi Belbel i Toni Casares. El 1989 va posar en marxa la Sala Beckett a Barcelona, un espai per a la investigació i experimentació escèniques on encara imparteix cursos per a actors i autors. El 1997 traslladà la seva activitat a Madrid on va fundar un nou espai experimental, el “Nuevo Teatro Fronterizo”, que des de 2010 té seu al barri de Lavapiés.
Ha escrit més de quaranta textos teatrals entre els quals La noche de Molly Bloom (1979), Ñaque o de piojos y actores (1980 i 1999), Informe sobre Ciegos (1982), ¡Ay, Carmela! (1987), adaptada al cinema, i El lector por horas (2001). La seva obra i la seva tasca ha estat reconeguda amb una quinzena de premis entre els quals destaquen tres premis Max (1999, 2000 i 2012), el Premi d’Honor de l’Institut del Teatre de Barcelona (1998), el Premio Nacional de Teatro (1990), El Premio Nacional de Literatura Dramática (2003), el Premio Adolfo Marsillach (2014) i el premi de la Federación de Teatro Universitario (2016).

Celebració del cinquantè aniversari

Amb aquest acte iniciem la celebració del cinquantenari de la creació dels estudis d’humanitats i ciències socials a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.  La Facultat fou creada per Decret Llei de 6 de juny de 1968 i inicià el primer curs l’octubre del mateix any amb 112 estudiants, al monestir i a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès. El curs 2016-2017 ha comptat amb 3.800 estudiants de grau, màster i programa internacional, essent la més gran del campus i amb una proposta major d’estudis. L’acte inaugural  servirà per celebrar una trajectòria exitosa docent i investigadora en la figura dels degans i deganes estats que hi assistiran, com a símbol del compromís del centre per la millora contínua de la societat que servim. En relació amb l’efemèride durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019 se succeiran els actes acadèmics, culturals i lúdics.

Distincions Ad studia humanitatis fovenda

Durant l’acte d’inauguració el degà, en nom de la Facultat, farà lliurament de les dues distincions Ad studia humanitatis fovenda. La corresponent a les persones correspon a la Dra. Assumpció Malgosa de Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i d’Ecologia per  “la seva disponibilitat i versatilitat, des de l’expertesa en l’àmbit de l’antropologia física, per col·laborar en l’avenç del coneixement humanístic relacionat amb els àmbits de l’arqueologia, de l’antropologia i de la història de totes les èpoques i especialment per la seva sensibilitat i compromís en l’estudi de les fosses comunes de la Guerra Civil”. La corresponent a les institucionals correspon a l’l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per “l’esperit de col·laboració de l’entitat amb la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB des de 1986, que s’ha concretat, entre altres coses, en el conveni de cessió dels mapes, atles i altra documentació analògica de la seva producció a la nostra universitat, en l’oferta de places per a pràctiques dels estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres, en la seva participació docent en el Màster en Geoinformació, en la incorporació de professorat del Departament de Geografia en els òrgans de govern i comissions de treball de l’institut, i en la distribució de les bases topogràfiques 1:5000 i 1:25000 en format MiraMon”.

Reconeixement del professorat jubilat

L’acte també servirà de marc per al reconeixement del professor Joan Albert Argenter Giralt del Departament de Filologia Catalana jubilat el curs 2016-2017. Argenter és catedràtic emèrit de Lingüística General i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de la Secció Filològica del qual ha estat president.

Actuació de la Freddi's Jazz Band
 
En acabat l'acte, per cloure la inauguració del cinquantè curs, hi haurà una actuació de la Freddi's Jazz Band a la carpa exterior del bar de Lletres. Es tracta de la banda de jazz de l'Escola Municipal de Música de Matadepera formada per una vintena d'instrumentistes dirigits per Enric Alegre. Ladedicació i el treball constant que duen a terme de manera absolutament amateur aporten a les seves actuacions una frescor i un ànim que de ben segur contagiarà el públic. La col·laboració ha estat possible gràcies a la disponibilitat dels músics, a la del seu director i, en definitiva, a la de la direcció de l'Escola de Música, que ens ha facilitat l'actuació des del primer moment.

Programa de l'Acte

 

Notícies relacionades

Totes les notícies