La UAB inaugura el curs al Monestir de Sant Cugat del Vallès

Federico Mayor Zaragoza i el claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès
La celebració del 50è aniversari de la UAB arrencarà el 21 de setembre amb la lliçó inaugural del curs de Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco. Tindrà lloc al monestir de Sant Cugat del Vallès i hi actuaran els Comediants. Es podrà seguir en directe.

18/09/2017

L'acte institucional que donarà el tret de sortida a la celebració del cinquantè aniversari de la UAB tindrà lloc el 21 de setembre, a les 18 h, al claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès, el mateix emplaçament on va ser inaugurat el primer curs acadèmic de la Universitat (1968-1969). Per motius de salut, Federico Mayor Zaragoza no podrà pronunciar en persona la lliçó inaugural del curs 2017-2018, titulada "La universitat, capdavantera en la invenció del futur". Aquesta, però, serà emesa per vídeo als assistents al Claustre de Sant Cugat del Vallès i per streaming durant l'acte institucional que dona el tret de sortida a la celebració del cinquantè aniversari de la UAB. La cerimònia, a més, serà amenitzada per la companyia teatral Comediants. L'acte comptarà amb la presència del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa; i la rectora de la UAB, Margarita Arboix. Es podrà seguir en directe a través del web de RTVE.

La companyia Comediants presentarà en l'acte l'espectacle Homo fabularum, que és una adaptació especial que ha fet per a l’acte d’inauguració del 50è aniversari de la UAB de l’espectacle El llibre de les bèsties (muntatge original dirigit per Joan Font amb textos de Xesc Barceló, amb vestuari de Joan Josep Guillem i música de Ramón Calduch).

Adaptat i dirigit per Jaume Bernadet Munné i produït per Jin Hua Kuan, l'espectacle que presentarà al Claustre del Monestir de Sant Cugat -amb vestuari de Joan J.Guillén, VEGAP- explica la història d'un estudiant que en la seva tesi anomenada Homo fabularum afirma que Ramon Llull fou el primer Erasmus.

De catedràtic de bioquímica a director de la Unesco

Mayor Zaragoza és catedràtic de bioquímica de la Universitat de Granada, de la qual va ser rector entre 1968 i 1972. Més endavant va esdevenir catedràtic també de la Universitat Autònoma de Madrid, on va ser cofundador del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (centre de la UAM i del CSIC). Ha estat, a més, director de l'Institut de Biologia Molecular i president de la Societat Espanyola de Bioquímica, de l'European Research Council Expert Group i d'Initiative for Science in Europe.

A l'àmbit institucional, abans d'assumir la direcció general de la Unesco el 1987, va ser subsecretari d'Educació i Ciències del govern espanyol, conseller del president Adolfo Suárez, ministre d'Educació i Ciència i diputat als parlaments espanyol i europeu. Va ser també l'impulsor d'un Pla Nacional de Prevenció de la Subnormalitat per prevenir malalties relacionades amb el deteriorament mental mitjançant prevenció precoç.

Sota la seva direcció, la Unesco va crear el Programa de Cultura de Pau. La feina desenvolupada va propiciar, el 1999, l'aprovació de la Declaració i Pla d'Acció sobre una Cultura de Pau per part de l'Assamblea General de Nacions Unides. El mateix any, un cop finalitzat el seu període a la Unesco, Mayor Zaragoza va crear la Fundació per a una Cultura de Pau, i va esdevenir més endavant copresident del Grup d'Alt Nivell per a l'Aliança de Civilitzacions.

El 1988, Mayor Zaragoza va ser nomenat doctor honoris causa per la UAB.

Col.laboració de RTVE

L'acte d'inauguració serà retransmès en directe via streaming (www.rtve.es/directe) per Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) i serà presentat per la periodista Marta Càceres, alumni UAB. Llicenciada en Periodisme per la UAB, la presentadora del programa "Para todos la 2" de TVE té una dilatada trajectòria televisiva. Els darrers anys ha estat vinculada a TVE presentant diferents programes. Nascuda a Sabadell, abans del seu pas per TVE ha estat també al capdavant de programes d'informació i entreteniment en altres canals nacionals i autonòmics.