Humanitats espacials: creació i disseny de mapes

HumanitatsEspacials18

La Facultat de Filosofia i Lletres acollirà els dies 9 i 10 de juliol un curs de formació de professorat. El curs, obert a tot el professorat de la UAB, tindrà lloc a l’aula 503 de la facultat i serà impartit per Anna Badia i Meritxell Gisbert de 10h a 14h. Es tracta d’una formació organitzada per la Facultat de Filosofia i Lletres i l'IDES-OQD.


30/05/2018

La Facultat de Filosofia i Lletres acollirà els dies 9 i 10 de juliol un curs de formació de professorat. El curs, obert a tot el professorat de la UAB, tindrà lloc a l’aula 503 de la facultat i serà impartit per Anna Badia i Meritxell Gisbert de 10h a 14h. Es tracta d’una formació organitzada per la Facultat de Filosofia i Lletres i l'IDES-OQD que pretén potenciar l’ús dels mapes per part dels docents.

Els mapes són una eina d’un gran potencial per a entendre i explicar la distribució espacial de fenòmens, siguin de la naturalesa que siguin. La generalització de la cartografia i dels mapes a internet i als dispositius mòbils, ha obert infinites possibilitats de representació de diferents fenòmens en forma de mapes i en facilita la seva creació. Els obstacles tècnics associats a la creació de mapes en el camp de les ciències socials i de les humanitats, ha menystingut el paper dels mapes com a eina comunicativa.

La Facultat de Filosofia i Lletres integra diferents investigadors i docents de diferents branques de coneixements que poden veure en la creació i l’ús dels mapes una oportunitat per a complementar les seves activitats docents i investigadores.  És per això, que aquest curs vol oferir habilitats tècniques, eines, recursos i fonts de dades a les diferents disciplines que integra la Facultat com la Història, la Filosofia, la Filologia, l’Antropologia o la Musicologia. I, anant més enllà de la creació d’un simple mapa, on es representi la localització de diferents assentament prehistòrics o les diferents variants dialectals, per exemple, l’objectiu del curs també serà aportar eines que ajudin a entendre les relacions espacials entre diferents fenòmens que es localitzen en l’espai. Alguns exemples d’aquest darrer cas són: la creació d’un mapa d’isòcrones de la influència de l’ús de diferents mots; l’explicació de l’avanç de les tropes napoleòniques a partir de la modelització del terreny; la creació d’un mapa de calor que mostri la concentració espacial de concerts de música ètnica, entre altres aplicacions.

Per a més informació, feu clic al Programa del Curs. Així mateix, és necessària realitzar la inscripció prèvia.