Investigadors de l'Escola publiquen un capítol sobre l'emprenedoria a Llatinoamèrica

Emprenedoria i gènere a Amèrica Llatina
Els investigadors del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) de la FUABformació han escrit conjutament un capítol sobre els factors institucionals presents en homes i dones emprenedors de 7 països llatinoamericans.

18/09/2017

Els tècnics i investigadors David Urbano, Sebastian Aparicio, i la directora de l'Escola, Maria Noguera, han col·laborat en la compilació "Evolving Entrepreneurial Strategies for Self-Sustainability in Vulnerable American Communities" amb els resultats d'un estudi conjunt sobre gènere, desigualtat econòmica i emprenedoria a Llatinoamèrica. 

Els investigadors han estudiat quins factors institucionals podrien incentivar la decisió d'emprendre per part d'homes i dones amb baixos nivells d'ingrés, en base a una mostra de 7 països llatinoamericans. Els resultats de l'estudi plantegen que 8 de 100 homes són emprenedors, els quals presenten un "procés de socialització" durant la secundària i una autonomia personal que els permeten apostar per un projecte. Segons el capítol, l'activitat emprenedora femenina és encara més reduïda i, els factors que afavoreixen la seva iniciativa són: la presència en associacions d'art, música o religió i l'accés a estudis superiors, com el batxillerat.

Per tant, els investigadors vinculats al CIEU i a l'Escola proposen tenir en compte aquests factors a l'hora de crear estratègies públiques i privades, ja sigui incentivant programes d'emprenedoria des del batxillerat o consolidant el teixit associatiu i cooperatiu d'aquests països. Els autors també han defensat que cal estudiar més a fons els problemes estructurals de cada territori i com l'emprenedoria seria clau en la resolució de problemàtiques socials.

L'emprenedoria en turisme com a eina de transformació social

A banda de la vessant pública, els autors de l'estudi pensen que també cal tenir en compte com es pot millorar la presència d'activitat emprenedora entre la població amb baixos ingressos a Llatinoamèrica des del sector privat.

En aquest sentit, la directora de l'Escola i coautora del capítol, Maria Noguera, ha assenyalat que l'emprenedoria en turisme a la zona tindria "un paper fonamental en la transformació de les comunitats vulnerables" a través de projectes inclusius i participatius per a la població local. Donada la "riquesa en biodiversitat, paisatgisme i cultura" a Llatinoamèrica, es podria apostar per a "la creació de museus naturals, galeries, associacions de senderisme".

El turisme, doncs, seria un sector que permetria crear "xarxes de contacte" i eines de motivació per a la comunitat local, fomentant una activitat emprenedora més sostenible i d'impacte positiu per a la societat del territori.