Investidura de Josep Maria Flotats com a doctor ‘honoris causa’

Josep Maria Flotats
Josep Maria Flotats

El dramaturg Josep Maria Flotats serà investit com a doctor honoris causa el proper 27 de juny, a les 12h, a la sala d’actes de l’edifici del Rectorat. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Roser Gauchola, professora titular del Departament de Filologia Francesa i Romànica de la UAB. L’acte es podrà seguir en directe. Per assistir-hi, cal emplenar el formulari abans del 22 de juny.

09/06/2017

El nomenament de Josep Maria Flotats com a doctor honoris causa va estar aprovat per acord del  Consell de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona, en  data 23 de març de 2017, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Josep Maria Flotats

La trajectòria de Flotats va començar a França, amb la formació a l'Escola Nacional Superior d'Art Dramatic d'Estrasburg i amb la incorporació posterior a diferents companyies d'Estrasburg i París. El 1981, va ingressar a la Comédie-Française i, un any més tard, hi va ser nomenat membre sociétaire. Un cop acabada la seva vinculació a la Comédie-Française, va continuar la seva carrera a Madrid i a Barcelona, on va ser director escènic del Teatre Reial i fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya. Va crear també la Companyia Flotats i la productora Taller 75, SL.

La seva activitat ha destacat tant en l'àmbit de la interpretació com en la direcció, la traducció, la creació teatral i l'adaptació d'obres originàriament concebudes per a altres mitjans. Destaquen, entre d'altres, fites com la representació de Dom Juan ou le Festin de pierre de Molière al Gran Teatre del Liceu el 1983, la traducció de l'obra Arte de Yasmina Reza o la creació de l'espectacle Ara que els ametllers ja són batuts a partir del text de Josep Pla. A més, al llarg de la seva trajectòria, ha treballat els textos dels autors més destacats tant de la tradició francesa (Corneille, Racine o Molière) com universal (Sòfocles, Shakespeare, Arthur Miller, etc.).

La seva tasca ha tingut també un aspecte formatiu important. Com a fruit de la seva experiència personal de joventut, en un temps en què la formació d'actors a Espanya era difícil, va procurar sempre incorporar joves intèrprets en les seves produccions, sobretot quan va tornar a Catalunya i, amb la seva companyia, va realitzar muntatges com ara El despertar de la primavera, Cyrano de Bergerac o Per un sí o per un no. En aquestes produccions, hi van debutar joves que avui són referents en l'escena catalana.

Flotats, gran difusor de la cultura francesa a Catalunya i a Espanya i viceversa, té la nacionalitat francesa també i simbolitza la síntesi perfecta de tres llengües i tres cultures, tot esdevenint un prototip perfecte de trilingüisme i d'interculturalitat. L'any 2015, va impartir la conferència inaugural de les XXVIIenes Jornades Pedagògiques sobre l'Ensenyament del Francès a Espanya, organitzades entre altres organismes i institucions pel Departament de Filologia Francesa i Romànica i l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB.

El nou doctor honoris causa de la UAB ha rebut algunes de les distincions culturals més destacades de França i d'Espanya, com ara el nomenament com a Oficial de la Legió d'Honor per part del president de la República Francesa, el nomenament com a Oficial de les Arts i les Lletres per part del ministeri de cultura francès, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts d'Espanya.

Més informació: Formulari d'assistència

 

Notícies relacionades

Totes les notícies