Ignasi Pérez clausura el curs 2016-2017 del Màster en Turisme i Humanitats

Ignasi Pérez Arnal, ponent de la Cloenda del Màster en Turisme i Humanitats 2016-17
L'exarquitecte Ignasi Pérez Arnal va pronunciar la ponència "Patrimoni turístic: Digitalitzar el passat, una garantia de futur" com a acte de cloenda del curs 2016-2017 del Màster en Turisme i Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona.

09/05/2017

Ignasi Pérez Arnal va clausurar l'edició del curs 2016-2017 del Màster en Turisme i Humanitats amb la conferència titulada "Patrimoni turístic: Digitalitzar el passat, una garantia de futur", que es va celebrar a una de les sales d'actes de l'emblemàtic Monestir de Sant Cugat del Vallès el passat 3 de maig. A l'acte, també hi va ser present, la Dra. Maria Abril, Coordinadora del Màster, i Jordina Puntí, Cap del Servei de Cultura Innovadora, Patrimoni Històric i Turisme de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Ignasi Pérez, arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona i, director del Màster UrbanTIC de l'Ecóle des Ingenieurs de la Ville de Paris-EIVP i CETOP i del Màster en Construcció BIM, va parlar de la seva trajectòria professional tot definint-se com a "exarquitecte" per la dificultat que havia comportat la seva formació tradicional en arquitectura enfront de les necessistats reals del mercat".

Arrel del tsunami al sud-est asiàtic del 26 de desembre de 2004, la seva carrera professional va evolucionar cap a donar resposta i solucions a situacions posteriors de catàstrofes des de l'àmbit de l'arquitectura per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques i fonamentals de les persones en matèria d'habitatge.

En aquest sentit, el conferenciant va dirigir el primer programa universitari que vinculava el seu camp professional amb la cooperació internacional amb ONGs perquè arquitectes i urbanistes puguessin col·laborar i planificar com havia de ser l'arquitectura en llocs post-catàstrofe, i esdevenir "útils", en paraules del propi Pérez Arnal, per millorar la qualitat de vida de les persones damnificades.

Amb l'aparició de les noves tecnologies, el ponent va anar especialitzant-se cap a les innovadores metodologies de construcció per aplicar-les en la reconstrucció d'àrees destruïdes per tragèdies, i també en altres àmbits, com en la digitalització del patrimoni històric i turístic.

D'aquesta forma, Pérez Arnal s'ha convertit en un destacat expert en BIM (Building Information Modeling), metodologia multidimensional que comprèn tots els cicles de vida dels edificis, que va més enllà del 3D, i que esdevé participativa i col·laborativa entre tots els agents implicats en el procés de construcció (arquitectes, constructors, etc.). Gràcies al BIM, es pot 'radiografiar' prèviament el patrimoni per obtenir informació precisa de cada element de la construcció, i poder-la utilitzar a l'hora de reconstruir, restaurar i reproduir edificis o monuments.

Al final de la conferència, es va iniciar un interessant debat entre els assistents sobre aquesta metodogia innovadora de digitalització del patrimoni, les seves aplicacions i sobre la pèrdua d'autenticitat quan s'intervé en edificis històrics amb interés turístic.